теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Ръст на депозитите, държим в банките 52 млрд. лева


от Деян Василев
0 гласа660 прочитания

Пенсията е основното, за което пестим

Участие на Деян Василев, Изпълнителен директор на MoitePari.bg в сутрешния блок на  Bulgaria ON AIR.

Депозитите със спестявания на физическите лица у нас достигат  52 млрд. лева, което е с 9% повече спрямо миналата година. Това става ясно от изследване на финансовия сайт moitepari.bg. Банките са оснoвно средство за спестяване, въпреки падналите лихви, сочат данните.

28% от запитаните са посочили, че пестят за старини, което е знак за консерватизъм и касае основно сигурността. Немалко са тези, които пестят за образование на децата си, става ясно от изследването.

"Основно се пести за пенсия. Все повече от младите хора опитват да заделят средства, увеличава се броят на депозитите от над 20 хил. лв., но намалява броят на малките депозити", каза в "България сутрин" изпълнителният директор на moitepari.bg  Деян Василев.

Намерете най-добрата оферта за срочен депозит

По думите му депозитите не са средството за висок доход, а водещ критерий при избор на банка е високата лихва.

"Има търсене на кадри на пазара на труда и намаляване на безработицата, това касае 30-35 годишни хора, те са социално отговорни, именно така се заражда средната класа", коментира Василев.

"Богатството на българина се увеличава бавно. В нормалните държави лихвите по депозитите са най-ниски, ако се повишат означава, че се задава по-висока инфлация", посочи Василев пред Bulgaria ON AIR.

7% пестят за пътувания, 65% биха довнасяли по депозита си от 100 до 1000 лв, ако имат възможност. Мъжете пестят повече жените, става ясно още от изследването.

Свързани ключови думи