теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Обратният лизинг като възможност за финансиране


0 гласа1275 прочитания

Обратният лизинг възникна преди няколко години на българския пазар, но  все още не е добре позната форма на кредитиране. За разлика от обикновения лизинг, собственикът на автомобила първо го продава, а след това го откупува обратно (под формата на лизинг) от кредитора. Това прави обратния лизинг подходящ за собственици на автомобили, които имат нужда от финансови средства за свои нужди, като няма изискване за целевото им изразходване.

Подробна схема на това какво представлява обратния лизинг може да намерите в „Обратен лизинг на автомобил“.


Характеристики на офертите за обратен лизинг

Размерът на кредита се определя от оценката на автомобила, като е между 70 и 90% от неговата стойност в момента на кандидатстване. Обезпечението, което се приема, е основно от леки автомобили (пикапи, бусове, джипове). При наличие на определени обстоятелства кредиторът може да поиска осигуряване на поръчител. 

За кого е подходящ обратният лизинг:
  • Собственици на автомобили, които не са назначени на трудов договор
  • Хора с проблеми в кредитната история (ЦКР)
  • Финансиране на нецелеви покупки
  • Частни лица, които имат нужда от оборотни средства 
  • Физически лица
Защо обратен лизинг, а не кредит?

Защото е по – лесно. Независимо за какво Ви трябва финансиране, наличието на актив под формата на автомобил Ви дава лесен достъп до по – голямо финансиране. Получаването на конвенционален кредит е свързано с много условия, на които може да не отговаряте, или ограничение в сумата, която може да бъде отпусната. Същевременно, автомобилът остава на ваше разположение. 

Предсрочно погасяване 

В случай на предсрочно погасяване на кредита се прилагат разпоредбите на Закон за потребителския кредит и по-конкретно чл. 32 (4). Кредиторът има право да поиска такава такса само и единствено в случаите, в които лихвения процент по кредита е фиксиран. В този случаи размера на таксата не може да бъде повече от 1% от предсрочно погасяваната сума, когато оставащият срок по кредита е по-голям от 1 година. Когато оставащият срок е по-малък от 1 година, обезщетението не може да бъде по-голямо от 0,5% от размера на предсрочно погасената сума. 

Свързани теми
Свързани ключови думи