теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Разумната алтернатива на депозита


от Екип MoitePari.bg
0 гласа2996 прочитания

През последните няколко години в България станаха популярни т.нар. Peer-to-Peer инвестиции. Ниските лихви по депозити (към края на месец ноември средната лихва по срочен депозит на граждани и домакинства в лева е 0,16%) карат инвеститорите да се замислят все повече за разумните алтернативи и да търсят информация за тях. По данни от наше проучване 60% от анкетираните заявяват, че разполагат със спестени средства (37% успяват да заделят всеки месец, а 23% вече разполагат със свободни спестявания). Предпочитаната форма за спестяване се явява банковият депозит, като интересното е, че анкетираните признават, че не разполагат с нужните познания къде и как да инвестират. По този начин платформите за Peer-to-Peer инвестиране набират все по-голяма популярност. 

Накратко това са онлайн платформи, които свързват директно онези, които разполагат с пари (заемодатели) с онези, които имат нужда от такива (заемополучатели). Вложените средства се разпределят между вече отпуснати кредити, като обикновено може да бъде структуриран портфейл от кредити, разпределени в различни сегменти, в зависимост от риска, срока и др., с цел минимизиране на риска. 


Една от най-старите и доказани платформи за т.нар. „споделено финансиране“ в Европа е Bondora. Тя е най-новият участник на българския пазар и възможностите на българските инвеститори се увеличават с още една. Онлайн платформата за споделено финансиране функционира вече 10 години, а инвестиращите са от 85 страни по света. Понастоящем тя се регулира от три регулатора – Финландия, Естония и Великобритания.  

Bondora_mapВъв фокуса на Bondora са кредитополучатели, които обичайно биват отбягвани от кредитните институции. Това са физически лица със средни доходи, които могат да получат желаното финансиране без да ползват услугите на банки, компании за бързи кредити или издатели на кредитни карти. На тези кредитоискатели, а и на всеки, който желае бързо и лесно финансиране, Bondora предлага улеснена процедура по кандидатстване. Тя е изцяло онлайн, бърза е, а лихвените проценти по кредитите са конкурентни на банковите. 


Bondora_DepositsПлатформата е достъпна на български език, както и на още 23 езика. Броят на инвеститорите до момента надхвърля 42 000 с инвестиции общо над 150 млн. евро. Платформата е лесна за инвестиране и разбираема. Тя предлага 4 варианта за инвестиране, в зависимост от типа инвеститор - Go & Grow, Portfolio Manager, Portfolio Pro и API facility. Най-популярната схема за инвестиране е Go&Grow. Тя е атрактивна със своята доходност (до 6,75%* годишна възвръщаемост на вложените суми) и ниски нива на риск. Друг голям неин плюс е, че инвестицията е бързоликвидна, т.е. може да се изтеглят вложените суми в рамките на един работен ден. Това е нещо, с което могат да се похвалят малко платформи за Peer-to-Peer инвестиране. Тя е подходяща също така за начинаещи инвеститори, а опцията за автоматично инвестиране на суми спестява време. Няма такси за управление. Единствената такса е за теглене на суми, като нейният размер е 1EUR, независимо от размера на сумата, която се тегли.


Bondora_goalsИнвестициите в тази платформа не са гарантирани. Някои от рисковете свързани с инвестирането чрез платформата са: 
- Кредитен риск – това рискът от финансова загуба произтичащ от неизпълнение на договорните задължения по кредита. Казано накратко рискът 
от необслужване на кредита. За да защити интересите на инвеститорите Bondora прилага различни техники за кредитен скоринг и оценка на риска. Анализите не се базират само върху кредитна история и доходи на кредитоискателя, а и на различни статистически показатели. Скоринг моделите на Bondora регулярно се ревизират и коригират, за да бъдат адекватни на актуалните тенденнции; 
- Смърт на длъжника – в случай на смърт на длъжника, Bondora се стреми с налични активи на длъжника кредитът да бъде погасен; 
- ИТ риск – тъй като платформата все пак е онлайн, съществуват някои рискове от техническо естество. Инвеститорите могат да бъдат спокойни за своите инвестиции, защото Bondora разполага с резервни копия на своите системи, разположени на отделни места. Надеждността на съхранението на данните е гарантирано и отговаря на стандарти като ISO 27001, ISO 9001 и др. 

Отзивите за платформата Bondorа са много добри, а сумата, с която можете да започнете да инвестирате е само 1 EUR. 

*Както при всяка инвестиция, Вашият капитал е изложен на риск и инвестициите не са гарантирани. Възвращаемостта е до 6,75%. Преди да решите дали да инвестирате, моля, прегледайте нашето изявление за риска или се консултирайте с финансов съветник, ако е необходимо. 

** Тази статия е публикувана със съдействието на Bondora