теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

PayPass – безконтактни плащания


от Екип MoitePari.bg
2 гласа10985 прочитания

Има немалко ситуации, в които трябва да се редите на опашка с часове в близкия супермаркет, за да платите бутилка вода и пакет бисквити. И, след като сте чакали известно време, най-накрая достигате касата, за да разберете, че продавачът не може да ви даде ресто, така че трябва да отидете до магазина на отсрещната страна на улицата, за да развалите пари.

В моменти като този, но също така и когато трябва да платите за вестника, който четете всяка сутрин, за вода и пица или кафе, можете да използвате MasterCard или Maestro PayPass безконтактни разплащателни карти. Теоретично MasterCard PayPass безконтактната технология позволява на потребителите да правят плащания на стойност до 50 лв. бързо, без да е необходимо да се въвежда ПИН код или да се подпише разписка. На практика, тези PayPass безконтактни карти включват чип и антена, които комуникират чрез радиовълни с приемащото устройството. С други думи, можете да платите на оживени места само за няколко секунди без да давате картата на продавача. Всичко, което трябва да направите, е да допрете вашата карта до устройството на касата. За изплащане на суми над 50 лв., обаче, потребителят е необходимо да въведе ПИН код или да подпише разписката.

Обикновено, освен с традиционните устройства, този вид плащания могат да бъдат направени с карта под формата на ключодържател или стикер, които могат да бъдат прикрепени към вашия телефон или портфейл, или просто с вашия мобилен телефон, когато той има вграден специален чип. По този начин  платежният инструмент може да бъде използван по-удобно, чрез предмети, които винаги са ви подръка, и още по-важно – PayPass картата или предметът никога не напуска ръцете ви, което предоставя по-висока степен на сигурност.

За да се чувствате безопасно и комфортно с MasterCard PayPass, вие трябва да:

• Да допрете вашата карта до четеца
• По време на плащането картата не напуска ръцете ви, не е необходимо да се дава на продавача
• Да проверите размера на сумата, изписана от ПОС устройството

Също както при всяка друга разплащателна карта, зад това безконтактно устройство стои разплащателна сметка в банка, от която парите се теглят всеки път, когато устройството се използва в търговски обекти. В допълнение, MasterCard и Maestro PayPass безконтактните карти са проектирани по такъв начин, че не позволяват случайни плащания.
Доскоро PayPass безконтактни програми бяха прилагани при значителен брой търговци, където разплащанията са обикновено за по-малки суми - супермаркети, аптеки, бензиностанции, заведения за бързо хранене.

MasterCard или Maestro PayPass карти или устройства може да се използват в близо 550 000 търговски обекта по целия свят към третото тримесечие на 2012. Технологията PayPass е достъпна в 48 страни по целия свят. От октомври 2012 г. има 26 страни в Европа, които дават възможност за PayPass плащания с повече от 140 издаващи PayPass институции. Има повече от 1 милион PayPass карти, издадени във всяка от следните страни: Великобритания, Франция, Турция, Полша, Италия и Германия.

В България MasterCard и Maestro PayPass карти се издават от Fibank, а Debit MasterCard PayPass карти – от БАКБ.
"От сутрешното кафе и вестниците, които могат да бъдат платени с безконтактно устройство, до билетите за кино, MasterCard PayPass картите внасят иновация, безопасност и комфорт при ежедневните плащания", заяви Габриел Гита, мениджър бизнес развитие за Централна и Източна Европа, MasterCard Europe.

"На практика, потребителите могат да извършват плащания по по-бърз и удобен начин, без да се налага да търсят портфейла си за точната сума в брой или да губят време по опашки ", продължава Габриел Гита.

За да се определи отношението на българите към безконтактни плащания финансовият портал www.MoitePari.bg  попита своите потребители: "Защо бихте използвали безконтактна карта за плащане?”  Резултатите от анкетата показват, че по-голямата част - 43% биха използвали подобна технология, поради всички предимства на безконтактни карти – спестяване на време, високо ниво на сигурност, тъй като картата никога не напуска ръката на картодържателя и факта, че той не трябва да търси дребни. 26% от анкетираните заявяват, че ще използват такъв начин на плащане, защото е много бърз. Други 14,5% от анкетираните биха използвали безконтактни плащания, заради тяхната сигурност. Всичко казано показва, че този иновативен начин на плащане ще се приеме на пазара много бързо.

PayPass безконтактната технология е удобна не само за картодържателите, но също и за търговците, както и особено когато става въпрос за пари и управление на времето. В допълнение, инвестицията не предполага значителни вложени средства  от страна на  търговците. За търговците, в допълнение към по-бързия процес на плащане, тя също така помага за увеличаване на броя на покупките, като се има предвид, че издаващите институции имат полза от PayPass, тъй като картата измества парите в брой, разширява плащанията и това може да доведе до по-висок обем на сделките, които могат да бъдат ключов диференциатор, PayPass намалява средното време, необходимо за плащане с 10%- 40% и средното време за чакане в магазините с 15% -20%, докато при покупките направени от колата намалява времето за чакане  с 40%.

Сравнете всички оферти за кредитни карти от банкови институции

Свързани ключови думи

Коментари и отговори

Имам такава карта от почти две години. но до момента не съмнаправил дори едно безконтактно разплащане, въпреки че използвам такъв тип разплащане често. Предполагам, че все пак има такива обекти в България, но няма ясно обозначение, че услугата може да се ползва.

Здравейте,

PayPass локаторът на MasterCard скоро ще бъде стартиран, за да помага на потребителите да се информират къде могат да плащат със своите PayPass карти. Ще информираме веднага щом е готов. Магазините с възможности за PayPass разплащане разполагат с POS терминали с PayPass четци. Моля, посетете уебсайта на MasterCard на български http://www.mastercard.com/bg/personal/bg/findacard/paypass/how_to_tap.html, за да научите повече за този вид плащания.”


Поздрави,

Екипът на MasterCard