теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Как да подготвим семейния бюджет за предстоящите празници?


от Деян Василев
0 гласа974 прочитания

Участие на Деян Василев, Изпълнителен директор на MoitePari.bg и ДФК®Николай Устамитев, в предаването „Директно“ по Bulgaria On Air TV

Месец преди Коледа всеки се замисля за подаръците и изненадите, с които ще зарадва близките си хора по празниците. Как да организираме семейния бюджет така, че да не се поставим в затруднено финансово състояние?

Добрата финансова култура е от първостепенно значение за планирането на семейния бюджет, не само за предстоящите празници, а като цяло. Важно е да започнем подготовката от рано. Да решим каква сума бихме искали да похарчим по празниците и да заделяме съответно процент от месечния си доход, като периода всеки сам за себе си ще го определи в зависимост от сумата.
Другата опция, за финансиране на празниците е консумацията на кредит. Деян Василев и Николай Устамитев не препоръчват тази опция, която води към задлъжняване и допълнителна тежест към семейния бюджет.  Като вноската по кредита не бива да надвишава 35-40% от нетния доход на домакинството.

Каква част е добре да заделяме от месечните си доходи? Как да се предпазваме от непремерено харчене? И ще от съветите на специалистите вижте във видеото по-долу.


Свързани теми