Това е въпрос, чийто отговор не можете да намерите? Предлагаме ви няколко лесни стъпки, чрез които ще поемете управлението на личните си финанси и ще контролирате успешно своя месечен бюджет.

Ето какво съветват експертите в потребителското кредитиране на БНП Париба Лични Финанси:

Създайте „Фонд Спестявания“

Нещото, което може би не правите, а би било добре, е да откриете „Фонд Спестявания“. Първата ви грижа, когато получиш месечните си приходи, ще бъде да отделите част от тях именно в него. И не забравяйте, че той е важен, колкото всяко едно задължение, което следва да заплатите. За да улесните процеса, можете автоматично да прехвърляте сумата в банковата си сметка. Дори в началото да ви се струва трудно това допълнително усилие, с времето и натрупването на сума по сметката ви, ще става все по-лесно.

Ревизирайте месечните си разходи

Замисляли ли сте се, след като покриете месечните си сметки, текущи плащания и вноски, какво правите с останалата сума? За да не губите финансова стабилност, следва внимателно да разпределите ежедневните си разходи. Със сигурност бихте могли да намалите част от тях, достатъчно е да ги ревизирате правилно:
  • Проверете дали можете да предоговорите абонаментите си за кабелна телевизия, интернет и телефон.
  • Оглеждайте се за намаления, когато пазарувате, но не се впускайте в излишни покупки, само защото са по-изгодни. Опитайте се да прецените точното количество, което ви е необходимо.
  • Намалете излишните месечни харчения, които няма да нарушат стандарта ви на живот. Например, ако сте свикнали да посещавате изискани заведения, сега е моментът да помислите колко често го правите.
  • Следете какво сте изхарчили и какво остава до следващата ви заплата. Така можете да се чувствате спокойни и в състояние да посрещнете непредвидените разходи.
Планирайте непредвидените разходи

Те са най-големият „убиец“ на бюджета. Появяват се в най-неподходящия момент.
Например, хладилникът спира да работи и се нуждае от нов компресор, колата се разваля или телефонът се счупва. За такива моменти можете да използвате спестяванията си или потребителски кредит, с който да разсрочите разхода напред във времето. Когато нещо се повреди, помислете дали замяната му с ново не е по-добро решение. Например новият хладилник е с гаранция, с по-голяма енергоефективност, което намалява и сметките за ток.

Проследяването на приходите и разходите е грижа за личното ви спокойствие.
Така няма да се притеснявате за идващите сметки и спокойно ще се наслаждавате на живота.
Взимането на отговорни финансови решения ще ви помогне да не изпадате в затруднения. Все пак имайте предвид, че изграждането на правилни финансови навици става постепенно, но е полезно в дългосрочен план.