теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Нов спад на лихвите по депозити


от Десислава Николова
1 гласа4255 прочитания

Интервю с Десислава Николова, Финансов анализатор в MoitePari.bg, за Новините на Нова ТВ

Рекорден спад на лихвите по депозитите, показват последните данни на БНБ. Средните лихвени проценти са най-ниските от 15 години насам.

От година и половина българите имат повече заделени пари, които обаче се множат по-бавно. Средно банките предлагат 1,89% лихва върху депозитите. През 2000 г., откогато е статистиката на БНБ, спестяванията са били олихвявани с между 4 и 5 на сто. Според икономистите причината за ниските лихви е, че банките са натрупали прекалено много ресурс, а не отпускат достатъчно кредити.

„Така се получава бреме за банките. Те имат един ресурс при себе си, но не го отпускат като кредитиране и в един момент тези спестявания се явяват разход”, обяснява финансовият анализатор от сайта MoitePari.bg Десислава Николова.

Възможност за инвестиране има за големите спестявания - например борсова търговия, фонд, който да оперира с парите ви и да печелите от дивиденти или структуриран депозит.
„Да речем 50% стои на депозит и се олихвява с една лихва, а другата сума отива като вложение в нефт, злато или петрол”, допълни Десислава Николова

Цялото интервю можете да видите тук:


Сравнете всички оферти за срочни депозити