теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Как да изберете първия си автомобил


2 гласа2103 прочитания


Дошъл е моментът, в който да купите първия си автомобил и се чудите как да откриете идеалната кола, която ще отговори на нуждите Ви? 

По-лесно ще вземете решение, когато определите вида на желания автомобил, както и дали да е нов или употребяван. Експертите на БНП Париба Лични Финанси са подготвили няколко полезни съвета, които ще Ви помогнат при избора.

Направете оценка на нуждите си

Понякога мечтаният автомобил не отговаря на всекидневните Ви нужди и целта, за която ще го използвате. Анализирането им ще Ви помогне да очертаете основните специфики, които трябва да има. Ето четири съображения, които трябва да имате предвид: 
Колко пътници искате да превозвате? Ще използвате ли колата си за пътешествия с приятели или я купувате само за себе си? Тези отговори ще Ви помогнат да решите дали искате да е само с две места или повече, както и с колко врати да бъде автомобила.
За какъв тип шофиране: магистрала, градски улици или планински местности? Съобразете се и с целогодишния климат на града, в който живеете. Ако през зимата пада много сняг и улиците не са добре почиствани, автомобилът трябва да бъде подходящ за трудно проходими пътища. Дори може да помислите за модел, който е със задвижване на четирите колела (4х4).
Колко често ще използвате автомобила и на какви разстояния? Това е нужно, за да изберете модел, който е икономичен и не изразходва много гориво.
Важно ли е да има голяма товарна площ? Има автомобили, чиито багажници са с малки обеми. Ако пътувате често или имате специфично спортно оборудване, което трябва да пренасяте, добре е да вземете предвид и това.

Определете бюджета си

На пазара се предлагат много автомобили от почти всички ценови диапазони. За определянето на сумата за колата, която искате, вземете предвид дохода си, разходите и с какви спестявания разполагате. Трябва да разпределите месечния си бюджет така, че в него да добавите и евентуалните разходи за превозното средство. 
Важно е и какъв автомобил ще изберете – нов или употребяван. Новият автомобил ще е по-скъп, но поддръжката му през годините ще е по-малка, ще имате гаранция, която ще покрива определени повреди или профилактика.
На пазара ще откриете също така много здрави и запазени употребявани автомобили на изгодна цена. При този избор ще трябва да предвидите и разходи за преглед в автосервиз, евентуално смяна на някои части. Можете да разберете подробно как да изберете употребявана кола в блога на БНП Париба Лични Финанси.

Финансирайте покупката

След като сте избрали спецификациите на желания автомобил и сте определи бюджета си, можете да изберете да финансирате покупката си със специализиран кредит за покупка на употребяван или на нов автомобил. Предимствата при ползване на тези финансови продукти са, че ще изплащате колата на равни вноски според собствените си възможности и така няма да натоварвате семейния бюджет.

Свързани теми