теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Няколко прости навика, които ще увеличат благосъстоянието Ви


от Десислава Николова
0 гласа1231 прочитания

Участие на Десислава Николова, финансов анализатор в MoitePari.bg в предаването „Потребителска кошница“ по БНТ2.

По традиция от 1924 г. октомври се отбелязва като Месец на спестовността, а в самия му край се чества Световният ден на спестовността. Ново проучване показва, че финансовото богатство на българските домакинства се увеличава с близо 6 млрд. лева през последната година и достига 73 млрд. лева. Домакинствата са получили лихвен доход от депозитите си за 251 млн. лева. Стойността на жилищните имоти, които българите притежават, се повишава - с почти 9% годишно. 

Как да увеличим богатството на домакинството и има ли малки тайни?

1. Проследявайте разходите си
Голяма част се затрудняват да отговорят на въпроса „На каква стойност възлизат Вашите разходи през месеца?“. В болшинството от случаите потребители подценяват разходите. Те не си дават сметка къде и колко пари харчат. По наши данни 46% от анкетираните не съставят личен финансов план. Това е недостатък, защото много трудно се проследяват, както приходите, така и разходите на домакинството. Няма как да се оптимизира нещо, което не си проследил.

2. Намерете отговор на въпроса: да печеля повече или да харча по-малко
Когато човек харчи повече, отколкото печели има сериозен риск не само бюджетирането да бъде обречено на провал, но и риск от възникване на свръхзадлъжнялост. Този дефицит на средства води до прибягване до външно финансиране, за да бъдат задоволени някакви харчове. 
Прекалено строгото поведение пък е обречено на провал, защото човек може да пожертва в някакъв момент личния си комфорт. Затова трябва да бъде намерен златния баланс, при който приходите да отговарят на конкретни разходи и разбира се да бъдат заделяни средства.

3. Първо заделяйте и след това харчете
Неслучайно финансистите обичат да казват, че взимането на заем дисциплинира финансите. Разбира се не е нужно да теглите кредит, за да спазвате това правило. 10% от доходите всеки месец е една добра сума, която да се отделя по спестовна или разплащателна сметка.
Другите конкретни препоръки можете да намерите във видеото по-долу:

Свързани теми
Свързани ключови думи