теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Край на ниските лихви по кредити


0 гласа4173 прочитания

От Асоциацията на банките у нас очакват цената на заемите да започне да нараства през втората половина на 2019 г.

Коментар на Иван Стойков, старши финансов анализатор в MoitePari.bg  за новините на BTV.

Идва краят на ниските лихви по кредитите. От Асоциацията на банките у нас очакват цената на заемите да започне да нараства през втората половина на 2019 г. Това ще засегне, както новите, така и вече отпуснатите заеми. 

Очакванията са нарастването на лихвите да е на малки стъпки. Финансистите съветват хората да имат едно наум, като планират взимането на заем. Пресмятайки колко ще връщат месечно на банката трябва да предвидят, че вноската ще нараства. 

промяна на лихва и месечна вноска

При 20 годишен жилищен кредит от 70 хил. лв. с 3,5% – месечната вноска в момента е 406 лв. Ако лихвата нарасне с 0,25% - това ще означава 415 лв. месечна вноска. В един по-краен вариант обаче, ако лихвите нараснат с 2%, това ще оскъпи заема с 72 лв. месечно.

Много българи вече преживяха едно болезнено рязко вдигане на лихвите при финансовата криза през 2008 г. Според банкерите, финансовите институции у нас следват тенденциите в Европа. А ориентир може да са ни и Съединените щати, където лихвите на няколко пъти нарастват с по 0,25 пункта през последните години.

„Идва края на ниските лихви навсякъде не само в България. Добрата новина за депозантите е че най-сетне нулевите лихви ще започнат да се заменят с нещо положително”, коментира банкерът Петър Андронов.

Намерете най-добрата оферта за ипотечен кредит

Съветът на финансовите консултанти е, когато започнем да мислим за заем, никога да не взимаме кредит с месечна вноска на ръба на възможностите си в момента.

Според финансистите, хората със стари кредити отсега трябва да си погледнат договорите и общите условия – там трябва да е записано при какви обстоятелства и на какъв период банката може да променя лихвата. 

Вижте целия материал във видеото по-долу: