теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Няколко начина за намаляване на разходите за охлаждане на дома/офиса през лятото


от Иван Стойков
2 гласа1849 прочитания

Съвсем близо са летните месеци и свързаните с тях високи температури. Това отново ще наложи климатичните инсталации да преминат в режим на охлаждане, което макар и малко по-евтино от отоплението, все пак е свързнано с разходи. Ето няколко идеи как допълнително да бъдат оптимизирани тези разходи:

1. Използвайте за Вашите прозорци слънчеви екрани или филтри.
Соларните екрани поглъщат до 70% от слънчевата енергия, преди да влезе в сградата. Различни проучвания сочат, че прозоръчните екрани са особено ефективни, ако са монтирани на източни и западни прозорци.

Филтрите за прозорци също са вариант, който може да се използва за предпазване на помещенията от влиянието на слънчевата енергия. Те са прозрачни, метализирани листове, които за разлика от екраните отразяват топлината, преди да проникне в помещенията през прозорците.

Поглъщането или отразяването на топлината способства в помещенията на сградата да се поддържа по-ниска температура. Разбира се, това значително улеснява допълнителното й понижаване при по-нисък разход на електроенергия.

2. Осигурете движение на въздуха във Вашия дом/офис.
Не е нужно да закупувате специални видове вентилатори, просто ги използвайте правилно. Ако е възможно, затворете прозорците на долните етажи, ако сградата е с повече от един етаж и включете вентилаторите на горен етаж. Ако сградата е едноетажна, затворете прозорците в близост до вентилаторите и отворете тези, които се намират далеч от тях.

Използвайте движението на въздуха за охлаждане на Вашето тяло. От физиката знаем, че течностите могат да се охладят чрез изпарение, предизвикано от движение на въздуха. Движещият се въздух помага да се изпари потта/влагата от Вашата кожа и така да се охладите без особени разходи за това.

3. Поддържайте чисти филтрите на Вашите климатици.
Това ще осигури нормална циркулация на въздуха и правилно отвеждане на кондензиралата влага. С времето технологиите се развиват, в това число и климатичната техника. Ако смените Вашия стар климатик с нов, бихте могли да спестите до 50% от разходите за консумирана енергия. Потърсете климатик от висок енергиен клас или т.нар. Energy Star уреди (американски стандарт за енерегоефективност).

4. Поставете висока скорост на обдухване на климатика, с изключение на особено влажни дни.

Във влажни дни настройте по-бавна скорост. По-бавното движение на въздуха през климатичната инсталация премахва повече влага от въздуха, което подобрява комфорта във вашия дом. Ефективното премахване на влагата спестява пари от ненужно усилена работа на климатика по неправилен начин.

5. Когато е много топло, дръжте прозорците затворени.
Може би ще се изненадате от това решение, но когато е много топло навън отвореният прозорец по-скоро би направил помещението по-топло, отколкото да го охлади. Когато настъпи вечер и въздухът навън се охлади, тогава отворете широко прозорците. Ако има лек полъх, тогава получавате и допълнително предимство – естествено освежаване и циркулиране на въздуха. На сутринта не забравяте да затворите прозорците. Скъпо е да се охлажда нахлуващият в помещението горещ въздух.

6. Изключете ненужното осветление.
Звучи странно, но луминисцентните и особено лампите с нажежаема спирала излъчват освен светлина, но и топлина. Последните дори предимно топлина. Освен с оглед пестене на енергия от ненужно остветление, постоянната работа на такива осветителни тела няма да затопля допълнително въздуха през и без това топлите летни дни. По-малко топлина – по-малко разходи за охлаждане. Ако все пак това осветление Ви е нужно, най-добре заменете осветителните тела с LED или други енергоефективни видове.

7. Растителността (дърветата) около дома или офиса помага за охлаждането му.
Те правят естествена сянка, която намалява проникването на топлина отвън. Ако липсват дървета около Вашия дом или офис, бихте могли да засадите такива или да инсталирате тенти на прозорците и терасите. Те също осигуряват сянка и ще Ви спестят пари за охлаждане на помещенията.