теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Как да влезем в ритъм, ако сме се охарчили за лятото


от Десислава Николова
0 гласа2357 прочитания

Ако все пак сте се охарчили, експерти препоръчват как да се влезе в ритъм преди зимните сметки

Коментар на Десислава Николова, Финансов анализатор от MoitePari.bg в БТВ Новините.

За първи път след 2010 г. българинът не просрочва драстично задълженията си през лятото. Заключението е на фирми за събиране вземания. Експерти дават и съвети как да влезем в ритъм, ако все пак сме се охарчили повече от предвиденото в отпуската.

Разходите за сметки на българското домакинство са около 500 лева на месец, показват изчисленията на колекторски агенции.

С приоритет се плащат банковите заеми и ипотеките, ако има такива. Най-често българинът отлага плащането на водата и парното, защото услугата не се спира.

„Да речем, че човек получава чисто 800 лв на месец и приблизително толкова му трябва за лятната почивка, това означава, че в годината средно той трябва да заделя между 9 и 10% от дохода си за това”, обясни Десислава Николова, консултант в „Моите пари”.Ако сме похарчили повече от предвидено, съветът е временно затягане на коланите, без да се просрочват сметки.

„Да се прецени дали да се излезе на ресторант да се хапне с приятели или малко по-скромно да изкараме. Ако получаваш 150 лева, а харчиш 180 няма как - рано или късно изпадаш в криза”, коментира и Райна Миткова от фирма за събиране на вземанията.

А ако се наложи ползването на бърз кредит за текущи нужди, препоръката е сумата да се върне най-късно до месец.

И още един съвет от експертите - когато ползвате кредитна карта по-добре не теглете в брой. По възможност погасявайте и по-голяма сума от минималната вноска за месеца.

Целият репортаж можете да изгледате тук

Сравнете всички оферти за кредитни карти от банкови институции