теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Октомври - месец на спестовността


от Десислава Николова
3 гласа2893 прочитания

Участие на Десислава Николова, финансов анализатор от Moite Pari в предаването „Потребителски кошница” на БНТ.Правда Добрева: С какво се промени повечението на хората за изминалата година?

Десислва Николова: През изминалата една година се случиха доста неща. Депозантите не промениха много своя начин на спестяване. Официалната статистика отчита рекорден ръст на привлечените средства. В същото време голяма част от тези граждани, които се бяха насочили към срочен депозит си откриха спестовна сметка. Това е вследствие на въведения в началото на годината данък върху лихвата по срочен депозит.

Друга тенденция, която се забелязва, е че темпа на нарастване на депозити на граждани и домакинства започва да се забавя. Това от една страна се дължи на по-ниските лихви, които банките предлагат. От друга страна има (макар и плахо все още) насочване към други форми на спестяване, каквато е застраховка „Живот”. КФН от началото отчита доста сериозен ръст в продажбите на тези застраховки.

Голяма част от хората избират спестовна сметка, заради нейната гъвкавост и затова, че не се обвързват с конкретен срок. Заедно с това те могат да получат една доста прилична доходност. Всъщност това показват и резултатите от анкетата ни нагласите на ползващи спестовни сметки. Болшинството от анкетираните предпочитат спестовна сметка пред срочен депозит, именно заради нейната гъвкавост.

Цялото интервю на Десислава Николова можете да проследите от тук.

Сравнете всички оферти за спестовни сметки