теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Приходите от данък "лихва" не оправдаха очакванията


от Десислава Николова
6 гласа2905 прочитания

Интервю на Десислава Николова, Анализатор "Потребителски финанси" в Моите Пари за в-к "Марица".

Объркаха ли се плановете на хората и хазната въведеният точно преди една година данък върху лихвите по депозити?

- Домакинствата намериха начин да го избегнат и ориентираха спестяванията си към безсрочни спестовни сметки, за които не се дължи данък върху лихвите. Официалната статистика на БНБ доказва тази тенденция. Това продължава и в момента и броят на депозитите значително намалява за сметка на спестовните сметки. Депозитите към месец септември 2013 г. наброяват 2 414 166 броя, а пък безсрочните сметки - 3 311 124 броя. Като сума срочните са повече, но като бройка - не. Това преливане на спестявания от депозити към спестовни сметки се забеляза точно, откакто се въведе 10-процентният данък върху спестяванията. Освен това много хора предпочетоха да вкарат парите си в застраховки живот, което пак е вид спестяване. Комисията по финансов надзор отчете доста сериозен ръст в броя на сключените полици още в първите месеци на годината. Само за първата половина на годината брутният премиен приход от животозастраховки отчете ръст от 15.8 на сто. За сравнение - през миналата година ръстът е бил едва 0.6 на сто.
Плановете на правителството, което въведе налога, също не се изпълниха. Финансовият министър при предходното управление Симеон Дянков въведе данъка с основен мотив парите да излязат от банките и да се налеят в потребление, което пък да даде енергия на икономиката. Парите обаче не излязоха от банките.

Даже сега са им в излишък поради ниската активност при кредитирането. Какво да очакваме?

- Най-естествено е лихвите да падат. На банките в момента не им трябва свободен ресурс и нямат интерес да предлагат атрактивни лихви. Наскоро нашата компания консултира фирма, която искаше да вложи 400 000 лева в банка, а оттам предложиха двойно по-ниска лихва, отколкото в тарифата за физически лица. Друга финансова институция би предложила вероятно двойно по-висока лихва. Но ситуацията е такава - падат ли лихвите по депозити, падат и по спестовни сметки, падат и по кредити. Но се забелязва следното - лихвите за заеми постоянно падат, най- изявено при ипотечните, но това не стимулира хората да теглят кредити. Има много сериозен застой и търсенето е нееластично. Докато едни добри лихви по депозити винаги са действали стимулиращо на домакинствата.

Спестовните сметки обаче носят по-малка доходност отколкото стандартния депозит. Заслужаваше ли си финтирането на данък лихва?

- Така е, ако средно едногодишните депозити се олихвяват с 4-5 процента, то лихвата при спестовните сметки е пункт, пункт и половина по-ниска. Има, разбира се, оферти, които са изключение от това правило, но те не са много. Имайте в предвид обаче, че колкото по-висока е лихвата по спестовната сметка, толкова по-голяма е вероятността банката да ограничава действията на спестителя по някакъв начин. Веднага ще ви дам пример - добра лихва от порядъка на 4- 4.5 процента годишно, но задължение клиентът да не тегли повече от два пъти в месеца от сумата. Или пък всеки месец да довнася определена сума. В този смисъл хубаво е всеки да се запознае с ограниченията, защото ако бъдат нарушени, лихвата ще падне драстично. Може да стигне дори на нивото на олихвяване на разплащателна сметка, тоест 0.1 - 0.2 процента годишна лихва.

Догодина е планирано намаление на данъка върху спестяванията с 2 процента, до 8 на сто. Ще промени ли това по някакъв начин потребителските нагласи?

- Мисля, че не. Но да погледнем пак цифрите. Според статистиката на БНБ за септември с най-голям брой са депозитите в размер до 1000 лева. Те са 8 807 896. Да ги олихвим с 5 на сто тези хиляда лева,ще донесат доходност 50 лева и от тях 5 лева данък. При равни други условия редовият потребител ще плати догодина на държавата 4 вместо 5 лева.
От друга страна, депозитите над 1 милион са много малко и справката за последното завършило тримесечие показва, че те сериозно намаляват - с 4 на сто за тримесечие.

Сравнете всички оферти за спестовни сметки

Свързани ключови думи