теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Подземна опасност за доставчиците на интернет и телевизия


0 гласа3708 прочитания

Каква е процедурата, през която интернет доставчиците преминават за да се сдобият с достъп до подземната мрежа, собственост на БТК и какви са монополните действия, с които компанията би застрашила бизнеса им?

За да положат кабелите си в каналите на БТК, техните собственици (доставчиците на интернет и телевизия) трябва, от една страна, да имат договор с телекома и да му плащат на метър всеки месец, а от друга - да си вземат разрешение за строеж от общинската администрация и по-точно - от главните архитекти на съответната община.

Повечето оператори, по последни данни на Комисия за регулиране на съобщенията (КРС) близо 700 в цялата държава, нямат въпросните строителни книжа или ако ги имат, то е само за част от мрежата им. Къде заради сложните и дълги административни процедури, равносилни на вадене на документи за строеж на сграда, къде по финансови причини), но изцяло изрядни в това отношение са само три-четири фирми от бранша.

Заради ограничения ресурс за предоставяне на услугата "канална мрежа" на територията на град София и с оглед установянане на изпълнението на задълженията на доставчиците по общите условия за ползването на подземната канална мрежа на БТК, компанията отправи искане за предоставяне на пълен комплект копия от разрешенията за строеж, както и съответните документи за въвеждане в експлоатация на кабелните строежи, разположени от операторите в каналната мрежа на БТК. От БТК уточняват също, че ако в 14-дневен срок книжата ги няма, кабелите на съответните операторите ще бъдат извадени след още 15 дни.

Това на практика означава, че неизрядните оператори или пак ще трябва да окачат жиците си по стълбовете и покривите (което е абсолютно незаконно и ДНСК би следвало да ги отстрани) или просто ще трябва да спрат работа.

Правомерни ли са действията на телекома?

На първо място - активността на БТК в случая, макар и да е юридически изрядна, означава една частна компания да следи за спазването на изискванията на държавен орган: строителен контрол и общинска администрация. И второ, според запознати дори и самата БТК доскоро не е имала пълна строителна документация за всичките си обекти.

От Комисия за регулиране на съобщенията (КРС) заявиха, че БТК не може да се позовава на общите условия за достъп до шахтите, защото от 12 юни вместо тях е в сила одобрено от комисията типово предложение на телекома към конкурентите му. От КРС заявиха също че ще направят проверка и ако БТК е нарушила съответните разпоредби, тя ще бъде наказана.

Моите Пари” ще продължава да следи казуса и да информира потребителите си относно всички новости по темата.

*Анализът е изготвен въз основа на статия на в. Капитал

Автор: Екип на МОИТЕ ПАРИ