теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Как да превърнете ваканцията в урок по лични финанси?


0 гласа1678 прочитания
Добре е да използвате всяка възможност да учите децата на отговорно отношение към парите. Лятната семейна ваканция е чудесен повод за това. А и не е толкова трудно да обвържете забавленията с уроци за умело управление на парите. 

Ето няколко идеи от експертите на БНП Париба Лични Финанси как може да стане това.

Подгответе заедно бюджет

Преди да тръгнете на мечтаното пътешествие, обяснете на детето къде отивате, какво ще правите и колко ще Ви струва. Например, разкажете му кои са задължителните разходи и кои са за удоволствие като направите ясно разграничение между двете.

Обяснете му колко пари ще платите за транспорт, нощувки, храна и евентуално шезлонги и чадър на плажа. Това са задължителните разходи. 

След това,обяснете колко пари остават от предварително определения бюджет за ваканцията. Това са средствата, които можете да похарчите за удоволствие. Тук влизат атракциони, аквапаркове, лакомства, возене с лодка и така нататък. За да ги разпределите по-лесно, разкажете на детето какви забавления има в района на ваканцията Ви и го попитайте на кои иска да отиде задължително. Така ще можете да му покажете как се прави бюджет – направете заедно лесна таблица и в нея срещу всяко забавление, сложете предварително определена сума. Докато сте на почивка, попълвайте реално изхарченото по всяко перо и обяснете на детето защо е важно да го правите. 

Дайте му да управлява определена сума

Децата се учат най-добре, когато им се гласуват отговорности. Затова, можете да дадете на малкото човече само да отговаря за разходите за сладолед, например. Предварително му обяснете, че това е определената сума, и ако я изхарчи в първите 2-3 дни, ще трябва да се откаже от нещо друго, за да има лакомства до края на ваканцията. Така детето Ви ще се научи да разпределя умело във времето парите, с които разполага.

Дайте му стимул да пести

През лятото можете да научите детето и на спестовност. Обяснете му, че ако не изхарчи всички пари, определени за забавления, ще може след ваканцията да получи мечтана играчка или дреха. Така ще го научите, че лишаването от някоя моментна прищявка, може да бъде инвестиция в бъдеща покупка.

Обяснете защо е важно да се спазва бюджетът

Малките деца нямат реалистична представа за парите. За тях те са нещо, което мама и татко вадят от портфейла и то не свършва. Ваканцията е подходящото време да промените това усещане. Обяснете как цяла година сте събирали пари, за да можете да си подарите ваканцията и забавленията . Уверете се, че детето Ви разбира, че  не е добре да изхарчите повече от определения бюджет и му помагайте със съвети как може и то да помогне, за да не го надхвърлите. И тъй като всяко дете обича да помага и да се чувства като важна част от семейството, е много вероятно да срещнете разбиране. А и това ще бъде много важен урок по финансова дисциплина.

Ваканцията може да научи детето Ви на ценни умения за управление на парите, които ще са му полезни цял живот. А ако още не сте избрали къде да почивате, вижте нашите предложения за евтина семейна почивка и краткия ни справочник колко струва ваканцията в три от топ дестинациите в Гърция.