теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Мисия покупка на автомобил


0 гласа4204 прочитания

Лятото е подходящ момент, в който да купите нов автомобил и се чудите как да откриете идеалната кола, която ще отговори на нуждите Ви? 

По-лесно ще вземете решение, когато определите вида на желания автомобил, както и дали да е нов или употребяван. Експертите на БНП Париба Лични Финанси ще Ви помогнат при избора с няколко съвета, които ще Ви помогнат да осъществите тази мисия с лекота.

Направете оценка на нуждите си

Понякога желаният автомобил не отговаря на всекидневните Ви нужди и целта, за която ще го използвате. Анализирането им ще Ви помогне да очертаете основните специфики, които трябва да има. 

Какво трябва да имате предвид:

 • Колко пътници искате да превозвате? Ще използвате ли колата си за пътешествия с приятели или я купувате само за себе си? Тези отговори ще Ви помогнат да решите дали искате да е само с две места или повече, както и с колко врати да бъде автомобила.

 • За какъв тип шофиране: магистрала, градски улици или планински местности? Съобразете се и с целогодишния климат на града, в който живеете. Ако през зимата пада много сняг и улиците не са добре почиствани, автомобилът трябва да бъде подходящ за трудно проходими пътища. 

 • Колко често ще използвате автомобила и на какви разстояния? Това е нужно, за да изберете модел, който е икономичен и не изразходва много гориво.

 • Важно ли е да има голяма товарна площ? Има автомобили, чиито багажници са с малки обеми. Ако пътувате често или имате специфично спортно оборудване, което трябва да пренасяте, добре е да вземете предвид и това.

 • Определете бюджета си

  На пазара се предлагат много автомобили от почти всички ценови диапазони. За определянето на сумата за колата, която искате, вземете предвид дохода си, разходите и с какви спестявания разполагате. Трябва да разпределите месечния си бюджет така, че в него да добавите и евентуалните разходи за превозното средство. 

  Важно е и какъв автомобил ще изберете – нов или употребяван. Новият автомобил ще е по-скъп, но поддръжката му през годините ще е по-малка, ще имате гаранция, която ще покрива определени повреди или профилактика.
  На пазара ще откриете също така много здрави и запазени употребявани автомобили на изгодна цена. При този избор ще трябва да предвидите и разходи за преглед в автосервиз и смяна на някои части. Можете да разберете подробно как да изберете употребявана кола в блога на БНП Париба Лични Финанси.


  Финансирайте покупката

  След като сте избрали спецификациите на желания автомобил и сте определи бюджета си, можете да изберете да финансирате покупката си с кредит за покупка на употребяван или на нов автомобил. Предимствата при ползване на тези финансови продукти са, че ще изплащате колата на равни вноски според собствените си възможности и така няма да натоварвате семейния бюджет.