теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Кои инвестиции са били най-печеливши през изминалата година


от Иван Стойков
1 гласа7634 прочитания

Предаването „Потребителската кошницана БНТ 2, съвместно с MoitePari.bg стартира кампания по повод месеца на спестовността.

В първото интервю участие взе Иван Стойков, Старши финансов анализатор в MoitePari.bg. Той разясни как се е променил финансовия пазар през изминалата година и каква доходност са реализирали отделните инвеститори. 

През последната година на нашия финансов пазар настъпиха сериозни размествания.
 
По данни на Иван Стойков през последната година, ако инвестицията е била в недвижим имот, то средногодишната доходност е между 3 и 5%. Доходността от инвестиция в злато е около 17%, в сребро – около 31%. При срочни банкови депозити доходността вече е спаднала под 1% или 0,65% в лева и 0,80% при депозити в евро. Ако сме инвестирали преди една година във валута, например щатски долари, то към днешна дата не би трябвало да има някаква доходност, защото цените на долара спрямо курса на еврото е на същото ниво. Ако преди година сме инвестирали в акции на Българската Фондова Борса е възможно да се постигне доходност от 0,3% до 17%. Инвестиции на международните борсови пазари пък може да реализира доходност над 10%. При взаимните фондове, в зависимост от риска постигнатата доходност към днешна дата в някои случаи е над 15%. При пенсионните фондове (тези за допълнително доброволно пенсионно осигуряване) средногодишната доходност на годишна база е малко над 1,5%. 

Целият репортаж можете да изгледате във видео файла по-долу:


Предаването на БНТ2 „Потребителската кошница“ и финансовият портал MoitePari.bg отново Ви канят да се включите в нашия конкурс, като отговорите на въпросите в анкетата. 

В анкетата можете да участвате тук: http://moiteparibg.polldaddy.com/s/savings2016

Сравнете доходностите на взаимни фондове