теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

На какво се дължи рекордната печалба на банките за полугодието?


от Иван Стойков
0 гласа2208 прочитания

Интервю с Иван Стойков, Старши финансов анализатор в MoitePari.bg, за предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria

Рекордната печалба на банките за първото полугодие се дължи почти изцяло на понижените наполовина спрямо 2015 разходи за лихви. Така обобщи рекордните отчети на българските финансови институции старшият финансов анализатор в MoitePari.bg Иван Стойков по Bloomberg TV Bulgaria. В „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков той направи разбивка на банковата печалба през първите шест месеца на 2016. За сравнение приходите им от лихви също намаляват, но с по-малки темпове, допълни той. 

По думите му въпреки отчетения годишен ръст в кредитирането не може да се говори за бум, поради разочароващите данни от миналата година. В същото време делът на лошите кредити се подобрява, но остава в лек застой само при фирмените заеми, заяви Стойков.

По думите му ефектът от рефинансирането на кредит на по-ниска лихва при друга банка няма да бъде изяден от скрити такси на банките. Единственото, което може да натежи е първоначалната такса за смяна на банката, каза Стойков.

Цялото интервю вижте тук: