теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Консервативното инвестиране рядко носи доходност повече от 2-3% годишно


от Десислава Николова
0 гласа2714 прочитания

Πpeдaвaнeтo „Πoтpeбитeлcĸaтa ĸoшницa“ нa БHT 2, cъвмecтнo c MoitePari.bg cтapтиpa ĸaмпaния пo пoвoд мeceцa нa cпecтoвнocттa.

B настоящето интepвю yчacтиe взe Десислава Николова, финaнcoв aнaлизaтop в MoitePari.bg. Тя накратко разясни ситуацията с лихвите по депозити и доходността при допълнителното доброволно пенсионно осигуряване. 

Лихвите по депозити спадат драстично. В момента средната лихва по депозит в лева по данни на БНБ е малко над половин процент. Това е с около 50 на сто по-малко на годишна база. Високият темп на спад на лихви по депозити в банковата система продължава да се развива като процес и те стават все по-неатрактивни. Доходността по тях в някои банки дори е близко до нулата. Въпреки това депозитът си остава традиционно средство за спестяване, като някои проучвания показват, че около 80 на сто от спестяванията на българите са съсредоточени в банковия сектор под формата на депозити. 

Допълнителното доброволно пенсионно осигуряване е доста често срещана схема за инвестиране на средства. В края на месец юни по данни на Комисия за финансов надзор постигнатата средна двугодишна доходност при фондовете за допълнително доброволно пенсионно осигуряване е 2,57%. На годишна база това прави 1,60% годишна доходност. Тази доходност е брутна (без такси). 

Николова допълни, че застраховка "Живот" е подходяща за онези, които искат да получат определена застрахователна защита. Тя обобщи, че в момента трудно може да бъде реализирана годишна доходност по-висока от 2 или 3%, измежду по-популярните типове схеми за спестяване и инвестиране. 

Цялото интервю можете да изгледате във видео файла:


Сравнете всички оферти за срочни депозити