теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Капиталов краудфъндинг – струва ли си да инвестирам?

Представяме Ви статията, която спечели почетното първо място в конкурса на MoitePari.bg за талантливи автори
0 гласа846 прочитания

Взаимно финансиране

Колективното финансиране (краудфъндинг) днес се радва на широка популярност, най-вече заради платформи като kickstarter.com и indiegogo.com, които дадоха възможност на редица креативни проекти да стартират. Една от разновидностите на моделите за колективно финансиране -капиталовото колективно финансиране (от англ. ез. „equitycrowdfunding“, преводът е официално възприетият от Европейската комисия, бел. авт.) е нов феномен в етапа на ранното инвестиране, и една от най-интригуващите възможности, достъпна както за предприемачите, набиращи капитал, така и за инвеститорите, които имат възможността да участват в изграждането на високоперспективни компании.

Какво представлява капиталовото колективно финансиране?На практика дружествата продават капиталови или дългови инструменти на инвеститори чрез интернет платформа. В най-общият случай, стартираща компания набира финансиране от много индивидуални инвеститори (да кажем 500000,00 EUR срещу дял от капитала на дружеството (напр. 10-20%) и редица други привилегии от второстепенно значение (пилотен достъп до продуктите на компанията, отстъпки и т.н.). Вие инвестирате (чрез кредитна карта, PayPal, Stripe/ др.) и обикновено седмица, след успешният край на кампанията по набиране на средствата, получавате дяловете в тази фирма.

Ключов въпрос: Кога печеля от инвестицията си?Общо взето – при няколко сценария:

1) Когато компанията реши да изплаща дивиденти на акционерите-много нехарактерно за стартиращите компаннии, тъй като им трябват стабилни парични потоци, повечето имат заеми и е най-нормалното печалбата да се реинвестира обратно в бизнеса за да се финансира неговото развитие.

2) При придобиване (от англ. exit)–най-често продажба на бизнеса на голяма корпорация –напр. Google купува фирмата и всички печелят според вида и приоритета на акциите си -много от компаниите го прогнозират, мечтаят за него (дори представят exit-стратегии), доста дори в първите 5 години от развитието си, с цел да привлекат повече / по-добри инвеститори.

Т.е. общо взето всички стартиращи компании мечтаят да им позвънят от Google, Amazon, Apple, Microsoft или друг гигант–еквивалент за тяхната индустрия и да ги поканят на разговор за придобиване


3) Компанията се разрасне до степен, че да стане публична и при първичното публично предлагане (IPO) вие да продадете дяловете си–също много малко вероятно, поне в първите 5 години.

4) Ръководството на компанията да реши да изкупи обратно капитала от Вас (инвеститорите). Всичко това е прекрасно, но тук е важно да вземем предвид статистиката: по данни например на най-голямата платформа Crowdcube, от финансираните компании, 12% са фалирали, а 87% все още оперират. За периода от 2011 г. до 2016 г. обаче са имали само 9 придобивания (exits), някои от които са донесли на инвеститорите си възвръщаемост от 19 пъти по инвестираното. Компаниите финансирани чрез тяхната платформа постигат вътрешна норма на възвръщаемост от 25,75% (2016). 

Какво още трябва да знаем?Тези компании се намират в различен стадий на развитие: seed, venture (early), growth, established. Или просто казано -събират капитал за различни цели -едни за да стартират (може дори да нямат продукт все още), други за да достигнат нови пазари, да създадат нов продукт или за глобално разпространение и ръст на продажбите. Ако компанията вече се е утвърдила на пазара и работи отдавна (т.е. в стадиитеgrowth, established), много по-вероятно е да достигнат скоро до придобиване (exit) или да се случи нещо от гореизброените варианти и Вие да получите добра възвръщаемост за инвестираните пари.

Има ли смисъл и защо да го правя?Основната причина - може да се окажете един от онези митични инвеститори, дали първите пари на Марк Зукърбърг (Peter Thiel–10.2% от Facebook, донесли му над 1 млрд. долара) и Стив Джобс, които в момента са на някой остров и са се пенсионирали като милионери/ милиардери. Или като създателя на най-популярната игра в света -Minecraft, който я продава на Microsoft за 2,5 млрд. долара и в момента страда от депресия поради богатството си, чудейки се какво да прави всеки ден.Определено не го правете, ако парите ви трябват за ежедневни / оборотни нужди; само защото много харесвате клипчето към кампанията или някой от екипа на фирмата, набираща капитал. Чисто и просто -рисковото инвестиране е като хазарта -в повечето случаи губите, но винаги имате шанса да сте от големите печеливши.

Инвестирайте:Отговорно и информирано - разгледайте внимателно кампанията на набиращата капитал компания; не избързвайте, инвестирайте в края на кампанията (вижте колко, коии дали други инвестират, дали постига предварително целите си -overfunding, има ли ентусиазъм в останалите инвеститори); следете форума/ дискусионнатагрупа за обсъждане на представянето на инвестицията -четете внимателно отговорите на въпросите от другите инвеститори, задайте свои въпроси; направете си Ваше  кратко проучване на пазара, който представят, проблема който адресира продукта -преценете дали наистина има потенциала да стане нещо "голямо"и дали има място в портфолиото на някоя корпорация-гигант (потенциал за exit); анализирайте екипа -имат ли опит / образование в тази сфера, по какви други проекти са работили преди и къде.

Ако не разчитате в краткосрочен план (1-5 години) на инвестираните средства –давайте.


Това определено не е инструмент за скоростна и бърза печалба; възвръщаемостта на инвестираните средства, в сравнение с алтернативни продукти (пенсионни фондове, депозити) също не е гарантирано по-висока. Ако искате да диверсифицирате портфейла си от инвестиции с нещо, което потенциално изключително успешно –преценете риска и дерзайте –винаги може да се окаже, че Ви очакват на острова на безгрижните милионери... Успех!

За автора:
Красимир Петков е докторант към катедра „Индустриален бизнес“ при УНСС. Работи над 10 години в сферата на управлението на проекти за стартиращи компании и предприемачи, чрез европейско финансиране и алтернативни финанси.