теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Какво да правим със закупените дялове от масовата приватизация


84 гласа82474 прочитания

Немалка част от българското население помни първата и втората вълна на т.нар. масова приватизация. Някои участваха, други не. Продължава да стои въпросът какво да правим със закупените дялове от фондове и предприятия.

Какво се случи с приватизационните фондове и приватизираните предприятия?

След приключването на приватизацията, приватизационните фондове, които успяха да оцелеят, продължиха съществуването си. Те обаче не са с познатите от времето на приватизацията имена. Всички приватизационни фондове понастоящем са преименувани и преобразувани в холдинги. Това е най-важното, което трябва да знае всеки участник в приватизацията. Когато търси своя фонд,  той трябва да се поинтересува как се е преобразувал той. Нерядко това е трудно, защото не са много местата, предоставящи подобна информация. Списък на приватизационните фондове, как са преименувани и  контакти могат да бъдат открити на сайта на Комисията за финансов надзор (КФН).  Сайтът съдържа и информация и за приватизираните предприятия.

Какво се случи с боновите книжки?

Те все още удостоверяват, че дадено лице е участвало в масовата приватизация. В тях е описано в кои фондове или предприятия то е инвестирало и по колко книжа са закупени. Самото удостоверяване, че притежавате такива книжа се извършва чрез т.нар. депозитарна разписка. Важно уточнение е, че такава може да е била издадена, но може и да не е. Неиздаването на депозитарна разписка не означава, че инвеститорът не притежава книжата. При необходимост или по желание всеки може да се обърне към инвестиционнен посредник и да поиска такава разписка. Депозитарните разписки се издават от Централен депозитар.

Какво можем да направим със закупените дялове?

Единият вариант е инвеститорът да ги задържи. Другата възможност е тяхната продажба. Легитимна  продажба на книжа от приватизационни фондове и предприятия се извършва на фондовата борса. Така инвеститорът получава реалната пазарна цена на своите книжа.

Самият механизъм на продажба на част или на всички дялове от боновата книжка накратко е следния:

Продажба на всички или част от дяловете

·       Осведомете се какво е състоянието на Вашият приватизационен фонд или предприятие. По всяка вероятност те са преименувани, ако съществуват. Възможно е и вече да не съществуват. Информация за това можете да получите от КФН и инвестиционните посредници.

·       Обърнете се към Вашия фонд (холдинг), съответно предприятието или инвестиционен посредник и разберете дали е имало увеличаване на капитала. Може да се окаже, че е имало увеличение на капитала и на практика да сте собственик на повече от записаните в боновата книжка дялове.

·       Обърнете се към фонда (холдинга), респ. предприятието или инвестиционен посредник, за да се осведомите дали, кога и какъв дивидент е разпределян. Запомнете, че търсенето на дивидент има давностен срок и ако не потърсите дивидентите си навреме, ги губите.

·      Информирайте се за актуалната цена на книжата Ви в момента и дали фондът (холдингът), съответно предприятието се търгува на фондовата борса. Информация за цените на акциите можете да получите от сайта на Българска фондова борса (www.bse-sofia.bg) или от инвестиционните посредници.

·       Подайте поръчка за продажба на всички или на част от книжата според Вашето желание. Подобна поръчка се подава в офисите на инвестиционните посредници (няма значение към кой от всички ще се обърнете). Необходимите документи са лична карта и депозитарна разписка за съответните книжа. Ако не разполагате с такава разписка, инвестиционният посредник ще Ви я осигури. Поръчката за продажба ще бъде изпълнена на следващия ден по цена определена към края на работния ден, в който е подадена (т.е. при подаване на поръчката не е известно по каква цена ще бъдат продадени дяловете).

·       Последната стъпка е да получите парите от продажбата. Има различни практики за това до колко дни можете да получите тази сума.

Продавайки своите дяловете от фондове или предприятия, в които е инвестирал, всеки ще си отговори на въпроса дали и доколко това вложение е имало смисъл. Ако продължите да бъдете инвеститор в тези компании, винаги можете да следите каква е стойността на инвестицията Ви и да изчакате подходящ момент, за да продадете дяловете си с по-добра печалба. Допълнителен доход от инвестицията  (ако решите да я задържите) е дивидентът.

Свързани ключови думи

Коментари и отговори

kade v burgas moga dapolucha informaciq za zlaten lev blagodarq

Това, с което можем да Ви ориентираме, за съжаление са само контакти в гр. София. На сайта на холдинга (http://www..zlatenlev.com/index.php?pid=6&ln=2) е поместена информация само за координатите им в столицата.

Опитайте да се свържете със "Златен лев холдинг" АД и от там да получите насоки:

адрес: 1111 София,
ул. Постоянство 67Б
телефон: (359 2) 965 45 21
факс: (359 2) 965 45 22
ел.поща: holding@zlatenlev.com

По всяка вероятност това е бившият приватизационен фонд. При преобразуването на приватизационните фондове Обединен национален ПФ "Златен лев" АД се преобразува в следните компании: Инвестиционно дружество (ИД) от затворен тип "Златен лев"; ИД от отворен тип "Златен лев" и "Златен лев холдинг".
Надяваме се, че бяхме полезни.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ

Po vreme na parvata valna na masovata privatizacia imam zakupeni akcii ot ,,Varnenska Korabostroitelnica" EAD.Chrez Bench Mark proverih dali ima na moe ime depozitarna razpiska v Centralnia depozator,no mi kazaha che niama takava.Shte sam Vi mnogo blagodaren ako mi dadete savet kakvo moga da napravia. Pozdravi. Todorov

Щом така Ви е било обяснено, ние не бихме могли да направим нищо повече. Ако закупените акции са били вписани в боновата Ви книжка, бихте могъл с нея да се отнесете до Централен депозитар. Възможно е да е била допусната грешка. Друг вариант е да се отнесете към Агенцията по приватизация. Ако в Централен депозитар потвърдят, че не са Ви вписани акциите, попитайте в Агенцията какво би могло да се направи по въпроса.

Надяваме се, че бяхме полезни.

Поздрави,

Екипът на МОИТЕ ПАРИ

Моята майка преди смъртта си притежаваше бонова книжка,респективно определен брой акции в Холдинг Албена Инвест. Моето питане е - дали аз,като единствен нейн наследник бих могъл да имам някакви права и претенции. Предварително Ви благодаря, ако можете да ме посъветвате по този казус.

Да, бихте могъл да предявявате претенции. Ако сте единствен наследник, а и дори и да не бяхте имате това право. Нужно е да набавите удостоверение за наследници и да се обърнете към инвестиционен посредник. За да се възползвате от боновата книжка на майка Ви трябва да се извърши т.нар. „унаследяване”. Обикновено това също се прави при инвестиционните посредници. Те са тези, които могат да Ви дадат допълнителна информация и конкретни насоки как да постъпите.

Надяваме се, че бяхме полезни.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ

Къде мога да разбера каква е стойността на акциите от боновата ми книжка ? Те бяха към ПФ"Мултигрупелит"АД и към ПФ"нефтохим-Инвест"АД . Живея в Пловдив. Къде тук мога да ги продам и чрез кого? За Ем Джи Елит Холдинг АД нищо не намерих ???

ПФ „Мултигрупелит” е преименуван на „Балкантурист елит” АД. Стойността на неговите акции можете да следите ежедневно тук.

ПФ „Нефтохим – Инвест” е преименуван на „Черноморски Холдинг” АД. Цените му можете да видите тук.

За продажбата на акциите от боновата Ви книжка можете да се обърнете към всеки инвестиционен посредник или банка.

Надяваме се, че бяхме полезни. Ако се нуждаете от допълнителна информация, не се колебайте да ни пишете отново.

Поздрави,

Екипът на МОИТЕ ПАРИ

Имам неизползвани бонове от втората вълна на масовата приватизация. Какво мога да направя с тях?

Ако става въпрос за инвестиционните бонове IBON единствено бихме могли да Ви уведомим, че те не се търгуват на БФБ от края на месец юни 2005 г. Това означава, че към момента не се обявява цена за тях – нито купува, нито продава, т.е. ако те са стрували нещо преди 2 г., то към днешна дата не бихте могъл да получите нищо срещу тях.

Ако инвестиционните Ви бонове не са от този тип, бихте могъл да участвате в приватизацията на мажоритарни и миноритарни пакети от акции/дялове на дружества (ако такива бъдат предложени) срещу пари и непарични платежни средства.

Чрез "Българска фондова борса - София" АД се приватизират мажоритарни и миноритарни пакети от акции/дялове на дружества срещу пари и непарични платежни средства.

Министерският съвет определя списък от дружества, при приватизацията на които се допуска плащане с непарични платежни средства.

Документацията по проектите се подготвя от Агенцията за приватизация, която взима решение за определяне на метод за продажба - публично предлагане, централизирани публични търгове или неприсъствени публични търгове.

Дружествата могат да бъдат групирани в пулове или да се продават отделно чрез прилагане на посочените методи.

При публичното предлагане на фондовата борса, Агенция за приватизация провежда конкурс за избор на лицензиран инвестиционен посредник - член на "БФБ-София" АД, който да извърши продажбата”. (изт. АГЕНЦИЯ ЗА ПРИВАТИЗАЦИЯ)

Допълнителна информация за това дали бихте могли да използвате Вашите бонове и как можете да получите от Агенцията за Приватизация и инвестиционните посредници.

Надяваме се, че бяхме полезни.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ

Уважаеми господа, Имам акции от първата вълна на масовата прифатизация в ПФ "Калиман". Много скоро обаче загубих следите му /изкупен от "Финтеско"/. Бихте ли могли вие да ми дадете информация дали още притежавам акции и кой посредник мога да ползвам за връзка при положение, че съм от гр. Перник. Благодаря предварително за отговора! Приятен ден! Валентина Станчева

Част от отговора на Вашето запитване можете да прочете тук. Що се отнася до това дали притежавате някакви акции, справка бихте могла да наприте в Централен депозитар. Ако срещате затруднения в откриването на инвестиционен посредник във Вашия град, бихте могла да се обърнете към която и да е банка. Това, което предлагат инвестиционните посредници, като посредничество го предлагат и банките.

Надяваме се, че бяхме полезни.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ

Имам закупени бонове за К.К.Златни пясъци и АД Соди -Девня. В кой холдинг да ги търся? Преди три години се поинтересувах дали има дивиденти от Зл.пясъци, но ми казаха ,че нямам нищо. За Солвей не съм се интересувал, защото предполагам отговора да е същия. Поздрави М.Димитров

За съжаление въпросът Ви в този вид е непълен. Бихте ли посочили кои са приватизационните фондове или предприятия, в които сте инвестирали. Необходими са ни точните имена, както са записани в боновата книжка, за да можем да Ви помогнем.

Ако сте инвестирали в „Златни пясъци” АД, то информация за цените на акциите на дружеството можете да получите тук, както и при всеки инвестиционен посредник. Що се отнася до дивидентите, бихте могли да се обърнете също към тях или към дружеството.

„Солвей Соди” АД вече не се търгува на фондовата борса. Минало е и изкупуване на миноритарния дял от акционерите. Ако Вие не сте продавали, с каквото впечатление оставаме, би следвало да се обърнете към дружеството за повече информация.

Надяваме се, че бяхме полезни.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ

Имам закупени бонове от приватизацията, но съм си загубила боновата книжка. Ако отида в Централен депозитар бих ли могла да получа информация къде съм закупила бонове. Благодаря предварително за отговора!

Да, бихте могла. Ако под някаква форма Ви бъде отказана подобна информация, бихте могла да се обърнете към инвестиционните посредници и банките с молба за справка в Централен депозитар за евентуално записани книжа на Ваше име. Ако е Ви е необходима, можете да заявите и издаване на депозитарна разписка за тези книжа.

Надяваме се, че бяхме полезни.

Поздрави,

Екипът на МОИТЕ ПАРИ

Здравейте, Имаме бонови книжки с депозитарни разписки за внесени определен брой ценни книжа от емисия BG1100013983 в дружество 11704 Електроника холдинг АД. Интересувам се къде и как да направя справка, това брой акции ли са или друг вид документи и съществува ли този холдинг? Намерих инфорнмация, че: "ПФ Електроника АД Електроника - Холдинг АД Отписано с решение № 346 от 16.08.2000 г." е отписан от регистъра на публичните дружесва. Благодаря Ви за вниманието. С уважение Любка Велкова

Депозитарните разписки са документ удостоверяващ, че на Ваше име има записани определен брой акции. В самата разписка той трябва да е отбелязан. Щом холдингът е отписан от списъка на публичните дружества, то вариантите са два:

1. Дружеството вече да не съществува. Ако е така, можете да се обърнете към инвестиционен посредник или адвокат, за да потърсите правата си на ликвидационен дял.
2. Дружеството просто да не се търгува на борсата, но да продължава да съществува и да работи. В този случай, за да продадете (ако желаете) акциите си трябва отново да се обърнете към инвестиционен посредник или банка, за да потърсят купувач. По принцип продажбата на акции на непублични дружества е затруднено, тъй като няма организирана търговия с тях, респ. няма цени за купува или продава. Книжата на такива дружества също могат да се предложат за изкупуване от останалите акционери – т.нар. „вътрешно изкупуване”, но за процедурата и възможността трябва да се обърнете към самото дружество.

Надяваме се, че бяхме полезни.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ

Мои близки разполагат с такива бонови книжки, нямат депозитарни разписки, но са и доста на възрат, а са и от провинцията, какво биха могли да направят за да си получат депозитарни разписки и да могат свободно да оперират с тях? Благодаря.
Единственото, което е необходимо да направят е да вземат своите бонови книжки, документ за самоличност и да се обърнат към банка или инвестиционен посредник. Там могат да поръчат издаването на депозитарна разписка. Самата разписка се издава от Централен депозитар. Подобна услуга е част от услугите на банките и инвестиционните посредници, за която разбира се заплаща определена такса (в рамките на 10 – 15 лв.).

Надяваме се, че бяхме полезни.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
При една от "вълните" на масовата приватизация инвестирах в Петролфонд можете ли да ми кажете каква е неговата съдба и как мога да се свържа с него или неговия нов собственик/приемник за да се осведомя за съдбата на своята инвестиция
ПФ "Петрол Фонд" АД е преобразуван в Синергон Холдинг АД
Управление и кореспонденция:
гр. София 1000, ул. "Солунска" № 2; тел. 02/980-56-96

Холдингът се търгува на фондовата борса и средната цена на една акция към 25.02.2008 г. е 11.22 лв. Ежедневно цените на акциите можете да следите тук.

Надяваме се, че бяхме полезни.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
semeistvoto mi ima bonovi knijki sas 100 inv. bonai mame depozitarni razpiski i poimenni udostovereniq. fondovete sa petrol holding grup ad, npf nadejda ad, holding coop ug ad,a cb fores i pfa favorit.ot kade moga da polu4a nqkakva informaciq kak stoqt ne6tata pri tiq fondove blagodarq predvaritelno s pozdrav e. ivanova
ПФ "Петрол Фонд" АД е преобразуван в „Синергон Холдинг” АД.
управление и кореспонденция:
гр. София 1000, ул. "Солунска" № 2; тел. 02/980-56-96
Средната цена на една акция към 26.02.2008 г. е 11.19 лв. Ежедневните стойности можете да следите тук.
__________________

Кооперативен ПФ "Юг" АД е преобразуван в „Холдинг КООП” - ЮГ АД
управление и кореспонденция:
гр. София 1000, ул. "Георги С. Раковски" № 99, ет.7, стая 14; тел. 02/981-45-96, 981-46-01
cpfsouth@exco.net
Средната цена на една акция към 26.02.2008 г. е 1.99 лв. Ежедневните стойности можете да следите тук.
__________________

ПФ "АКБ Форес - Социален" АД е преобразуван в ХАД „АКБ Корпорация” АД
управление и кореспонденция:
гр. София 1113, ул. "Фредерик Жолио Кюри" № 20, ет.ет. 10 и 11; тел. 02/969-29-80
Средната цена на една акция към 25.02.2008 г. е 1.19 лв. Ежедневните стойности можете да следите тук.
__________________

ПФ "Акционер - Фаворит" АД е преобразуван в „Акционер - Фаворит Холдинг” АД
управление: гр.София 1000, ул. "Ангел Кънчев" № 25; тел. 02/981-34-67, 981-34-68
кореспонденция: гр. София 1220, кв. "Военна рампа", ул. "202" № 8; тел. 02/32-51-74, 32-51-06
e-mail: favorit@mbox.infotel.bg
Средната цена на една акция към 26.02.2008 г. е 13.84 лв. Ежедневните стойности можете да следите тук.

За съжаление не открихме информация за НПФ „Надежда”. За помощ с намирането на информация за фонда можете да се обърнете към инвестиционните посредници, банките и Комисията за финансов надзор.

Надяваме се, че бяхме полезни.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ

Преди 14 години закупих акции от TBS хотели. Много пъти съм се опитвал да разбера тези акции имат ли някаква стойност и дали са валидни. Никога не намерих конкретен отговор. Ако можете помогнете ми!
За съжаление не успяваме да открием каквато и да е информация за TBS Хотели. Не се знае дали съществуват още като структура. Със сигурност не се търгуват на борсата. Единствените контакти, които успяхме да открием са:

Адрес на офиса за работа с Акционери - Гр.София, кв'Дървеница", бул. "Климент Охридски",№ 16, ет5.
Работно време с акционери - понеделник и петък от 10:00 до 18:00.
Телефони - 02/973-07-53 и 0886997015
Информацията е към 24.03.2006 г.

Надяваме се, че бяхме полезни.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
От втората вълна на масовата приватизация имам закупени акции на 'Целхарт' Стамболийски и на Ловико Чирпан. Търгуват ли се в момента и каква е възможността да ги продам?
Това, което успяхме да проучим за двете дружества е следното:

Преди малко повече от 2 г. „ЦЕЛХАРТ” АД е било пред фалит, след което е било продадено. Няма информация какво се е случило с дружеството след продажбата му. Няма данни дружеството да се търгува на Българска фондова борса. Единствените контакти, които открихме са:

Адрес   гр. Стамболийски 4210, ул. Заводска №1
Телефон +359 32 909 202
Fax: +359 32 909 555
e-mail:  lmishev@pfs.bg
URL: http://www.pfs.bg

Що се отнася до Ловико Чирпан, то също е било изкупено и вече се нарича Ловико Севлиево. Доколкото разполагаме с информация дружеството не е публично, което означава, че не се търгува на борсата. Вариант да продадете книжата си е да ги предложите на т.нар. „вътрешно изкупуване” – изкупуване от останалите акционери. За процедурата трябва да се осведомите от самото дружество. За съжаление срещаме затруднения при намирането на негови контакти.

Повече информация за дружествата можете да получите от инвестиционните посредници, банките и Агенцията за приватизация (тел.: + 359 2 980 94 22 – Деловодство).

Надяваме се, че бяхме полезни.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Имам закупени акции в "Индустриален ПФ".Дали фонда е преименуван и къде мога да намеря информация свързана с покупко-продажбата на акции, както и получаване на дивиденти към съответния фонд?
Индустриален ПФ е преобразуван в инвестиционно дружество от затворен тип ИД „Индустриален Фонд” АД. За изминалата година дружеството не е разпределяло дивидент. Повече информация за разпределян дивидент през изминали години можете да получите от инвестиционните посредници, банките, както и от самото дружество.

Координатите на дружеството са:
гр. София 1000, ул. "Екзарх Йосиф" № 31; тел. 02/980-26-48, 980-34-38, 986-92-65

Надяваме се, че бяхме полезни.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Как можем да се свържем с "ЕМ ДЖИ ЕЛИТ ХОЛДИНГ" АД? Благодаря.
Холдингът е преименуван на БАЛКАНТУРИСТ ЕЛИТ ХОЛДИНГ

Контактите на холдинга са следните:
София, п.к. 1408, ул. „Енос" № 2, Община Триадица
Тел.: 02/805 55 90; 02/805 55 91; 02/805 56 00
Борсов код: MGEHL – този код ще Ви е необходим ако желаете да проверите какви са цените на акциите на холдинга в момента. Проверката можете да направите на сайта на Българска фондова тук.

Надяваме се, че бяхме полезни.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Здравейте! Имам бонови книжки в Холдинг Варна и в Акционер Фаворит Холдинг. Къде мога да направя справка за изплащане на дивиденти и за стойността на акциите? Също така се интересувам как бих могла да продам тези бонове и на каква цена. Благодаря предварително!
Относно дивиденти изплащани от дружествата можете да се обърнете към самите тях:

Холдинг Варна
Управление и кореспонденция:
гр. Варна 9000, ул. "Марин Дринов" № 32А, ет.1, ап.1;
тел. 052/60-34-75, 60-34-76
Цени: тук

Акционер Фаворит Холдинг
управление: гр.София 1000, ул. "Ангел Кънчев" № 25; тел. 02/981-34-67, 981-34-68
кореспонденция: гр. София 1220, кв. "Военна рампа", ул. "202" № 8; тел. 02/32-51-74, 32-51-06
e-mail: favorit@mbox.infotel.bg
Цени: тук

Повече информация можете да получите също и от инвестиционните посредници и банките.

Продажбата на акциите от боновата книжа можете да направите, като се обърнете към инвестиционен посредник или банка. За целта е нужно да разполагате депозитарна разписка за притежаваните акции. Ако нямате такава, то посредникът ще Ви извади. Друго необходимо за продажбата е само лична карта.


Надяваме се, че бяхме полезни.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Как мога да разбера какви са новите имена на приватизационните фондове "Българо-Холандски приватизационен фонд"АД гр.София и КПФ"Юг"? Каква е стойността на акциите?
"Българо - холандски" ПФ АД е преобразуван в „Българска Холдингова Компания” АД.
управление: гр.София, ул. "Велико Търново" № 28, ет.4;
кореспонденция: гр. София 1113, ул. "Незабравка" № 25, ет. 1;
тел. 02/971-23-91, 971-23-92
Цените на акциите й можете да откриете тук.

Кооперативен ПФ "Юг" АД е преобразуван в „Холдинг КООП – ЮГ” АД
управление и кореспонденция:
гр. София 1000, ул. "Георги С. Раковски" № 99, ет.7, стая 14;
тел. 02/981-45-96, 981-46-01
e-mail: cpfsouth@exco.net
Цените на акциите й можете да откриете тук.

Надяваме се, че бяхме полезни.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Къде в моя град да открия инвестиционен посредник? Става въпрос за град Сливен. Имам закупени бонове от приватизацията за "Албена инведс","Българо-холандски ПФ" и "Петрол фонд"АД. Как да преименувани тези фондове, съществуват ли въобще и имам ли шанс да си продам дяловете, при условие,че съм си изгубил боновата книжка? Предварително благодаря!
ПФ "Албена - Инвест" АД е преобразуван в „Албена Инвест – Холдинг” АД. Ежедневно бихте могли да следите цените на акциите на холдинга тук.

"Българо - холандски" ПФ АД е преобразуван в „Българска Холдингова Компания” АД. Цените на акциите й можете да откриете тук.

Приватизационният фонд „Петрол Фонд” АД е преименуван на „Синергон Холдинг” АД. Повече информация за цените на акциите на холдинга бихте могла да получите тук, както и при инвестиционните посредници, и банките.

Въпреки, че сте загубили боновата си книжка с документ за самоличност можете да се обърнете към посредниците, за да направят справка в Централен депозитар дали на Ваше име има записани акции. Всъщност за продажбата на акциите са необходими депозитарните разписки, а не самата бонова книжка. Ако разполагате с такива, проблем с продажбата не би трябвало да има. Ако нямате такива, посредниците ще Ви извадят.

Надяваме се, че бяхме полезни.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Интересува ме как вървях акциите на Соловей Соди - Девня. Давани ли са дивиденти досега. Ако някой има информация, ще му бъда благодарна да ме запознае с подробностите.
За съжаление не разполагаме с данни дружеството да се търгува на фондовата борса, което означава, че то най-вероятно не е публично. Информация дали е разпределян дивидент можете да потърсите при ръководството на дружеството.

Опитайте да получите тази информация, като използвате следните възможности:

Телефон: 052/685 000
Fax: 052/685 006
http://www.solvay.com

Надяваме се, че бяхме полезни.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Искам да питам как стоят нещата със "Армеец" трябва да ходя до Центр. депозитар за да получа инф. Искам да ги продам
За съжаление не разбираме дали става въпрос за бивш приватизационен фонд или за застрахователната компания. За да бъдем по-конкретни в отговора си ни е необходимо това уточнение.

Очакваме скоро Вашият отговор, за да можем да Ви помогнем.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Притежавам инвестиционни бонове към ПФ ТРУД И КАПИТАЛ АД СОФИЯ бихте ли ми дали информация за този фонд и съответни координати. Предварително благодаря.
Фондът е преименуван на ТК-ХОЛД АД – София.. Той продължава да съществува и се търгува на фондовата борса. Цените на акциите му можете да следите ежедневно тук. През последната една година дружеството е разпределяло дивидент по 0.10 лв./акция (22.06.2007 г.). Давностният срок не е изтекъл и бихте могла да си потърсите дивидентите.

Опитайте да откриете холдинга със следните координати:

гр.София, бул. "Цар Борис III" № 140; тел. 02/955-58-05

Надяваме се, че бяхме полезни.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
ИМАМ БОНОВА КНИЖКА С ИНВЕСТИЦИОННИ БОНОВЕ В ЦЕНТРАЛЕН ПРИВАТИЗАЦИОНЕН ФОНД.СЕГА КАК Е ПРЕИМЕНУВАН И КАК МОГА ДА СЕ ОСВЕДОМЯ ЗА ЦЕНАТА НА ЕДНА АКЦИЯ?
"Централен ПФ" АД е преобразуван в Стара планина Холд АД.
Управление и кореспонденция:
гр. София 1113, ул. "Фредерик Жолио Кюри" № 20, ет. 9; тел. 02/963-05-77

Цените на акциите можете да следите ежедневно тук.

Надяваме се, че бяхме полезни.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Имам бонова книжка от ПФ "Калиман". Съществува ли все още, преобразуван ли е, и какво мога да направя с боновата книжка?
Информацията, която успяхме да открием за фонда е следната:

Национален фармацевтичен ПФ "Калиман" АД се преобразува в "Калиман Холдинг" АД. След преобразуването "Калиман Холдинг" АД се влива в "Сигма" ООД, като се образува ново дружество "Финтекско" АД, а "Калиман Холдинг" АД прекратява дейността си. Дружеството е отписано от регистъра на действащите дружества.

В този случай най-вероятно не бихте могъл да продадете своите акции. За повече информация и подробности можете да се обърнете към инвестиционните посредници и Комисията за финансов надзор (тел.: 0900 32 300 за цялата страна).

Надяваме се, че бяхме полезни.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Семейството ми притежава бонова книжка със 25000 инвестиционни бона с които е закупило 25 акции с номинал 1000 лв на АКБ"Форес". Преди време им се обадих и поисках информация за състоянието на фонда,обясниха ми следното: след деноминацията на парите в България вече притежавам 25 акции с номинал 1 лев. През 1999г е начислен дивидент от 0.40 лв на акция който е капитализиран. От тогава до сега не е начисляван дивидент т.ест. притежаваме 25 акции по 1.40лв. Мога ли да им вярвам, къде да направя справка?
ПФ "АКБ Форес - Социален" АД е преобразуван в ХАД „АКБ Корпорация” АД
управление и кореспонденция:
гр. София 1113, ул. "Фредерик Жолио Кюри" № 20, ет.ет. 10 и 11; тел. 02/969-29-80

Що се отнася до капитализирането на дивидента, трябва да се обърнете към холдинга. Нашата проверка установи, че номиналът на 1 акция на компанията наистина е толкова. От такава гледна точка наистина притежавате 25 акции, но по 1.40 лв. номинал. Тази стойност е различна от пазарната им цена (тя може да е под или над номинала). Ежедневните стойности можете да следите тук.


Надяваме се, че бяхме полезни.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
imam akcii ot sinergon holding, akcioner favorit, industrialen fond i semeen fond. kak moga da razbera za izplashtani dividenti i moga li da prodam akciite?
Приватизационният фонд „Петрол Фонд” АД е преименуван на „Синергон Холдинг” АД. Повече информация за цените на акциите на холдинга бихте могла да получите тук, както и при инвестиционните посредници, и банките.

Акционер Фаворит Холдинг
управление: гр.София 1000, ул. "Ангел Кънчев" № 25; тел. 02/981-34-67, 981-34-68
кореспонденция: гр. София 1220, кв. "Военна рампа", ул. "202" № 8; тел. 02/32-51-74, 32-51-06
e-mail: favorit@mbox.infotel.bg
Цени: тук

Индустриален ПФ е преобразуван в инвестиционно дружество от затворен тип ИД „Индустриален Фонд” АД.
Координатите на дружеството са:
гр. София 1000, ул. "Екзарх Йосиф" № 31; тел. 02/980-26-48, 980-34-38, 986-92-65

За съжаление не открихме информация за актуалното състояние на Семеен фонд. За всички останали, информация дали е разпределян дивидент, можете да получите от самите тях на посочените контакти, като от инвестиционните посредници и банките. Акциите на холдингите можете да продадете, като се обърнете към инвестиционен посредник и представите съответните депозитарни разписки. Ако не разполагате са такива, срещу лична карта посредникът ще направи справка в Централен депозитар и ще извади вместо Вас.

Надяваме се, че бяхме полезни.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Здравейте Семейството ми притежава акции от масовата приватизация на Енергоинвест АД. Някаква информация за тоз фонд и дали съществува още???????
ПФ "Енергоинвест" АД е преобразуван в "Енергоинвест - Холдинг" АД. За съжаление той е отписан от регистъра на публичните дружества (не се търгува на фондовата борса). Това означава, че ако желаете да продадете акциите си, трябва да го направите чрез т.нар. „вътрешно изкупуване”, т.е. останалите акционери ги изкупуват. Друг вариант е при обявено предложение от страна на холдинга за изкупуване на дяловете на акционерите. Дали има отправено такова можете да проверите в Комисията за финансов надзор (тел: 0900 32 300 за цялата страна; 0.18 лв./мин. без ДДС).

Надяваме се, че бяхме полезни.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Здравейте, имам 25 акции в Българо-Холандски ПФ-София и 25 акции в Орел Инвест. Ходих няколко пъти в Орел, но там все ми казваха да дойда към април, после към май и след това пак след година и така, а в пощата нямаха информация за Българо-Холандския ПФ-София. Аз се отказах да ходя, не знам как се казват сега тези фондове, после исках да ги продам, но пак не успях да се свържа с такива хора. Къде да отида сега? Благодаря ви предварително.
ПФ "Българо - холандски" ПФ АД е преобразуван в „Българска Холдингова Компания” АД.
управление: гр.София, ул. "Велико Търново" № 28, ет.4;
кореспонденция: гр. София 1113, ул. "Незабравка" № 25, ет. 1;
тел. 02/971-23-91, 971-23-92
Цените на акциите й можете да откриете тук.

ПФ "Орел - Инвест" АД е преобразуван в „Орел Инвест” АД
управление и кореспонденция:
гр.София 1504, бул."Княз Дондуков" № 68, ет. 4; тел. 02/926-73-84
Цените на акциите му можете да откриете тук.

Относно продажбата, трябва да се обърнете към инвестиционен посредник или банка. Нужни са Ви само депозитарните разписки и лична карта. Ако не разполагате с депозитарни разписки за притежаваните акции, такива може да Ви бъдат извадени от посредника или банката, към който се обърнете.

Надяваме се, че бяхме полезни,

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Баща ми притежава 250,00 инвестиционни бона от 1999 година . Какво може да направим с тях?
Ако става въпрос за инвестиционните бонове IBON единствено бихме могли да Ви уведомим, че те не се търгуват на БФБ от края на месец юни 2005 г. Това означава, че към момента не се обявява цена за тях – нито купува, нито продава, т.е. ако те са стрували нещо преди 2 г., то към днешна дата не бихте могъл да получите нищо срещу тях.

Ако инвестиционните Ви бонове не са от този тип, бихте могъл да участвате в приватизацията на мажоритарни и миноритарни пакети от акции/дялове на дружества (ако такива бъдат предложени) срещу пари и непарични платежни средства.

„Чрез "Българска фондова борса - София" АД се приватизират мажоритарни и миноритарни пакети от акции/дялове на дружества срещу пари и непарични платежни средства.

Министерският съвет определя списък от дружества, при приватизацията на които се допуска плащане с непарични платежни средства.

Документацията по проектите се подготвя от Агенцията за приватизация, която взима решение за определяне на метод за продажба - публично предлагане, централизирани публични търгове или неприсъствени публични търгове.

Дружествата могат да бъдат групирани в пулове или да се продават отделно чрез прилагане на посочените методи.

При публичното предлагане на фондовата борса, Агенция за приватизация провежда конкурс за избор на лицензиран инвестиционен посредник - член на "БФБ-София" АД, който да извърши продажбата”. (изт. АГЕНЦИЯ ЗА ПРИВАТИЗАЦИЯ)

Допълнителна информация за това дали бихте могли да използвате Вашите бонове и как можете да получите от Агенцията за Приватизация и инвестиционните посредници.

Надяваме се, че бяхме полезни.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Имам акции от "Трансстрой Варна АД"-гр.Варна. Интересува ме адреса на дружеството ,телефони за контакти и евентуално цена за акция.
Контактите на дружеството са:

9000 Варна, ул. Хан Омуртаг 2
тел.: 052/ 680 111, факс: 052/ 603 480
e-mail: office@transstroy-varna.bg

Относно цените на акциите можете да се обърнете към инвестиционен посредник или банка.

Надяваме се, че бяхме полезни.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Здравейте, координатите дадени за ТК-ХОЛД АД - СОФИЯ не са актуални. Възможно ли е да ми дадете информация към момента.
За съжаление към настоящият момент това е единствената информация, с която разполагаме за дружеството.

Ако Вие сте открила междувременно техни координати, ще се радваме да ги споделите с нас.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Az i semeistvoto mi pritegavame privatizacionni bonove ot vtorata valna na privatizaciqta po 250000 na 4ovek zakupeni ot postata. Ne sme vzimali depozitarni razpiski i ne sme gi vlagali vav fondove. Moga li da gi prodam i kakav e reda za tova i struvat li te ne6to v momenta??? Blagodarq predvaritelno za otgovora Vi!!!
По всяка вероятност става въпрос за инвестиционните бонове IBON.. Това което можем да кажем е, че те не се търгуват на БФБ от края на месец юни 2005 г. Това означава, че към момента не се обявява цена за тях – нито купува, нито продава, т.е. ако те са стрували нещо преди 2 г., то към днешна дата не бихте могъл да получите нищо срещу тях.

Ако инвестиционните Ви бонове не са от този тип, бихте могъл да участвате в приватизацията на мажоритарни и миноритарни пакети от акции/дялове на дружества (ако такива бъдат предложени) срещу пари и непарични платежни средства.

„Чрез "Българска фондова борса - София" АД се приватизират мажоритарни и миноритарни пакети от акции/дялове на дружества срещу пари и непарични платежни средства.

Министерският съвет определя списък от дружества, при приватизацията на които се допуска плащане с непарични платежни средства.

Документацията по проектите се подготвя от Агенцията за приватизация, която взима решение за определяне на метод за продажба - публично предлагане, централизирани публични търгове или неприсъствени публични търгове.

Дружествата могат да бъдат групирани в пулове или да се продават отделно чрез прилагане на посочените методи.

При публичното предлагане на фондовата борса, Агенция за приватизация провежда конкурс за избор на лицензиран инвестиционен посредник - член на "БФБ-София" АД, който да извърши продажбата”. (изт. АГЕНЦИЯ ЗА ПРИВАТИЗАЦИЯ)

Допълнителна информация за това дали бихте могли да използвате Вашите бонове и как можете да получите от Агенцията за Приватизация и инвестиционните посредници.

Надяваме се, че бяхме полезни.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
От втората вълна на приватизацията ми останаха няколко приватизационни лева/до колкото си спомням/. Къде мога да проверя колко са те и ще имат ли някаква стойност?
Ако става въпрос за инвестиционните бонове IBON единствено бихме могли да Ви уведомим, че те не се търгуват на БФБ от края на месец юни 2005 г. Това означава, че към момента не се обявява цена за тях – нито купува, нито продава, т.е. ако те са стрували нещо преди, то към днешна дата не бихте могъл да получите нищо срещу тях.

Ако инвестиционните Ви бонове не са от този тип, бихте могъл да участвате в приватизацията на мажоритарни и миноритарни пакети от акции/дялове на дружества (ако такива бъдат предложени) срещу пари и непарични платежни средства.

„Чрез "Българска фондова борса - София" АД се приватизират мажоритарни и миноритарни пакети от акции/дялове на дружества срещу пари и непарични платежни средства.

Министерският съвет определя списък от дружества, при приватизацията на които се допуска плащане с непарични платежни средства.

Документацията по проектите се подготвя от Агенцията за приватизация, която взима решение за определяне на метод за продажба - публично предлагане, централизирани публични търгове или неприсъствени публични търгове.

Дружествата могат да бъдат групирани в пулове или да се продават отделно чрез прилагане на посочените методи.

При публичното предлагане на фондовата борса, Агенция за приватизация провежда конкурс за избор на лицензиран инвестиционен посредник - член на "БФБ-София" АД, който да извърши продажбата”. (изт. АГЕНЦИЯ ЗА ПРИВАТИЗАЦИЯ)

Допълнителна информация за това дали бихте могли да използвате Вашите бонове и как можете да получите от Агенцията за Приватизация и инвестиционните посредници.

Надяваме се, че бяхме полезни.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
imam depozitarna razpiska za BUL HOLDING AD. Kak se kazva sega tozi fond?
За съжаление не разполагаме с информация какво се е случило с холдингът. Единственото, което откриваме е различни участия в сделки в текстилната промишленост. Повече информация можете да получите от инвестиционните посредници и банките.

Надяваме се, че бяхме полезни.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Преди 13 години закупих акции от по 100 лева от първата емисия на Грандхотел Варна през 1993 год. Бих искал да разбера тези акции имат ли някаква стойност и дали се търгуват някъде.
Да, в момента дружеството се търгува на фондовата борса. Към 21.04.2008 г. една акция струва средно 10.11 лв. ежедневно можете да следите цените на акциите тук.

Надяваме се, че бяхме полезни.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Здравейте! Имам акции от Пътни Строежи Пловдив. Имате ли представа какво се случва дружеството? Благодаря!
Това, което открихме за дружеството е, че то съществува и работи. За съжаление, обаче, не открихме информация дали се търгува на борсата и каква е ситуацията около акционерите. Повече подробности можете да получите от инвестиционните посредници и банките, както и от самото дружество. Координатите, които открихме са следните:

Зам. Председател на СД
Тел.: (032) 60 77 15
e-mail: petkova@patni-stroeji.com

Изп. Член на СД
Тел.: (032) 60 77 09
e-mail: gerova@patni-stroeji.com

Административен секретар – деловодител
Тел.: (032) 60 77 00
e-mail: office@patni-stroeji.com

Икономически отдел
Тел.: (032) 60 77 17
e-mail: kehaiova@patni-stroeji.com

Технически отдел
Тел.: (032) 60 77 08
e-mail: veleva@patni-stroeji.com

Ръководител „Механизация и автотранспорт”
Тел.: (032) 95 41 66
e-mail: ferdinandov@patni-stroeji.com

Юрист-консулт
Тел.: (032) 60 77 20
e-mail: lawyer@patni-stroeji.com

Интернет сайт: www.patni-stroeji.com

Надяваме се, че бяхме полезни.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
какъв е давностния срок за получаване на дивиденти, имам бонова книжка от първата вълна на масовата приватизация с акции в петролхолдинг, никотиана и доверие и до сега не съм получавала никакви дивиденти.
На въпросът Ви, отговор могат да дадат самите холдинги. Обърнете се към тях и попитайте дали и кога е разпределян дивидент и дали не е изтекъл давностният срок, в който можете да предявявате претенции към него. Това, че не сте получавала дивидент от посочените от Вас фондове, не означава, че има някаква нередност. Първо може да не сте разбрала, че е имало разпределяне на такъв и второ, възможно е изобщо да не се е разпределял дивидент. По принцип разпределянето на дивидент се основава на решение на Общото събрание и съвсем не е задължително такъв да се разпределя всяка година.

Надяваме се, че бяхме полезни.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
imam akcii v sinergon holding iskam da znam dobra li e cenata kam dne6na data dali da prodavam.BLAGODARQ VI OT SARTZE.strahotni ste
За съжаление не можем да вземем становище дали цената е добра в момента (подценени или надценени). Тъй като МОИТЕ ПАРИ не консултира по инвестиционни въпроси, ще се въздържим от коментар относно стойността на акциите на „Синергон Холдинг”.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Притежавам акции на Албена Инвест Холдинг. Къде в моя град да открия инвестиционен посредник за да ги продам? Аз съм от Търговище. Благодаря!
Ако срещате затруднение с откриването на инвестиционен посредник във Вашия град, можете да се обърнете към която и да е банка.

Надяваме се, че бяхме полезни.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Моля за Вашия отговор за акциите на Елкабел -АД, първото публично дружество, продадено чрез БФБ. Какво се случва с притежаваните от масовата приватизация акции и преференциалните такива, които са притежание на работниците от фирмата? Благодаря!
За съжаление няма данни дружеството да се търгува на БФБ. Информация какво се случва с акциите на акционерите можете да получите от самото дружество, инвестиционните посредници, и банките.

Надяваме се, че бяхме полезни.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Притежавам акции от Химко Враца. Интересува ме къде мога да открия информация за броя на акциите,които притежавам при условие че е имало увеличаване на капитала на дружеството и т.н.
Колко акции на дружеството притежавате можте да разбере ако се обърнете към инвестиционен посредник или банка. Те ще проверят в Централен депозитар колко акции има записани на Ваше име. Ако не сте заявил участие в увеличението на капитала е много вероятно броят на акциите Ви да е непроменен. Повече подробности ще получите от посредниците.

Надяваме се, че бяхме полезни.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Притежавам акции придобити чрез "масовата приватизация" от следните дружества: - "Черноморско злато" АД - "Мелта -90" АД -"София Принцес хотел" АД -"Лазур" АД -"Ваканционно селище-Русалка" АД Възможно ли е да получа информация съществуват ли тези дружества, каква е стойността на акциите и давани ли са дивиденти?
От справката, която успяхме да направим, получихме следната информация:

  • "Черноморско злато" АД – книжата на дружеството не се търгуват на БФБ
  • "Мелта -90" АД – дружеството работи, но няма информация да е публично, т.е. акциите му да се търгуват на БФБ.
  • "София Принцес хотел" АД - дружеството работи, но няма информация да е публично, т.е. акциите му да се търгуват на БФБ.
  • „Лазур" АД – не открихме информация дружеството дали съществува в този си вид и дали работи.
  • „Ваканционно селище-Русалка" АД - дружеството работи, но няма информация да е публично, т.е. акциите му да се търгуват на БФБ.

За съжаление това е ограничената информация до която успяхме да достигнем. Повече по Вашите въпроси можете да научите от инвестиционните посредници и банките.

Надяваме се, че бяхме полезни.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Здравейте,притежавам 325 акции на "Агрополихим"АД от втората вълна на масовата приватизация,имам и депозитарна разписка от18/01/2002г но Дружеството не е на фондовата борса как мога да ги продам или какво мога да правя с тях. До сега не съм получавал никакви дивиденти!
По принцип, щом дадено дружество не се търгува на борсата, а Вие притежавате негови книжа, няма как да ги продадете там. Продажбата на акции на непублични дружества се осъществява чрез т.нар. „вътрешно изкупуване”. Казано с други думи, Вие предлагате Вашите акции за покупка на останалите акционери. За процедурата по такова изкупуване трябва да се обърнете към самите дружества. Друг вариант е ако дружеството е отправило предложение към акционерите за изкупуване на дяловете им. Информация за тези възможности можете да получите от самото дружество, банките или инвестиционните посредници.

За да разберете дали дружеството е разпределяло дивидент, трябва да се обърнете към него. С такава информация биха могли да Ви помогнат и инвестиционните посредници. Едно уточнение: дори и дружеството да е разпределяло дивидент, потърсването му има давностен срок (след него губите право над дивидента). Проверете също дали дружеството не си е увеличавало капитала. Ако има такова, Вие на практика ще сте собственик на повече от притежаваните в момента акции. Инвестиционните посредници отново могат да Ви помогнат за тази справка.

Надяваме се, че бяхме полезни.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Къде мога да продам акции от "индустриалтехник ад" гр Шипка Благодаря ви.
По принцип акциите можете да продадете на БФБ. За да е възможно това, обаче, дружеството трябва да се търгува там. Информация да ли се търгува на борсата и как да си продадете акциите, можете да получите от банките и инвестиционните посредници.

Надяваме се, че бяхме полезни.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
На 15 01 1997 имам закупени 8 /осем/ акции от Соди Девня. При тази покупка акцията беше с доста висока цена. След продажбата на завода на чуждестранните инвеститори те увеличиха капитала на дружеството доста, при което цената на една акция падно няколкократно. Четейки пресата разбирам че при това обезценяване на акциите, аз трябва да бъда компенсиран с увеличаване на броя им. Имате ли някаква информация по темата и от къде мога да намеря такава. Предполагам че новия собственик няма интерес да ми каже истината.
Повече информация по този въпрос могат да Ви дадат инвестиционните посредници и банките, както и самото дружество. Трябва да се направи справка в Централен депозитар колко акции притежавате. По принцип при увеличение на капитала се обявяват дати до които всеки акционер желаещ да запише от новите акции, трябва да заяви желанието си. Вариант е също дружеството автоматично да увеличи броя на акциите на старите акционери. Тъй като не знаем как е постъпило, обърнете се към посредниците или банките.

Надяваме се, че бяхме полезни.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Не мога да намеря боновата си книжка. Може ли и как да проверя в кои фондове имам дялове и липсата на книжката обезсилва ли акциите ми? Предварително благодаря!
По принцип документ удостоверяващ притежанието на акции са издаваните по времето на приватизацията временни удостоверения или направо депозитарни разписки. Ако не разполагате с такива или не можете да ги откриете, можете да се обърнете към инвестиционен посредник или банка. Там срещу лична карта би могло да се направи справка в Централен депозитар дали на Ваше име има записани акции и евентуални от кои дружества. Ако има записани акции на Ваше име, липсата на боновата книжка не е пречка да се разполагате с книжата си.

Надяваме се, че бяхме полезни.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
razpolagam sas akzii ot svetlina ad gr. sliven imat li nqkakva stoinost te sega ako moje da me informirate predvaritelno blagodarq
Дружеството се търгува на Българска фондова борса и последната цена постигната за акция към 10.06.2008 г. е 11.50 лв. За бъдеща информация относно цените на акциите можете да се обръщате към инвестиционните посредници и банките, като и да ги следите тук.

Надяваме се, че бяхме полезни.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
притежавам акции от масовата приватизация фонд РЕПФ1 кой е той и как се е преименувал сега
ПФ "РЕПУБЛИКА" АД e преобразуван в "Република Холдинг" АД
Управление: гр. София, общ. Красно село, бул. "България" № 60Б, ет. 2, ап. 6, тел.: 02/958-85-89
Кореспонденция: гр. Казанлък 6100, ул. "Ген. Столетов" № 45, тел.: 0431/6-22-29

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
какво означава, че не съм използвал правата си върху акциите след увеличението на капитала на дружеството? как трябва да заявя желание, че искам да използвам на правата си, къде трябва да го сторя, какво ще ми струва като сума, има ли срок за заявяване на желанието, че искам да се възползвам от правото си да презапиша акциите, какво означава да презапиша акциите, как да разбирам за сроковете за презаписване и кога ще има такава процедура на дружеството и къде ще се проведе. Благодаря
За подобни детайлни подробности можете да се обърнете към банка или инвестиционен посредник. По принцип, когато капиталът на дружеството се увеличава чрез емисия на нови акции се издават права на старите акционери, с които те могат да участват в това увеличение. Фиксира се дата до която желаещите могат да упражнят правата си (да запишат акции от новата емисия), като упражняването не задължително. Записването на акции се прави с цел да се запази дела на старите акционери, такъв, какъвто е бил до този момент. Колко ще струва, не можем да Ви ориентираме. За това биха Ви помогнали посредниците, които ще посредничат по процедурата. Информация за подобни събития можете да получавате от Българска фондова борса – www.bse-sofia.bg, както и да следите специализираните издания (вестници, списания). Бихте могъл да се допитвате регулярно до посредници дали дружеството предвижда подобна стъпка, както и за кога и как ще се проведе.

Надяваме се, че бяхме полезни.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Притежавам зелена бонова книжка от дата 08.05.1996 год. Според данните в нея съм заявил игра за търг на "Плевен Бургартабак АД" през 18.06.1997 год. За съжаление малко след това се преместих да живея на друг адрес и съм загубил връзка какво е станало с моите бонове тогава. Има ли начин да разбера дали съм спечелил акции и как?
Ако сте участвали в търг и сте се класирали за покупката на акции, то положително ще щели да разберете. Заявката за участие в търг и класирането за покупка не означава автоматично, че сте записали акции. Би трябвало да потвърдите самата покупка. За жалост вече е отминало много време и е трудно да се установи какво реално се е случило тогава, но можете да направите едно нещо, което ще Ви даде повече конкретни отговори. По принцип удостоверяването на притежание на акции се извършва чрез депозитарни разписки. Такива се издават от съответните компании, но не е задължително. Важното в случая е закупените от Вас акции да бъдат регистрирани в Централен депозитар. Именно това можете да проверите. Обърнете се към инвестиционен посредник или банка и помолете за справка в Депозитара. Ако има записани акции на Ваше име там, то значи участието Ви в търга е приключило успешно и притежавате определен брой акции (при проверката броят може да бъде установен). В противен случай, това означава, че участието Ви не е било успешно и боновете Ви не са използвани. В този случай бихте могли да потърсите книжката и варианти как да ги използвате. По принцип все още се организират търгове за раздържавяване на държавни предприятия и по тези въпроси можете да се информирате от Агенцията по приватизация.

Надяваме се, че бяхме полезни.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Здравейте, подобно на много хора в България и аз не знам, какво трябва да правя с боновата си книжка. Благодарение на вас вече имам някаква идея. От коментарите ви разбрах че инвестиционните бонове са вече неизползваеми, но самите бонови книжки нямат "давност". Доколкото разбрах, първото нещо, което трябва да направя е да получа депозитарна разписка с помощта на инвестиционен посредник или банка. Мисля, че ще бъде полезно, ако можете да кажете, например кои банки извършват подобна услуга. Ако разбирам правилно, депозитарната разписка е документът, който на практика позволява оперирането с акциите - като например продажба или получаване на дивидент, в случай че дружеството изплаща такива и че не е изтекла давността им. И последен въпрос - моята бонова книжка беше към ПФ Доверие. Доколкото видях от сайта им те са се превърнали в ДОВЕРИЕ Обединен Холдинг, но на борсата виждам 4 различни кода: R1DOVU, 6D2A, 6D2B и 5DOV. Кой от тези кодове отговаря на акциите, които притежавам? Предварително ви благодаря за информацията по тази доста мъглива тема. Смятам, че ще бъде много полезно, ако можете да направите нещо като "Бонови книжки и акции от ПФ за dummies" с номерирани стъпки и чеклиста :) Поздрави, Гергана
Правилно сте разбрала идеята на статията и насоките в нея. Що се отнася до това коя банка би могла да извърши услугата по издаването на депозитарна разписка, отговорът е всяка. По принцип банките са и инвестиционни посредници и като занимаващи се с такава дейност имат достъп до Централен депозитар и могат да посредничат при издаването на разписките.

Относно кодовете. След въвеждането на новата система XETRA старите борсови кодове бяха заменени с нови. Кодът, който съответстваше на бившия приватизационен фонд (DOVUHL) сега е заменен с 5DOV. 6D2A и 6D2B са кодовете на емисии облигации на дружеството. R1DOVU е неактивен код. Кодът на емисията акции, които притежавате е посоченият. Него трябва да използвате, за да се осведомявате за цените на акциите. Можете да го правите от тук.

Относно предложението Ви. Подобна стъпка вече е предприета и всяка полезна информация свързана с масовата приватизация скоро ще бъде публикувана на сайта. Въпрос на известно време е да се приключи техническото изпълнение.

Надяваме се, че бяхме полезни.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
zdraveite! Semeistvoto mi ima bonovi knijki na "TeksimtransAD"-Varna i "Keraminjenering AD"-Sofiq. Interesuva ni sushtestvuvat li tezi drujestva i kakva e stoinosta na akciite im. Nadqvam se za otgovor.  Predvaritelno blagodarq
За съжаление не открихме информация, която да потвърди, че дружествата се търгуват на фондовата борса. Това е причината да не сме в състояние да Ви посочим каквито и да е цени на акциите на компаниите. Щом не се търгуват на борсата, това означава, че дружествата не са публични и акциите им можете да продадете на останалите акционери чрез т.нар „вътрешно изкупуване”. Относно подобна възможност и реда за осъществяването й трябва да се обърнете към самите дружества. Възможност ще имате да продадете своите акции ако дружествата отправят предложение към акционерите за изкупуване на дяловете.

Допълнителна информация ще получите от инвестиционните посредници и банките.

Надяваме се, че бяхме полезни.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Имам бонове за 75 000 лв. инвестирани в Армейския холдинг желая да се отърва от тях, тоест да ги продам. акo мога да направя това и колко пари ще взема.
Понастоящем фондът е преобразуван в „Армейски холдинг” АД. За да продадете акциите си, трябва да разполагате са депозитарни разписки за притежаването им. Ако такива не са Ви били издадени по време на приватизацията, трябва да се обърнете към инвестиционен посредник или банка и с тяхна помощ ще Ви бъдат издадени такива. Процедурата след това е да подадете поръчка за продажбата им. Единственото нужно за това са разписките и документ за самоличност.

Цените на акциите на холдинга можете ежедневно да следите тук. Последната цена, по която е имало сделка на БФБ към 09.07.2008 г. е била 0.50 лв. След деноминацията на лева през 1999 г., Вашата инвестиция се равнява на 75 нови лева, т.е. притежавате 75 бр. акции. Съобразно последната цена на акция при евентуална продажба бихте получили 37.50 лв.

Посочената цена е само ориентировъчна, тъй като цената по която реално ще продадете ще зависи от това каква е тя в момента на подаване на поръчка за продажба. Разбира се можете да подадете и т.нар. „лимитирана поръчка” с посочена от Вас цена. Ако бъде достигната тази цена поръчката ще се изпълни, в противен случай при следващата борсова сесия тя няма да е валидна. Повече подробности за тези поръчки ще получите от банките и инвестиционните посредници.

Надяваме се, че бяхме полезни.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
притежавам бонова книжка от масовата приватизация. Къде в Варна мога да разбера какво е състоянието на фондовете в които сам записан, къде мога да получа депозитарна раззписка за това че притежавам акции от даден фонд. Може ли само по ЕГН да се провери за наличието на акции и къде в Варна
Подобна информация можете да получите от инвестиционните посредници и банките. Именно с лична карта и молба за справка можете да се обърнете към тях. Проверка колко и на кой фонд (вече холдинг) притежавате акции може да бъде проверено в Централен депозитар. Ако има записани акции на Ваше име, а не разполагате с депозитарни разписки, за издаването на такива съдействие ще Ви окажат посредниците и банките. Услугата е платена и цената й ще научите при избрания от Вас посредник или банка.

Надяваме се, че бяхме полезни.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Много ми харесва тази рубрика! Много полезна информация! Имам закупени акции от Вида хим-АД и "Доверие холдинг. Искам да си продам акциите? Моля да ми дадете адреси и телефони на инвестиционни посредници - по възможност във Видин или в София. Благодаря предварително!
За жалост не можем да Ви дадем точни координати на посредници с офиси във Видин, тъй като броят им по принцип е много голям, а издирването на такива с офис във Вашия град е трудно. Ако срещате затруднения да откриете такъв, обърнете се към която и да е банка. Банките също са инвестиционни посредници и могат да предложат абсолютно същата услуга.

Надяваме се, че бяхме полезни.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
притежавам акции от следните предприятия : "дюни" еад гр.созопол "булес" еад гр.бургас "елприбор" еад гр.бургас "фланко" еад гр.бургас желая някаква информация да получа относно тези дружества! 1.съществуват ли все още и каква е тяхната съдба! 2.адрес за контакт! 3. давали ли са дивиденти! сърдечно ви благодаря! надявам се на по-пълна информация!
Единствената информация, която успяхме да открием е следната:

Дюни ЕАД
За съжаление не открихме информация, която да потвърди, че дружеството е публично.

БУЛЕС ЕАД
Адрес:   Бургас  8000, Северна индустриална зона
Телефон: 056/ 2 61 46; 2 89 51
Факс: 056/ 7 49 28
Няма информация дали дружеството се търгува на БФБ

ЕЛПРИБОР ЕАД
Адрес:   Бургас  8000, ул.Янко Комитов, п.к. 117
Телефон: 056 68 71 61 fax: 056 68 60 01
E-mail:  elpribor@bu.bia-bg.com  
Няма информация дали дружеството се търгува на БФБ

ФЛАНКО ЕАД

Адрес:   Бургас  8000, НХК
Телефон: 056 80 03 41
Факс: 056 80 04 43
Няма информация дали дружеството се търгува на БФБ


Повече за тези дружества можете да научите от инвестиционните посредници и банките.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Много ВИ благодаря,че си направихте труда все пак да ми изпратите някакви телефони не актуални в момента!Тези телефони не съществуват повече от 3години в Бургас! 1."БУЛЕС ЕАД" тел.2-61-46;тел.2-89-51 Всички са 6 цифрени вече телефони! 2."ЕЛПРИБОР ЕАД" тел.68-71-61 не съществуващ номер!!! 3. "ФЛАНКО ЕАД" тел.80-03-41 вече седмица дава заето!!! 1.ПРАВЕТЕ СИ САМИ ИЗВОДИТЕ КАК СТОЯТ НЕЩАТА В БЪЛГАРИЯ!!! 2.ПРЕДСТАВЕТЕ СИ И КАК ЩЕ РАБОТЯТ ТЕЗИ "ЕАД"-??? 3.ДРУЖЕСТВО НЕ АКТУАЛИЗИРАЛО ТЕЛЕФОНИТЕ СИ !!! 4.КАК БИХА СЕ СВЪРЗАЛИ ЕВЕНТУАЛНО ТЕХНИ КЛИЕНТИ !!! Не отправям НИКАКЪВ УПРЕК към Екипът на МОИТЕ ПАРИ - те са си свършили работата!!! НАДЯВАМ се, че сте черпили АКТУАЛНА за момента информацията за да хвърлим упрек към дружествата!!!
За жалост понякога е трудно да се открие каквато и да е информация за дадено дружество, а още повече да се потвърди, че е достоверна. Не сме в състояние да проверяваме всеки телефонен номер и адрес, за да потвърдим със сигурност, че това са коректните координати на дружеството. Въпреки, че не отправяте упрек към нас, ние считаме за наша отговорност и ангажимент щом има отправена молба за помощ към нас да я удовлетворим по най-добрия възможен начин. След Вашият коментар опитахме да открием допълнителна информация за дружествата, които цитирате. Ето какво още открихме за тях:

„БУЛЕС” АД

За съжаление трябва да Ви съобщим, че с решение на Комисията за финансов надзор дружеството е заличено от търговския регистър (вече не съществува). Вероятно това е причината телефонните им номера, които са известни към момента да не са актуални. Времето от което не съществуват тези номера (повече от 3 години) съвпада и с времето, когато дружеството е било ликвидирано. Процедурата е приключила в края на 2005 г., като тогава се е взело решение да бъде разпределена ликвидационна квота от 0.622 лв. за акция между акционерите. Ликвидационната квота на акционерите, притежаващи повече от 5% от капитала на дружеството е било предвидено да им бъде изплатена директно, а ликвидационната квота на останалите акционери да бъде вложена в самостоятелна сметка на всеки акционер в HVB Bank Biochim АД (вече част от УниКредит БУЛБАНК), съгласно подписан договор между дружеството и банката.

Съветът ни в този случай е да се обърнете към банката и да проверите дали на Ваше име открита подобна сметка. С личните си данни можете да проверите това. Добре е да разполагате с някакви документи за притежаваните от Вас акции, в случай че такива Ви бъдат изискани. Сумата, която би трябвало да имате по сметката си (ако такава Ви е била отворена) ще е равна на броя на акциите, които притежавате х 0.622 лв. Възможно е дори сумата да е малко по-висока ако за времето й на престой в банката до днес е имало някакво олихвяване.

„ЕЛПРИБОР” ЕАД

За дружеството открихме нови, надяваме се актуални координати. Адресът е същия, но телефонните номера и факса са променени. В случай, че и този път няма съответствие, не се колебайте да ни пишете отново.

Адрес: Бургас 8000, ул. Янко Комитов 16А
Телефон: 056/ 880 130
Факс: 056/ 880 127
За кореспонденция:
Бургас 8000, п.к. 117
е-mail: elpribor@abv.bg
Ръководител:
инж. Димо Дичев - изп. директор
Лице за контакти:
инж. Георги Станчев
инж. Димка Попова

„ФЛАНКО” АД

Опитайте с тези координати:
Бургас 8000, Нхк, Телефони 056/800 343

Надяваме се, че бяхме полезни.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
ХИЛЯДИ БЛАГОДАРНОСТИ, ЧЕ МИ ОТГОВАРЯТЕ ПАК! ИМАМ ДЕПОЗИТАРНИ РАЗПИСКИ ОТ ЦЕНТРАЛЕН ДЕПОЗИТАР АД НА ИМЕТО НА "БИВШЕТО "БУЛЕС"ЕАД И В НАЙ СКОРО ВРЕМЕ ЩЕ ВИ ИНФОРМИРАМ, КАК СА СЕ РАЗВИЛИ НЕЩАТА, СЛЕД КАТО ПОСЕТЯ ПОСОЧЕНАТА ОТ ВАС БАНКА! ЩЕ ПОЗВЪНЯ И НА ОСТАНАЛИТЕ ДРУЖЕСТВА С НОМЕРАТА КОИТО МИ ПРЕДОСТАВИХТЕ, А НА "ЕЛПРИБОР" ЩЕ ИЗПРАТЯ И ПИСМО ПО e-mail. ОЩЕ ВЕДНЪЖ БЛАГОДАРЯ на Екипът на МОИТЕ ПАРИ! Поздрави, Петко Стоев
поздрави от гр.бургас на екипа -"моите пари"- здравейте, от скоро съм ваш абонат! през 2001г. "бургаско пиво"ад - гр. бургас се обедини с "каменица"ад -гр. пловдив след като "бургаско пиво"ад гр. бургас вече не съществува. притежавам временно удостоверение за собственост на акции от "каменица" ад със седалище в гр.пловдив! въпрос: някаква информация да ми дадете относно това дали са давани дивиденти или координати за връзка да получа като: е-mail на "каменица"ад гр.пловдив за предпочитане! телефон в краен случай! предварително ви благодаря!
Прав сте, че „Бургаско пиво” АД е изкупено. През 1999 г. компанията е придобита от „Интербрю” Белгия. Същата компания придобива и „Каменица” АД. Единствените координати, които успяхме да открием са следните:

"Каменица" АД

гр. Пловдив код. 4000; ул. "Капитан Райчо" № 95;
тел. 032/632005, факс 032/628706
nikfil@kamenitza.bg

Надяваме се, че са актуални.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Здравейте приятели,ако ми разрешите така да Ви нарека! Благодаря на Екипът МОИТЕ ПАРИ,за писмото-отговор и за предоставената ми информация относно "Каменица" АД. Ще изпратя един е-mail на "Каменица" АД Пловдив и ще Ви пиша ако получа отговор! Същото направих и към Елприбор"ЕАД Бургас но уви,повече от 10 дни съм в очакване! За телефоните на "Фланко"АД-не са актуални - обаждат се частни лица! За "Дюни"-нищо не сте открили предполагам! Извинете ме че Ви третирам като частни детективи! Хубавото е,че си вземах все пак, макар и малкото пари от ликвидационната квота на "Булес"АД! С това да разбирам ли,че вече депозитарните разписки които притежавам от бившето "Булес"АД, са неактуални и не притежавам нищо от настоящото вече "КРОНОШПАН БЪЛГАРИЯ" ЕООД? С поздрав към Екипът на МОИТЕ ПАРИ.
Да, щом дружеството вече не съществува, то и депозитарните разписки срещу неговите акции не би трябвало да са действителни. Казано с други думи тези разписки удостоверяват притежаването на акции на дружество, което вече не съществува, т.е. притежанието на несъществуващи акции. Дори и да имате прехвърлени дялове в новото дружество, поне за тази част, срещу която сте получили ликвидационен дял, разписките не трябва да са валидни. Нещо повече, няма как да Ви бъдат прехвърлени акции в новото дружество, тъй като то не е акционерно. Можете да проверите там дали няма някаква трансформация на акции в дялове в него.

Що се отнася до Дюни, да, не откриваме информация за дружеството.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Здравейте, хиляди благодарности за информацията която давате. За съжаление не видях някой да споменава "моите" дружества. Имам бонова книжка и разписки от първата вълна на масовата приватизация към фондовете "Наш дом" и "Нов век". Какво е станало с тях и какво мога да направя с тези бонове? Благодаря предварително!
ПФ  „Наш Дом” АД е преобразуван в „Наш Дом – България АД Холдинг”, а ПФ „Нов век” АД в „Холдинг Нов Век” АД.

Последната цена на акция от 23.09.2008г. на „Наш Дом – България АД Холдинг” АД – е 2.00лв., а на „Холдинг Нов Век” АД” – 4,00лв.

Последния дивидент от 2006г. за „Наш Дом – България АД Холдинг” е 0.08 лв. на акция.

За информация относно разпределението на дивиденти Ви съветваме да се обърнете към самите дружества, като координатите и цените на акциите на дружествата  можете да откриете тук.
 
Когато пожелаете можете да продадете акциите си в съответните фондове чрез помощта на инвестиционен посредник.

Надяваме се, че информацията Ви е полезна.

Поздрави!
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Predi 12god.prehvalih 75000 inv.bona na ALBENA INVEST HOLDING. Naskoro namerih bonovata knijka. Molja otgovorete mi dali pritejavam akcii, ako da kolko i kakvo sledva da napravja, za da gi polucha. BLAGODARJA.
Информация относно "Албена Инвест - Холдинг" АД можете да намерите тук.  75 000 инвестиционни бона се равняват на 75 бр. акции, като последната цена от 26.10.2008 г. е 6.00 лв. за акция.

Акциите можете да продадете на БФБ чрез лицензиран инвестиционен посредник. Самото удостоверяване, че притежавате тези акции се извършва чрез депозитарна разписка. Ако не притежавате такава, можете  да я получите с помощта на инвестиционен посредник.

Надяваме се, че информацията Ви е полезна.

Поздрави!
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Здравейте, Имам следния въпрос: Знам че имам дялове на мое име от масовата приватизация, защото ми прехвърляха роднини такива дялове преди много време. Само че мина много време и нито знам къде ми е боновата книжка нито на кой фонд са дяловете нито нищо. Можете ли да ми кажете как мога да разбера колко дяла имам и към кой фонд са. Както и каква им е борсовата цена в момента. Надявам се на вашата помощ. Поздрави и лека работа.
За да получите необходимата информация е необходимо да се обърнете към инвестиционен посредник, където срещу Вашата лична карта и съответна такса ще бъде извършена проверка.

Тук  можете да прегледате примерен списък с инвестиционните посредници, а тук можете да намерите полезна информация относно масовата приватизация.

Надяваме се, че информацията Ви е полезна.

Поздрави!
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Моля, дайте ми информация относно бившият приватизационен фонд(БРОД). Предварително благодаря!
Брод АД Холдинг е непублично дружество, което означава, че акциите му не се търгуват на БФБ.

Полезна информация по въпроса можете да откриете тук. Съветваме Ви да се обърнете към дружеството на следните координати:

гр. Бургас 8000
ул. "Сан Стефано" 84, вх. 1, ет. 3
Тел.: 056/4-47-37

Надяваме се, че информацията Ви е полезна.

Поздрави!
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
От първата вълна на масовата приватизация притежавам 15 акции от "Петрол фонд" АД, но имам само бонова книжка без депозитарна разписка. Във връзка с този параграф от статията: "Обърнете се към Вашия фонд (холдинг), съответно предприятието или инвестиционен посредник и разберете дали е имало увеличаване на капитала. Може да се окаже, че е имало увеличение на капитала и на практика да сте собственик на повече от записаните в боновата книжка дялове.", проверих че е имало увеличение на капитала чрез емитиране на нови акции(по информация от този сайт). Означава ли това, че моите акции са си пак 15 :).
След като е имало увеличаване на капитала на дружеството, чрез емитиране на нови акции Ви се полага такъв дял от Вашите акции, който е пропорционален на сегашния Ви дял в дружеството.

Конкретна информация можете да получите като се обърнете към самото дружество или инвестиционен посредник.

Надяваме се, че информацията Ви е полезна.

Поздрави!
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Имам бонова книжка на "Север холдинг" Велико Търново. Какво може да направя с нея? Каква информация трябва да дам за отговор?
При желание от Ваша страна, можете да продадете Вашите акции по всяко време чрез два вида поръчки: обикновена или лимитирана. При обикновената поръчка акциите ще бъдат продадени по пазарната цена, която е в момента, докато при лимитирана поръчка Вие определяте цена и сделката се извършва само ако тази цена бъде достигната.  Продажбата можете да извършите  с помощта на инвестиционен посредник, като за Ваше улеснение тук можете да намерите списък с инвестиционни посредници.

Координатите и цените на дружеството можете да следите тук, като последната цена от 23.01.2009 г. е 0.63 лв.  Съветваме Ви да се обърнете към самото дружество относно евентуалното изплащане на дивидент. Важно е да се знае, че изплащането на дивидент има давностен срок.

Надяваме се, че информацията Ви е полезна.

Поздрави!
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Здравейте. Имам 2 бонови книжки с по 25 акции, едната е към "Света София" АД, гр София, а другата към "ОЦМ" ЕАД - София, къде мога да разбера какво ще спечеля ако ги продам? С първите 25 акции към "Света София" е играно за 1000лв за акция, придобила ли съм право на акции? Благодаря Ви предварително.
Последната цена на акциите на "Холдинг Света София" АД (новото име на ПФ "Света София" АД) от 29.01.2009 г. е 0.20 лв. на акция.

За информация относно изплатени дивиденти е необходимо да се обърнете към самото дружество или инвестиционен посредник.

Можете да продадете Вашите акции по всяко време, като  можете да го направите чрез два вида поръчки: обикновена или лимитирана. При обикновената поръчка акциите ще бъдат продадени по пазарната цена, която е в момента, докато при лимитирана поръчка Вие определяте цена и сделката се извършва само, ако тази цена бъде достигната.

"ОЦМ" ЕАД е непублично дружество, което означава, че акциите му не се търгуват на БФБ. Повече информация по този въпрос можете да намерите тук.

Полезно е да знаете, че изплащането на дивиденти (ако са били разпределяни такива) има давностен срок.

Надяваме се, че информацията Ви е полезна.

Поздрави!
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Уважаема редакция, въпросът ми към Вас е следният:къде в гр. Добрич има инвестиционни посредници, от които мога да получа депозитарни разписки?
Ако срещате затруднение с намирането на инвестиционен посредник, можете да се обърнете към всяка банка в гр. Добрич, т.к. банките също са инвестиционни посредници.

Надяваме се, че информацията Ви е полезна.

Поздрави!
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Здравейте! Семейството ни притежава временни удостоверения на "Родна земя холдинг" АД (със седалище - Варна, ул. Сан Стефано, 3) за 75 акции на стойност 75 лв. След разговор с представител на дружеството (тел.: 052/699550) ми бе обяснено, че досега не са изплащани дивиденти (приемам факта)и че де факто не притежаваме никакви акции (потресаващо!), но ако желаем - можем да си купим такива чрез посредник... А през 2008 г. капиталът им е бил удвоен. Въпросът ми е: как това дружество, основано с парите на акционерите с бонови книжки, сега си ги е присвоило - с какво право? Някакъв Закон на джунглата ли е влязъл в действие?!... Много ми се ще да греша в съжденията си, ще се радвам да получа от Вас насоки към верния отговор. Благодаря!
Временните удостоверения би трябвало да са трансформирани в акции. Най-сигурният начин да проверите това е да се обърнете към инвестиционен посредник за проверка в Централен депозитар.

Самото дружество е в ликвидация, което означава, че имате право на ликвидационен дял. Съветваме Ви за тази цел да се обърнете към самото дружество, като координатите му можете да намерите тук.

Надяваме се, че информацията Ви е полезна.

Поздрави!
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Изгубих боновата си книжка заедно с депозитарните разписки. Към кого да се обърна, за да разбера стойност на акции, евентуални възможности за продажба и т.н.? Благодаря! Б. Димитрова
Съветваме Ви да се обърнете към инвестиционен посредник, с което съдействие ще може да Ви бъде издадена нова депозитарна  разписка въз основа на данните от личната Ви карта.

Цените на акциите на дадено дружество, можете да следите от тук.

Полезно е да знаете, че изплащането на дивиденти (ако са били разпределяни такива) има давностен срок.

Надяваме се, че информацията Ви е полезна.

Поздрави!
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Здравейте! От първата вълна на масовата приватизация съпругът ми притежава 50000 акции във фондБУСФ1, няма депозитарна разписка. Как се нарича сега този фонд и къде можем да проверим за цената на тези акции?
Фонд БУСФ 1 е ПФ Булстрад АД, а новото му име е Ютекс Холдинг АД. Последната цена на акциите  на Ютекс Холдинг АД от  16.02.2009 г. е 2.70 лв. на акция.

Вероятно имате предвид, че притежавате 50 000 инвестиционни бона, което се равнява на 50 акции.

За изплащани дивиденти Ви съветваме да се обърнете към самите дружества като координатите му можете да намерите  тук. Полезно е да знаете, че изплащането на дивиденти има давностен срок.

Можете да продадете Вашите акции по всяко време, като  можете да го направите със съдействието на инвестиционен посредник чрез два вида поръчки: обикновена или лимитирана. При обикновената поръчка акциите ще бъдат продадени по пазарната цена, която е в момента, докато при лимитирана поръчка Вие определяте цена и сделката се извършва само, ако тази цена бъде достигната.

Полезно е да знаете, че изплащането на дивиденти (ако са били разпределяни такива) има давностен срок.

Надяваме се, че информацията Ви е полезна.

Поздрави!
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Здравейте, в боновата книжка която притежавам от 1996 пише цитирам: " ХХХХХХХХ лв. внесени във фонд БУСФ 1 ". Въпросът ми е дали това означава, че притежавам акции от въпросният фонд, и ако да колко са те? Предварително благодаря за отделеното от Вас внимание.
Броя на притежаваните от Вас акции можете да разберете от депозитарната си разписка. Ако нямате такава е необходимо да се обърнете към  инвестиционен посредник, с чиято помощ ще Ви бъде издадена такава от Централен депозитар.

Последната цена от 16.03.2009г. на  акциите на "Добруджа Холдинг" АД (новото име на ПФ "Булстрад" АД) е 4.50 лв. на акция.

Координатите и цените на акциите  на дружеството можете да следите тук.  Полезно е да знаете, че изплащането на дивидент има давностен срок.

Можете да продадете Вашите акции по всяко време, като  можете да го направите със съдействието на инвестиционен посредник чрез два вида поръчки: обикновена или лимитирана. При обикновената поръчка акциите ще бъдат продадени по пазарната цена, която е в момента, докато при лимитирана поръчка Вие определяте цена и сделката се извършва само, ако тази цена бъде достигната.

Надяваме се, че информацията Ви е полезна.

Поздрави!
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Здравейте,мога ли аз като частно лице да купя бонови книжки , със съответният брой акции в тях,от друго частно лице? Каква е процедурата,документи за прехвърляне на собственост,регистрация в БФБ и всичко свързано с тази покупка.
Доколкото знаем придобиването на акции може да се осъществи по няколко начина – покупка, унаследяване, прехвърляне от друг собственик. Покупката на акции не е задължително да се извърши на борсата, но те трябва да бъдат регистрирани на името на новия собственик.

Такава регистрация, а и самата продажба може да се извърши чрез посредничеството на инвестиционен посредник. Техният предмет на дейност е именно да посредничат при такива сделки, както и да подават информация към регистъра на Централен депозитар за смяна на собствеността на дадени акции. Съветът ни е да се обърнете към инвестиционен посредник и от него ще научите всички подробности по покупко-продажбата на акции.

Държим само да отбележим, че практически Вие не купувате боновата книжка, а акциите на дружествата в които са инвестирани инвестиционните бонове. Ако акциите на дружествата са регистрирани за търговия на борсата по всяка вероятност ще трябва да подадете поръчка за покупката им и след това да Ви бъдат прехвърлени. В останалите случаи покупко-продажбата би могло да се извърши извън регулирания пазар, но за това повече подробности ще получите от инвестиционните посредници.

Надяваме се, че бяхме полезни.

Поздрави,

Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Здравейте, Имам бонова книжка от масовата приватизация с акции в предприятия, като АББ Авангард - Севлиево, ЕМКА Севлиево, Рекорд Габрово и др. Някои от тях работят в момента, други са в несъстоятелност. Въпросът ми е: Към кого мога да се обърна за информация какво им е състоянието в момента и какви възможности имам да оперирам с тях. Благодаря.
Здравейте,

Информация за дружествата, в които имате акции, можете да получите като се обърнете към който и да е инвестиционен посредник. Какво можете да направите с тях, също ще научите от инвестиционните посредници.

Надяваме се, че бяхме полезни,

Поздрави,

Екипът на MoitePari.bg