Сватбата е едно от най-важните събития в живота. То е и от най-скъпите, тъй като е свързано със сериозни разходи и често спестените пари изчезват бързо за повода.

Има обаче начин как да планирате всичко и да успеете да направите специалния си ден магичен, без да се налага да похарчите цяло състояние. Експертите на БНП Париба Лични Финанси Ви предлагат няколко идеи, с които да си спестите доста излишни разходи:

Изборът на място

Датата и мястото са двете неща, които трябва да изберете първо. Обикновено всички хотели или ресторанти, които предлагат зали за подобни събития имат доста високи цени за празнични и почивни дни. Ето защо наемът е едно от най-големите пера в бюджета. Можете да намалите разхода като запазите хубаво място в работен ден, извън натоварените и скъпи дати. Цената ще падне почти наполовина.

Меню

Следващото сериозно перо в бюджета са напитките и храната за гостите. Можете да намалите значително този разход, ако поканите наистина най-близките си хора на събитието. Сватбата Ви ще е прекрасна и без големите и тежки менюта, които могат да излязат доста скъпо на човек. Добър вариант е да потърсите някоя малка, но сериозна кетъринг фирма, която ще Ви предложи нестандартно коктейлно меню. Така ще имате стилна и изискана сватба, която хората ще запомнят. 

Фотограф

Хонорарът на сватбения фотограф, често струва колкото сватбената рокля. Ето защо потърсете в мрежата и фотографските форуми млади професионалисти, които със сигурност ще Ви дадат прилична цена.

Музика и забавление

Наемането на група или професионален DJ е друго голямо перо в бюджета. Предлагаме отново да помислите за млади студенти-музиканти, които с радост ще свирят на сватбата Ви за доста по-скромен хонорар от вече утвърдилите се музиканти. И вместо да взимате екстравагантен водещ, можете да помолите близък приятел да поеме тази задача.

Декорация, цветя и украса

Тази част от събитието може да Ви се струва най-евтина в началото, но в последствие става така, че поема страшно много излишни разходи. Ще бъде доста изгодно ако подготвите украсата заедно с приятели. Цветята можете да вземете от борсата, където са значително по-евтини. А в интернет ще откриете много предложения за лесни и ефектни декорации и украси за масата и залата.

Облекло за младоженците

Този момент е много чувствителен, тъй като може да погълне значителна част от бюджета за цялата сватба. Но има как да се контролира. Булчински рокли могат да бъдат открити в чуждестранните сайтове за продажба на отминали колекции на изключително изгодни цени. Същото важи и за костюма на младоженеца. Цените им понякога падат с до 70%. 

Гримът и прическата на булката са другата част от бюджета, която е безсмислено висока. Можете да се доверите на близка приятелка, която има опит с тези дейности. По магазините предлагат и прекрасни аксесоари за коса, с които ще придадете блясък и класа на прическата си. 

Част от подготовката за сватбата е моминското парти. Вижте 8 стъпки за перфектната му организация в блога на компанията. И въпреки всичко, всяко подобно събитие изисква да разполагате с необходимите финансови средства. Затова БНП Париба Лични Финанси предлага кредит за финансиране на семейни събития. Така всеки може да инвестира бъдещите си доходи в незабравим момент сега.