теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Как да се предпазим от измами с картата


от Десислава Николова
2 гласа3159 прочитания

2 млн. лева на година точат от картите ни

Интервю с Десислава Николова, Финансов анализатор в MoitePari.bg, за Новините на News 7

Най-сигурната превенция е да искаме SMS известяване за всяка транзакция

Около 2 млн. лева източват банкови измамници от дебитни и кредитни карти годишно. За щастие това е едва 0,01% от всички разплащания, но винаги съществува риск да попаднем в ръцете на измамници. В последните години се увеличават интернет разплащанията, а с това и опитите за кражба на лични данни.

Най-често измамниците източват пари чрез фалшиви интернет транзакции. Затова първото и основно правило е да не се подвеждаме от писма от името на банкови служители, с които ни приканват да изпратим пинкода, електронния си адрес и данните за картата си. Това е т. нар. и-мейл фишинг, при който получаваме линк с оферта за регистрация с цел електронни разплащания.

Най-сигурният начин да не изпразнят сметката ни е да ползваме втора карта, в която превеждаме сума за конкретната покупка. Такива "виртуални карти" се предлагат от повечето банки, а сумата към тях можем да наредим в банката или чрез сайта й.

Дори да заредим с по-голяма сума виртуалната си карта, тя след покупката автоматично се връща по разплащателната сметка. Така на практика дори някой да се сдобие с данните на картата, той няма какво да източи от нея, разясни финансовият анализатор Десислава Николова.

Специализираните сайтове за разплащания и банковите страници са сигурни, но знак, че те са добре защитени е наличието на катинарче при отварянето на браузъра. Ако няма такова, по-добре да не нареждаме плащания. Лесно можем да се предпазим и като заявим, че искаме да получаваме SMS за всяка транзакция.

Според Николова, това е най-често срещаният начин за превенция на злоупотреби с дебитни или кредитни карти.

Най-лесното, което можем да направим, е да прикриваме пинкода, когато теглим от банкомат или плащаме на терминал. Някои банки дори отказват да възстановят сумата, ако клиентът е проявил небрежност и не е защитил кода си.

Когато плащаме в магазин и даваме картата си на продавача, не трябва да я изпускаме от очи и поне веднъж в месеца трябва да проверяваме какви транзакции са извършвани с дебитната или кредитната ни карта.

Пълното интервю с Десислава Николова от MoitePari.bg може да видите тук:


Сравнете всички оферти за кредитни карти от банкови институции

Свързани ключови думи