Няма по-лесен начин да следите личните си финанси от това да си направите месечен бюджет. Много хора обаче нямат навика или желанието да описват всеки месец своите разходи и приходи.

Ако и Вие сте сред тези хора, разгледайте стъпките за лично бюджетиране, които според експертите на БНП Париба Лични Финанси ще Ви помогнат по-лесно да управлявате финансите си. 

Първо спестявайте

Какво означава това? Когато получите месечната си заплата, първото нещо, което трябва да направите е да отделите една част от нея за спестяванията си. Гледайте на тях като на задължение, което трябва да платите. Много удобно решение, за да не забравяте „фонд спестявания“, е да направите автоматичен превод на точно определена сума от заплатата си към спестовната сметка. 

Платете всички сметки

След като сте платили всичките си задължения за месеца - сметки, вноски по кредитни карти и заеми, Ви остава определена сума, с която трябва да покриете остатъка от нуждите си през месеца. Следете внимателно ежедневните си разходи. Всяка седмица правете ревизия на това, което сте изхарчили и това, което Ви остава до следващата заплата. Така бързо ще направите корекция на разходите си при нужда, за да не изгубите финансовата си стабилност.

Харчете парите си разумно

Огледайте всичките си разходи и вижте кои можете да намалите или избегнете. Когато пазарувате, гледайте за промоции и намаления на продукти. Купувайте точното количество храна, за да не изхвърляте. Проверете кои абонаменти можете да предоговорите на по-ниска цена, като например за телевизия и интернет, телефон и други. Не посещавайте излишно скъпи заведения и ресторанти. Разглеждайте редовно сайтовете за отстъпки и промоции. Изграждането на финансови навици ще стане постепенно с времето. 

Непланираните разходи

Най-големият „убиец“ на бюджета са непредвидените разходи. Те винаги се появяват в неподходящия момент. Хладилникът Ви спира да работи и се нуждае от нов компресор, колата се разваля или чупите телефона си. Когато се развали някой уред, първо си направете сметка, дали няма да Ви излезе много по-евтино да го замените с нов. Често потребителите избират да финансират покупките и плановете си с кредит, за да разсрочат изплащането напред във времето с удобни вноски. В случай че решите да използвате този вариант е важно да прецените, колко реално можете да отделите на месец за изплащането му. 

Когато следите приходите и разходите си, Вие се грижите за личното си спокойствие. Така няма да се притеснявате за предстоящите сметки и спокойно ще взимате отговорни финансови решения, за да не изпадате в затруднения. Съветваме да си съставяте месечен бюджет или да използвате мобилните приложения, които ще Ви улеснят в управлението на личните финанси.