теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Лихвите по кредитите и депозитите ще продължат да падат и през 2014-та


от Деян Василев
0 гласа3696 прочитания

Интервю по Дарик радио на Марта Младенова с Деян Василев, изпълнителен директор на www.moitepari.bg, излъчено на 30.12.2013 г. 

Лихвите по кредитите и по депозитите ще продължат да падат и през 2014 г. Това прогнозира в интервю за Дарик управителят на финансовия сайт „Моите пари" Деян Василев. По думите му разумните потребители трябва да инвестират част от спестяванията си във взаимни фондове, а не в обикновени депозити или спестовни сметки, защото така ще постигнат по-голяма доходност.

Сега е моментът и да предоговорим кредита си с банката, от която е изтеглен или да потърсим рефинансиране.

Ако законодателят иска да балансира отношенията между банките и потребителите, трябва да премахне наказателната такса за предсрочно погасяване на ипотечните кредити, смята Деян Василев. По думите му подобна такса е обоснована донякъде единствено при ипотеките с дългосрочен фиксиран лихвен процент. По отношение на прозрачността на формирането на лихвите по кредитите:

„Част от банките, две-три банки имат въведен прозрачен процент, но той не е Юрибор плюс надбавка, а е средната цена на привлечения ресурс, т.е. цената на лихвите по депозитите служи като компонент в образуване на лихвата по кредитите и този ресурс е прозрачен, защото се публикува от БНБ на база агрегатни цифри. От друга страна, той ще бъде по инертен от Юрибор, т.е. дори и лихвите да започнат да нарастват в някакъв момент, лихвите по депозитите ще останат по-ниски", заяви Василев.

Според него все повече се наблюдава борба за добри кредитополучатели, защото банките са много ликвидни. По отношение на доброто управление на спестяванията ни:

„Депозитът, средните са на нива 2,37%, нека да кажем дори до 4%. Ако човек е имал пари във взаимен фонд, щял е да постигне брутна възвращаемост. Взаимен фонд, който дори инвестира в борсов индекс, а не такъв, който примерно мениджър разпределя парите в различни акции, а такъв, който пасивно, щели са да постигнат 20%, дори и да махнем такси, комисионни от взаимния фонд 3-4%, пак минимум 10% остават. Тази година и 15%", допълни експертът.

Василев посъветва около 20% от спестяванията ни да бъдат инвестирани в по-рискови активи. По отношение на кредитите, месечните вноски не бива да надвишават 50 % от дохода ни.

Цялото интервю с Деян Василев може да чуете на Radio.DarikNews.bg


Свързани теми