теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Ръст на банковите такси

Увеличение на таксите има, като в някои случаи е чувствително
от Иван Стойков
0 гласа302 прочитания

Интервю с Иван Стойков, финансов анализатор в MoitePari.bg за предаването "Бизнес.бг" по БНТ

 Банкови такси

 

Какви са Вашите наблюдения относно увеличението на банковите такси? Действително ли има някакво чувствително, осезаемо нарастване на таксите, които ни събират трезорите?

 

Увеличение на таксите има, като в някои случаи е чувствително. В зависимост от теглената сума повишение има в по-голяма или по-малка степен. Специално за тегленето на суми на каса повишение има и бих могъл да кажа, че при някои банки повишенията са видими, не огромни, но видими, чувствителни.

 

Как стои въпросът при теглене на пари от банкомат, за извършване на справки на банкомат?

 

По отношение на ползването на дебитни карти и по-специално при теглене на суми от банкомат за последната една година няма кой знае какви корекции. Когато теглим от собствен банкомат, таксите са около 30 ст. или такава такса няма. Когато теглим от банкомат на друга банка, която не е издала нашата карта, тогава таксата е около 1,10 лв. за трансакция. Това е размер на таксата, който за последната една година почти не е променен.

 

Същевременно, обаче много клиенти забелязват съществено увеличение на таксите за поддръжка на сметка.

 

Да, това е така. По отношение на тези разходи има малко повече динамика. Таксите за поддръжка на разплащателна сметка са в процес на корекция не само в последната година, но бих казал в последните 3 години. В течение на времето те започнаха да варират от 50 – 70 ст. на месец, а вече са осреднено около и малко над 2 лв. месечно. В разстояние на 3-4 г. размерът на таксите се е увеличил 3-4 пъти.

 

Цялото интервю можете да видите тук: