теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Как да се предпазим от измами, когато инвестираме


от Десислава Николова
0 гласа3659 прочитания

В период на оживление на икономиката (ръст на заплатите и доходите, намаляване на безработицата) и ниски лихви по депозити, се увеличават и възможностите за инвестиране на средства и получаване на добра доходност. Възможности дебнат навсякъде. С тях обаче и рискът от това да попаднем на измамници нараства. В предвид зачестилите случаи, по-долу ще се опитаме да изложим накратко начините, по които можем да разпознаем фалшивите посредници/ консултанти.

1. Висока доходност за кратък период от време

Обещаването на висока доходност е сред най-често срещаните способи за привличане на инвеститори. Не бива да се хващате на въдицата, защото по честен начин не е възможно да бъде реализирана доходност, надвишаваща 20-30% годишно. За сравнение за изминалата 2017 г. най-високата постигната доходност на високорискови инвестиции във фонд акции е била малко над 19%. Нито един легален инвестиционен посредник няма и не може да Ви обещае или пък гарантира, че ще получите определена доходност. Особено при високорисковите инвестиции (като акции например), характеризиращи се с висока волатилност (цената на акциите могат да се променят рязко за кратък период от време). Инвестиционният посредник няма да Ви обещае да постигнете определена доходност, защото дори и той не може да предвиди как ще се движат цените на акциите. Текущата или историческата доходност не е гаранция, че за в бъдеще ще бъде постигната такава.

Често фалшивите инвестиционни посредници обещават, че ще удвоят размера на вложената сума. Пример за такъв случай беше излъчен в няколко репортажа по една от водещите телевизии. С тях можете да се запознаете тук и тук. Това са само една много малка част от всички случаите на измами от този род.

„Инвестираните“ суми са в размер на 500 000 долара, в други – в пъти по-малко. Един от многото потърпевши разказва, че е „вложил“ сумата от 25 000 долара и му били обещали между 20 и 40% доходност за период от 6 месеца до 1 година. Той признава, че при тези условия не е бил взискателен, спрямо фирмата- посредник. И е сгрешил.

Това най-често са фирми, представящи се за финансови посредници. Много внимателно трябва да бъде подбиран инвестиционният посредник. Критериите за оценка нa посредниците могат да бъдат: разходи за комисионни (твърда сума на сделка и процент от стойността на сделката); разположение спрямо местоживеенето Ви; главен офис на посредника ли е или клон; голям посредник ли е или малък; известен ли е като посредник на дребни инвеститори или се занимава приоритетно с големи клиенти?

След като изберете инвестиционен посредник, трябва да сключите с него договор за услуга. Обикновено инвестиционните посредници предлагат на клиентите стандартен договор. При желание вие можете да предложите промени по него.

От “Warning traiding” наскоро сигнализираха, че има случаи на клонинг, чието име и визия наподобяват тези на регулиран посредник, които примамва клиенти по телефона.  Стига се дотам, че  услугите, които предлага клонинга са същите като на регулирания посредник. Какви са приликите и разликите и как да се предпазим, може да се запознаете в този техен материал.

Запомнете едно основно правило, което може да Ви спести доста главоболия и то е, че инвестиционните посредници нямат навика да се свързват с клиенти по телефона и да им предлагат определени услуги. Лицензираните инвестиционни посредници по-скоро нямат практика да звънят отникъде на нищо неподозиращи клиенти да им предлагат такива или онакива услуги. Самото обаждане е по-скоро повод за особено внимание и наистина най-добре е да бъдат зададен въпросите: „Лицензиран ли сте от Комисията за финансов надзор? Къде мога да видя този лиценз?“. Често служителите на фирми заявяват, че имат лиценз, но това се оказва лъжа. Дори на сайтовете си те качват фалшив лиценз.

Пълен и изчерпателен списък на инвестиционните посредници, извършващи дейност без лиценз, не съществува в публичното пространство. Причината е, че тези фирми често сменят имената си.

Така стигаме до друг важен момент в превенцията срещу инвестиционни измами.

2. Висока доходност при ниски нива на риск

Такова явление във финансите не съществува. Нивото на доходността се намира в правопропорционална зависимост от нивото на риска на инвестицията. Обещанията, че ще бъдат спечелени много пари с нисък риск трябва да Ви служи като сигнал, че има нещо нередно.

3. Проверявайте дали фирмата има издаден лиценз КФН

Инвестиционните посредници подлежат на надзорен режим от КФН, където има изложен публичен и достъпен за всички списък с тях. КФН също така публикува списък, който периодично обновява и с дружества, които не са лицензирани и нямат право да извършват дейност като инвестиционен посредник. Списъкът е достъпен тук. Ако имате предложение за инвестиране от такава фирма, то по-добре да се въздържите от такава оферта.

Ще Ви разкажем за една история. Тя е една от многото. През 2010 г. Никола Гайардо инвестира 30 000 евро, воден от съветите на посредник, намиращ се в чужбина. В този момент никакво средство не му позволява да открие измамата... сумата се изпарява. Мошеничеството е явно "банално" и организирано от добре сработена международна група. Така Никола Гайардо решава да създаде блог, наречен „Warning Trading”, за да предупреди други инвеститори за опасностите от нелоялни посредници. „Warning Trading” публикува списък на нелицензираните дружества и в него можете да видите имената на дружествата, които извършват нелицензирана дейност и срещу които има подадени жалби и сигнали. Списъкът е достъпен на този адрес.

Не слагайте подписа си върху договори, чиито клаузи не са Ви ясни! Това правило е валидно не само при схемите с измами при инвестиране, но и в много други случаи, като например договорите за бързи кредити. Ако нещо не Ви е ясно, вземете договора и направете консултация със специалист. Това би Ви спестило доста неприятности.

Независимо дали сте направили собствено проучване или подозирате, че сте попаднали в капана на инвестиционен посредник без лиценз, можете да сезирате конкретните органи – КФН, СДВР или в прокуратурата. И все пак повишеното внимание си остава най-добрият начин за превенция срещу инвестиционни измами.