теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Наблюдаваме поевтиняване на кредитите в частта на Годишния Процент на Разходите


от Екип MoitePari.bg
19 гласа3517 прочитания

Интервю на Момчил Лалев от "Моите Пари", излъчено в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR

Бизнес кредити

Момчил Лалев поясни, че в условията на икономическа криза бизнеса в страната не достига толкова лесно до финансиране на дейността си, поради по-внимателната преценка на кредитния риск от страна на банките.

Анализаторът обясни и значението на така наречените кредитни линии, обвързани с различни европейски програми.

Фактори, влияещи върху формирането на лихвите

Анализаторът каза, че кредитния риск е един от основните фактори, влияещи върху формирането на лихвите и за бизнеса и за домакинствата.

Тенденции при потребителското и жилищното кредитиране

При потребителското кредитиране в момента има застой от страна на атрактивни предложения от страна на банките, в сравнение с жилищното кредитиране.

Тенденцията в момента е на плавно понижение на лихвите по кредитите, поради сравнително големия натрупан валутен ресурс от страна на банките, който трябва да се усвои под формата на отпуснати кредити.

Депозити на домакинствата

Тенденцията е на плавно понижение на лихвите по депозити. Над 10 банки от началото на месеца понижават плавно лихвите от порядъка на 0,20% - 0,40% процентни пункта.

Отразяват ли се събитията в Европа на нашата страна?

Анализаторът поясни, че поради това, че страната ни е отворена икономика, няма как събитията в Европа да не се отразяват и у нас. Той очерта каква е ситуацията в момента в част от европейските държави.

Държавно регулиране на банковите лихви

Идеята държавата да наложи регулативен подход върху определянето на лихвите не е добра, смята анализатора. Той е на мнение, че банките трябва да продължат да работят на пазарен принцип.

Трябва да има регулиране, но то да бъде по отношение на формиране на лихвите, като базата, на която се формират трябва да бъде ясно заявена.

*Цялото интервю с Момчил Лалев от "Моите Пари" можете да видите тук.

Коментари и отговори

Браво на анализатора на "Моите Пари"! Много компетентни и добре обосновани отговори на толкова различни по обхват въпроси. Освен това дава и дефиниции за термините, които използва, за хората, които не са запознати с тях - например какво е ГПР?