теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Онлайн банкирането пести време и пари


от Десислава Николова
0 гласа2267 прочитания

Анкетите на Потребителската кошница и MoitePari.bg през месеца на спестовността, показват, че повечето потребителите  държат спестяванията си в банките за по-сигурно. Относно това как те управляват парите си, коментира Десислава Николова – финансов анализатор в MoitePari.bg.

„Преди няколко месеца направихме проучване относно нагласите за ползване на услугата интернет банкиране“, обяснява Десислава Николова. „Проучването се проведе сред малко повече от 1 000 посетители на сайта. Интересните изводи от него са, че потребителите използват активно онлайн банкиране, т.е. те извършват трансакци, преводи и плащане на сметки. Анкетираните също така правят справки за салда по сметки. Това, което ни направи впечатление е, че тези, които ползват активно онлайн банкиране, споделят, че тази услуга представлява удобство за тях. Освен това те заявяват, че по този начин спестяват пари, защото да речем един превод за плащане на комунални услуги в клон на банката е в пъти по-скъп, отколкото ако човек го нареди онлайн през компютъра си. Ако трябва да се цитират конкретни такси, то потребителите заплащат между 0,10 и 0,50 лв. при заплащане на комунални услуги, a това е най-често извършваната операция. Относно честотата, при която се използва тази услуга, потребителите са сравнително активни. Те отговарят, че всеки ден влизат, за да следят своите наличности по сметки и един или два пъти седмично нареждат преводи. От гледна точка на сигурността анкетираните не считат, че трети лица могат да злоупотребят със средствата им и се чувстват сигурни при ползването на тази услуга“, допълни г-жа Николова.

Целият репортаж можете да изгледате тук:

Свързани ключови думи

Коментари и отговори

За да ползвам интернет банкиране, трябва да имам електронен подпис, който е доста скъп и се плаща всяка година. Може безплатно да следиш движението на парите, без да имаш право да превеждаш суми и без интернет банкиране. Така че последното е излишна екстра за повечето хора.
Здравейте!

Позволете ни да не се съгласим с Вас. Използването на Интернет банкиране в повечето случаи не е обвързано с използването на електронен подпис, както Вие констатирате. Малко са банките, които обвързват ползването на Онлайн банкиране с ползването на електронен подпис. В повечето случаи или се използва цифров сертификат от банката, на която сте клиент или устройство за генериране на динамична парола (тоукън). Последното обикновено подлежи на заплащане от страна на клиента, но таксата е еднократна, докато функционира устройството (2-3 години). Ако искате да използвате Онлайн банкирането само за следене на наличности по сметки, повечето банки предлагат така наречената „олекотена версия“ на своето електронно банкиране, в която можете да виждате единствено движенията по сметките си, но не и да нареждате преводи. Тази услуга обикновено е безплатна и не изисква ползването на допълнителни услуги като електронен подпис и други. Не на последно място, ако използвате активно Интернет банкиране, т.е. ако правите регулярни преводи от Вашата по други сметки, бихте могли да компенсирате таксата за електронен подпис. Таксите, които се дължат за преводи между клиенти на една и съща банка и междубанкови преводи са около 2 пъти по-ниски, ако се направят през Онлайн банкирането, в сравнение със същите преводи, направени в офис на банката. Допълнителен плюс на използването на електронен подпис е възможността да подавате документи и получавате справки от НАП, НОИ и други държавни институции. Освен това, ако закупите електронен подпис за по-дълъг период цената е доста конкурентна.

Надяваме се, че бяхме полезни.

Поздрави,

Екипът на MoitePari.bg