теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Какво спечелихме и какво загубихме през 2012 г.


от Иван Стойков
4 гласа3388 прочитания

Интервю с Иван Стойков, старши анализатор в МОИТЕ ПАРИ за предаването "Потребителската кошница" по БНТ2

"Ако някой е възнамерявал да вземе жилищен кредит и го е направил през тази година, той определено е спечелил. Печалбата се изразява в по-ниската лихва, която е получил по кредита, в сравнение с това, което би получил миналата година или по-миналата година. От есента на 2009-та година лихвите по кредити устойчиво се намаляват и така постепенно достигат нива от предкризисните.

Който е взел кредит през тази година, той със сигурност е получил по-добри условия. Като казвам по-добри условия, имам предвид с около 0,30 – 0,50 процентни пункта по-ниска лихва за евров кредит и с 1 -1,50 процентни пункта по-ниска лихва за левов кредит.

Прави впечатление каква е разликата в понижението, особено при левовите кредити. Това се дължи на тенденцията , че лихвите по кредити и в двете валути вече се изравниха.

Разглеждайки печалбите и загубите през тази година, ако сме правили депозит, с доза съжаление можем да кажем, че който е депозирал някаква сума ще спечели по-малко отколкото, ако е правил депозит миналата или по- миналата година. Тук също има тенденция на намаление на лихвите, както при кредитите и тази тенденция е започнала почти в същото време, както при кредитите. В рамките на една година лихвите са се намалили средно с около 1 пункт.

Ако направим сравнение с други алтернативи за получаване на печалба, ще видим, че депозитът макар и с намаляла вече доходност все още е достатъчно добра алтернатива, по-добра, от останалите налични, защото те имат още по-ниска доходност от намалената по депозит, а някои дори отрицателна такава.

От гледна точка на депозити е малко условно да говорим дали нещо сме загубили. По-скоро бих казал, че това, което сме спечелили е по-малко, особено при почти нулевия риск, който предлага депозирането."

Пълното интервю можете да видите тук