теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Продължаваме да залагаме на сигурно, когато спестяваме


от Екип MoitePari.bg
1 гласа2527 прочитания

Интервю с Максим Томов (Специалист Маркетинг и реклама"), Иван Стойков (Старши финансов анализатор) и Десислава Николова (Финансов анализатор) в MoitePari.bg за предаването "Потребителската кошница" по БНТ 2

За поредна година през октомври, Месецът на спестовността, предаването „Потребителската кошница“ на БНТ 2 и финансовия портал MoitePari.bg подготвиха серия от съвети за зрителите на предаването.

Като част от кампанията, в която финансовите анализатори на MoitePari.bg дадоха своите съвети къде и как да влагаме спестяванията си, беше проведена и кратка анкета сред посетителите на сайта www.moitepari.bg.

“Един от зададените въпроси, беше в какво потребителите влагат спестяванията си“, обяснява Максим Томов – Специалист Маркетинг и реклама в MoitePari.bg. „Най-голяма част от отговорилите споделят, че ги влагат в депозити и спестовни сметки. Възможността да разполагат със средствата си когато пожелаят предопределя избора на участвалите в анкетата да използват спестовна сметка, въпреки по-ниската лихва. Други 17% от отговорилите на този въпрос са споделили, че влагат спестяванията си в здраве, в погасяване на кредити или че ги държат в брой. На 4-то място са отговорилите, които влагат спестяванията си в имоти, следвани от тези, които инвестират в злато“, обясни г-н Томов.

„Според направената анкета, не са малко хората, които отделят пари за т.нар. авариен фонд“, коментира Десислава Николова – Финансов анализатор в MoitePari.bg. „Друго, което прави впечатление е несигурността, както и липсата на компетентност. Хората имат депозит или спестовна сметка, защото не са запознати с техните алтернативи. Освен това откриването на депозит е много по-лесно, докато другото изисква малко повече финансови познания“, допълни г-жа Николова.

„От анкетата, на мен ми направи впечатление това, че хората са предпочели определени форми на спестяване (депозити и спестовни сметки) заради сигурността“, обясни Иван Стойков – Старши финансов анализатор в MoitePari.bg. Въпреки труса в банковата система миналата година, хората имат доверие в нея и разчитат на това, че вложените средства са гарантирани и няма опасност да ги загубят. По отношение на това за какво хората използват спестяванията си, ми направи впечатление това, че те говорят за по-големи инвестиции или нещо, което ще бъде използвано в бъдеще“, допълни г-н Стойков.

Цялото интервю можете да изгледате в клипа по-долу:Сравнете всички оферти за срочни депозити

Свързани ключови думи