теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Лихвите по кредити намаляват около два пъти по-бавно от тези по депозити


от Десислава Николова
4 гласа1963 прочитания

Коментар на Десислава Николова, Финансов анализатор от MoitePari.bg за Новините на TV7.

Лихвите по кредитите намаляват два пъти по-бавно в сравнение с лихвите по депозитите. Основната причина за това са все по-свиващото се кредитиране и неуспешният опит на банките да "извадят" парите от трезорите.

Лихвите по кредитите съвсем не са единствената цена, която плащаме на банките.

Ако сравним лихвите по най-скъпите потребителски кредити с лихвите, които банките са предлагали по депозитите преди 6 години и тези в момента, ще видим, че разликата между цената, на която банките отпускат средства, и тази, която плащат за спестяванията ни, се увеличава драстично. Така например през 2009 г. разликата между лихвите по потребителските кредити и тези, които са отпускани по депозити, е била под 6%, а в момента вече надхвърля 9 пункта. Част от тази разлика формира и печалбата на банките.

Всъщност лихвите по депозитите, намаляват над пет пъти през последните шест години – ако през 2009 г. срочният влог в банка е носил доходност от 6,65 до над 8 на сто на година в зависимост от валутата, в момента печалбата от спестяванията ни е минимална – средната лихва за депозит в евро или лева през август е под 1% и половина. Само през последната година намалението е с над 1 процентен пункт.

А ето как намаляват лихвите по най-скъпите кредити – потребителските – от около 14% преди 6 години до около 11% сега по заемите в лева, и от около 12% на 7 на сто по заемите в евро.

При жилищните кредити обаче намалението е чувствително, като по кредитите в лева в момента лихвите са почти два пъти по-ниски в сравнение с тези преди 6 години. През последната година те също се понижават с около 1 процентен пункт. Подобна е и картината при жилищните кредити в евро – от 2009 година досега годишната лихва намалява от 9 на под 6%. Дали в тази ситуация е изгодно да поискаме от банката си нови условия или да рефинансираме?

Лихвите падат, но таксите за другите услуги на банките се увеличават. А тези разходи не можем да избегнем, защото добрите условия по един кредит вървят в пакет с изисквания за превод на заплатата и други условия, като например плащането на битови сметки по банков път.

“Тези такси не са високи като месечен размер – да речем от 2 – 3 до 6 лв., но когато става въпрос за един кредит от 15 г., вече оказва сериозно влияние върху цената на заема“, коментира Десислава Николова, финансов анализатор в MoitePari.bg. „Голяма част от кредиторите не го включват в годишния процент на разходите (ГПР), затова апелирам към хората да внимават за такива странични такси.“

„При потребителските кредити много по-лесно може да се рефинансира, докато при ипотечните става по-сложно. Човек трябва, освен да сравни ГПР, да учреди в последствие нова ипотека, да заличи старата и да премине пак през съответните нотариални такси. Той трябва да разполага с една сума, която да инвестира“, обясни Десислава Николова

Целият репортаж можете да изгледате от тук:


Сравнете всички оферти за срочни депозити