теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Нови банкови такси


от Десислава Николова
0 гласа5526 прочитания

Коментар на Десислава Николова, финансов анализатор в MoitePari.bg за новините на БНТ1.

От 1 август влезнаха в сила промени, засягащи банковите такси. БНБ слага таван на комисионите, които се начисляват за теглене от банкомат, разкриване на сметка или плащане с дебитна карта.Таванът на таксите засяга само и единствено платежните сметки за основни банкови операции. Решението на БНБ е съобразено с европейските изисквания, а банките трябва да съобразят таксите си със средните цени, определени от централната банка.

С промените откриването на разплащателна сметка ще ни струва максимум 1,79 лв. Ако към нея има и дебитна карта, цената е с близо 50 стотинки по-малко. Средният размер на обслужването на разплащателна сметка в офис е 2, 27 лв. на месец и малко по-евтино ако към сметката има и дебитна карта. Таванът за теглене на пари в брой на каса в офис на банката до 1000 лева е 1,02 лв. За теглене от банкомат на банката е 0,20 лв., а от друг 0, 92 лв.

Проучвания показват, че потребителите рядко имат повече от две дебитни карти. Основно те се ползват за теглене на пари в брой. Малко над 30% от запитаните плащат стоки и услуги чрез нея. На последно място са разплащанията в интернет. 

Десислава Николова, финансов анализатор: По-евтино е да ползвате картата за покупки, защото там няма такса. Същото е и при кредитната карта. Докато теглим суми в брой плащаме на банката комисионна.

Финансистите съветват също да проверяваме колко не закрити сметки имаме и да закрием тези, които не ползваме.

Десислава Николова, финансов анализатор: В един момент се случва така че на няколко места по 100-200 лв. са се натрупали такси, които трябва да бъдат заплатени. Използвайте една, или най-много две разплащателни сметки, за да оптимизирате разходите по тях.

Данните показват, че приходите от такси и комисионни нарастват. В края на юни отчетеният ръст е в размер на 8%.

Целият репортаж можете да видите във видеото:
Свързани ключови думи