теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

На море с кредит


от Иван Стойков
0 гласа1083 прочитания

На море с кредит

Участие на Иван Стойков, старши финансов анализатор в MoitePari.bg в предаването "Всичко коз" на телевизия Канал 3

Продължават ли хората да не четат какво пише в договорите?

В много случаи, да. Много продукти са с условия в даден срок да се осигури гаранция или поръчител – 1, 2 или повече. Ако това не се случи се счита за неизпълнение на клауза по договора, в резултат на което има съответните мерки, които се предприемат. В доста случаи това са заплащане на допълнителни такси или промяна на някакво условие, което всъщност ще оскъпи и оскъпява самия кредит.

800 млн. лв. на годишна база са лошите, забавените и необслужени потребителски кредити. Това са приблизителни числа, защото една част от банките и небанковите финансови институции продават на предварителна фаза своите вземания, така че да не си утежняват кредитния портфейл. Тези данни изнесе омбудсманът Мая Манолова на форум в институцията, на който беше представен проекта на закон за несъстоятелност на физическите лица.

България все още е единствената държава в ЕС, в която липсва законодателна уредба за личния фалит. Същевременно страната ни се нарежда в топ 5 по лоши кредити в Европа. В това време, всеки втори българин е готов да вземе кредит за море. Данните са на Асоциацията за защита на потребителите.

"Идеята на закона за фалита на физическите лица и неговата цел най-общо може да се каже, че е да се реши един голям проблем – как да се процедира, когато едно лице изпадне в несъстоятелност. Трябва да се даде до определена степен на свобода на човека все пак да има право да фалира и това да не попречи на неговото ежедневие и да може да продължи да живее нормално".

Гледайте цялото видео: