теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Лукс или предвидливост е застраховката?


от Екип MoitePari.bg
56 гласа4017 прочитания

Хиляди българи, работещи, учещи и живеещи в чужбина са затворили или отдали под наем жилища и имоти в България, оставили са „на трупчета" личните си автомобили.

Лукс или предвидливост е за тях застраховката на имуществото? Как да се избере застрахователят?


Полезни съвети от Момчил Лалев, анализатор "Потребителски финанси" в "Моите Пари".
Правда Добрева: Какво ще посъветвате нашите сънародниците в чужбина, оставили имотите си в България неизползвани?  Ще си гарантират ли спокойно ежедневие ако застраховат имуществото си?


Момчил Лалев: Разбира се, че ще си гарантират. Тук аспектите са два. На първо място застраховките се делят на задължителни и незадължителни за клиентите. Относно задължителните. На първо място в Република България е застраховка „Гражданска отговорност” т.е. тук няма спор дали е добре да се направи или не. Съответно ако вече е имало такава, добре е тя да се поднови. Казусът произтича оттам, че повечето хора, които не използват автомобила си продължително време, поради най-различни съображения, смятат, че като изтече тази застраховка, не са задължени да я подновят. Те са не само задължени, нещо повече, ако не я подновят извършват закононарушение.

Застраховката „Гражданска отговорност” вече се издава само електронно. Електронната полица трябва да засили контрола и намали грешките при сключването й. Тя ще се издава пак на хартия, но в реално време, чрез единна информационна система за всички застрахователи, брокери и агенти.

П.Д.: Аз да кажем имам апартамент и се каня да замина за няколко месеца в чужбина. Какво ще ми гарантира една застраховка? Мога ли да опазя през това време имуществото си от земетресение, кражба, наводнение, недобросъвестни съседи?

М.Л.: Да, разбира се. Винаги е хубаво човек да има застраховка, стига да може да задели от семейният си бюджет за това т.е. няма какво да губи в случая освен застрахователната премия, която плаща във времето.Тя пък от своя страна е вид инвестиция. Не е сигурно дали ще се случи застрахователно събитие, но ако това се случи е хубаво да имаме покритие, за да търсим обезщетение от някой. В противен случай всичко остава за наша сметка. Кражба чрез взлом също е важен риск, който е добре да се покрие. При него особеността е, че се изисква опис на движимото имущество, за което ще важи покритието и ще служи като обезщетение при евентуална кражба.

При избор а застраховка не се ръководете само от цената, а от пакета рискове, включени в нея, както и от качеството на обслужване при риск.

Най-добре ще сравните офертите на различните застрахователи като си направите таблица с включените рискове и цени. Обърнете внимание, има рискове, които можете сами да подберете според вашия имот и семеен бюджет.

П.Д.: У нас има много застрахователи. Вече право да работят имат и европейските застрахователни компании. Как да си изберем верният застраховател, който е коректен и не ни предлага най-високата цена? Има ли някакви критерии за избор на застрахователна компания?

М.Л.: На първо място, дори хората да не са специалисти в тази област, хубаво е да избират застрахователи, които са лидери на българския пазар от дълги години. Човек, който не е запознат може да се ориентира както от рекламите, така и от близки, познати, роднини, които са наясно или вече имат застраховка в някоя компания и са доволни от нея. Както по-рано казахме, по-важно от цената е качеството. В повечето случаи при настъпване на застрахователно събитие някои компании търсят извинение, за да не платят обезщетението. Тук важен е въпросът с общите условия. Понякога в бързината потребителят не ги прочита детайлно, подписва ги, което моментално значи, че се съгласява с тях. В последствие точно там има много подводни камъни, които могат да му изиграят лоша шега.

П.Д.: Какво ще ни посъветвате - да сключим застраховка директно със застрахователна компания или с посредник – брокер, представляващ много компании?

М.Л.: Спестяващо време, а и финансови средства е вариантът, в който се закупува дадената застраховката чрез посредник. Защо? На първо място, ако сами проучвате всички компании, особено ако не сте специалисти, ще ви трябва доста време за обикаляне на всичките им представителства или запитвания по телефона. Ще трябва сами да си направите вариант на сравнителна таблица с информация къде и колко струва даденият продукт, къде и какви рискове покрива. Понякога се случва цените да са сходни, но рисковете, които покриват, различни. Често главното, което ви интересува е какво включва застраховката. От тази гледна точка, брокерите сравняват вместо вас както цените, така и продуктите. Те са специализирани и могат да ви насочат към най-изгодния пакет като цена и покрити рискове според вашите индивидуални потребности. Друг много лесен и изгоден за потребителите вариант са големите интернет сайтове, специализирани в сравнението на различни финансови продукти. Те са немалко на брой и клиентите би трябвало да ги познават дори и от обща култура. Там напълно безплатно се сравняват и генерират автоматично резултати, съответстващи на конкретното търсене. Можете да видите дори най-добрата оферта за момента било то за банков кредит, банков депозит включително и за застрахователен продукт като цена и оптимизирано като риск. Този вариант несъмнено би спестил много усилия, време и средства.

Материалът е част от предаването "Аз се върнах" излъчено по БНТ "Свят" на 01.07.2011 г. За пълният материал натиснете тук.