Πoчти нa вceĸи ce e нaлaгaлo дa избиpa и зaĸyпyвa aвтoмoбил. Πoдxoдитe ca paзлични, няĸoи пpaвилни, дpyги нe cъвceм. Eтo няĸoлĸo oт тяx, ĸoитo мoгaт дa пoмoгнaт дa бъдaт cпecтeни пapи:

1. Избирайте внимателно автомобила

Можете да спестите стотици, дори хиляди левове, докато притежавате даден автомобил, ако сте го избрали правилно. Изберете такъв, който е комбинация от ниска покупна цена, сравнително здрав е (по-трудно се амортизира), евтини застраховки, лесен за поддръжка и нескъп за ремонт. Когато става въпрос за нов автомобил, набирането на тази информация не е особено трудно. Сега вече има много източници. За начало започнете от дилърите на марките автомобили, които харесвате. Ако търсите употребяван автомобил, събирането на информация също не е много трудно. Нещо повече, голяма част от нея е базирана на личен опит и проверка в действителността.

2. Сравнявайте цените

Имайки вече избран модел и характеристики, които Ви интересуват, можете да спестите пари като сравните цените. Вземете оферти от различни дилъри и информирайте всеки един от тях, че имате оферти от останалите. Нека търговците се борят за Вас като клиент и самите Ви предложат възможно най-ниската цена.

3. Не бързайте с лизинга, а помислете добре

Ако решавате да закупите нов автомобил чрез лизинг само защото вноските биха били по-ниски от обикновен авто- или потребителски кредит, не го правете. Лизинговите вноски са по-ниски, защото всъщност Вие не притежавате колата. Добре е да го знаете това. Трябва да знаете също, че всички застраховки на автомобила от една страна са задължителни за Вас, от друга - ще трябва да бъдат сключени където посочи лизингодателя. Всяка премия ще бъде платена от Вас, а в случай на щета ползвател ще е лизингодателя. Когато избирате автомобил на лизинг каклулирайте и тези разходи, и ги съпоставете с другите форми на кредитиране.

Когато закупувате автомобил на лизинг, освен лизинговата вноска и застраховките, има и други подробности, които е добре да премислите. Такава е например първоначалната вноска за автомобила и остатъчната стойност от цената му. По-високата първоначална вноска предполага по-малък лизинг, респ. по-ниски лизингови вноски. По-високата остатъчна стойност също предполага по-малък размер на лизинга и по-ниски вноски. Тук, обаче, трябва много да внимавате. Остатъчната стойност се дължи наведнъж в края на срока на лизинга и ако е голям процент може да Ви е трудно да я платите. Така може да изпаднете в невъзможност да придобиете автомобила. На подобен риск са изложени най-вече купувачите, които не могат да си позволят висока първоначална вноска, но желаят ниски лизингови вноски. Тогава се залага на висока остатъчна стойност, което крие описаните рискове.

4. Не бързайте с подписа

Не забравяйте, когато закупувате нов автомобил, че обикновено няма „период на размисъл“. Подписали веднъж договора, почти няма случай, в който да се откажете от покупката.

5. Преди да закупите употребяван автомобил:

• Сравнете цената на продавачите със средната за пазара цена. Вече има достатъчно интернет сайтове и издания, които следят пазара на автомобили. Те могат да бъдат ориентир за средната цена на даден употребяван автомобил. Малко по-труден достъп, но все пак източник на информация са застрахователните компании и застрахователните брокери. Те боравят с информация за стойността на автомобили и могат да Ви ориентират за нея.
• Използвайте услугите на механик, ако познавате такъв или на когото можете да се доверите, за да тества автомобила. Непременно използвайте услугите на такъв специалист, особено ако офертата за колата е от типа „Като нова …“.

6. Избирайте продавача

Ако закупувате употребяван автомобил, опитайте това да е директно от продавач физическо лице. Най-добре би било, ако познавате лицето. Дори и да е непознат, достатъчно е да буди доверие у Вас. Когато автомобилът се продава от собственика има по-голяма вероятност той да поиска по-ниска цена от търговците на автомобили и да посочи евентуални проблеми с колата.
Сравнете оферти за авто кредити и лизинги