теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Коледен пазар – с какви средства?


от Десислава Николова
0 гласа1104 прочитания

Интервю с Десислава Николова, финансов анализатор в MoitePari.bg, за предаването „Потребителска кошница” по БНТ2

Предпразничната  търговия набира скорост, но освен какво да купим за трапезата и подаръци под елхата е добре да си помислим и как да го купим.

Десислава Николова: Разбира се, по-добре е покупките да бъдат извършени със собствени средства, т.е. с дебитна карта. Разбира се ако някои хора изпитват затруднения и имат „дупки” в бюджета е подходящо да използват кредитна карта. Когато обаче се използва кредитната карта, операциите, свързани с теглене на суми в брой е препоръчително да се избягват. Когато човек тегли суми в брой на банкомат от кредитната карта има риск от възникване на свръх задлъжнялост и впоследствие да не могат да бъдат погасени на време задълженията. Самата операция е доста скъпа. Така, ако се ползва за празниците кредитната карта, то човек нека да прави покупки с нея, тъй като така ще може да ползва гратисния период, който пък варира между и 45 дни.

Основно предимство при плащане с електронен платежен инструмент (дебитна или кредитна карта), пред кешовото плащане е сигурността. По този начин не се налага да се носят суми в брой. Така парите ни са защите и съответно банката начислява съвсем символични такси при покупки с картата. При дебитните карти тази такса варира между 20 и 30 ст.

Пълното интервю с Десислава Николова от MoitePari.bg може да видите тук:Сравнете всички оферти за кредитни карти от банкови институции

Свързани ключови думи