теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Няколко прости навика, които ще Ви направят по-богати


от Десислава Николова
0 гласа4208 прочитания

Бюджетирането е като диетата - когато е твърде строго, бързо се проваля. За щастие има прости начини за преодоляване на предизвикателствата, свързани с бюджетната дисциплина. Дайте пример и научете членовете на Вашето семейство да следват тези навици и ще осигурите финансовата им стабилност. Ето няколко изпитани навици: 
New Page 1

1. Проследявайте разходите си

Твърде често чуваме, че хората нямат представа колко пари харчат или къде ги харчат. В действителност болшинството се затрудняват да дадат точен отговор на въпроса на каква стойност възлизат месечните им разходи. Как можем да очакваме да вземем разумни решения за харчовете си, когато не сме се замисляли, относно самите ни навици на харчене? На първо време, за да оптимизирате разходите си е необходимо просто да ги запишете някъде. В помощ могат да бъдат и различни приложения или компютърни програми. Не забравяйте да записвате всяка покупка, независимо колко е малка тя. Паметта е лошо място за съхранение, когато става дума за числа. Вместо това, използвайте вече записаното, за да получите представа за вашите разходи по същият начин, по който една фирма ще преглежда месечните си приходи и разходи.

Съвет: Не правете бюджета прекалено консервативен, защото в този случай той е обречен на провал! Предвидете разходи за развлечения например.

2. Да печеля повече или да харча по-малко?

Един от сигурните начини да изпаднете във финансов стрес е като харчите повече, отколкото печелите. Някои от Вас биха отговорили, че за да се реши този проблем е нужно просто да се печелят повече пари, отколкото да се харчат. В действителност този механизъм работи, но само временно, защото е прекалено рискован. Затова изпробвайте все пак и двата начина за определен период от време, за да прецените кой Ви пасва най-добре. 

3. Първо спестявай, после харчи

Това е един от най-успешните навици за създаване на богатство. Спестяването на първо място означава отделяне на част от всичките Ви приходи веднага щом се появят, преди всичко останало. Десет процента е добра сума, която трябва да се задели веднага след получаване на работната заплата да речем. Съхранявайте тази част в разплащателна сметка или обикновена спестовна сметка, за да Ви бъде под ръка в случай на нужда. Защо е нужно първо да се спестява? Бюджетите се разширяват до техните граници по същия начин, по който газът се разширява, за да запълни помещението. Това не е официален физически закон, но може да бъде добър пример. Направете спестяването на първо място като навик, така ще можете свободно да харчите останалото, което остава. Укрепвайте с времето този навик.

4. Говорете за бюджетирането

ДЛесно можете да намерите много примери за това кои трикове на бюджетиране работят добре и кои, не. Един от най-добрите начини за предаване на добри финансови навици, обаче, на следващото поколение е, като редовно ги обсъждате. Не е пресилено да се каже, че личното финансово планиране се предава от поколение на поколение, но трябва да започне от най-ранна детска възраст. „Когато обучавате децата си на основните финансови принципи, Вие им давате силата да поемат в свои ръце контрола над финансовата си съдба“, казва всепризнатият експерт по финансите – Робърт Кийосаки. За възпитаването на финансова грамотност е нужна реална среда. Важно е детето да има собствени средства, с които да разполага. Само през личния си опит то ще се научи да ги съхранява, харчи и спестява.