Небанковите заеми – все по-популярни сред младежите с цел почивка 

С бърз кредит на море

По данни на фирми за бързи кредити зачестяват случаите, в които се взима заем с цел почивка. В настоящият материал няма да коментираме дали едно такова начинание е разумно или не, защото напоследък (за съжаление) ни се налага доста често да го правим („На море с кредит“ и „Как да си разпределяме парите в летния отпускарски сезон“.)

Нарастването на популярността на бързите кредити основно (сред младежите) ни накара да пресметнем приблизително каква сума ще е необходима за един уикенд в един от най-купонджийските български курорти у нас – Слънчев бряг.

Българинът обича да казва, че „Кеф цена, няма“, но в случая цена има и тя е по-долу.

Цената

Примерни калкулации за размера на разходите:

За да бъде престоят комфортен и да не липсват никакви удобства, да приемем че нощувките са 2 на база All Inclusive в хотел 4*. Това струва 300 лв.
Придвижването до мястото за почивка също не е безплатно. Горивото от София до Слънчев бряг и обратно ще коства още 150 лв.
Какво е лятна почивка на морето, ако не вкусим от нощния живот и плажа. За тази цел трябва да си приготвим 2х 100 лв. за клуб и още 2х20 лв. за чадър и шезлонг на плажа
Други разходи – 60 лв.

Общо разходи: 750 лв.

*Представените изчисления са примерни и могат да варират

Бързи кредити, кредити онлайн – намери най-добрата оферта и кандидатствай

А сега да изчислим колко реално ще платим

Да приемем, че са нужни около 750 лв. за сам човек, за да отиде на почивка за три дни. Приемаме също, както често се случва, че желанието на този човек е много силно, но няма заделените средства, за да може да покрие тези разходи. Причините биха могли да бъдат много – липсата на организираност и дисциплина в личните финанси, непостоянни доходи, възникнали непредвидени разходи и др. За жалост желанието, понякога е твърде силно и често води до нерационално поведение при взимане на финансови решения. Ако възможностите ни са ограничени, разумно би било да бъде пропусната тази макар и кратка почивка. Често, обаче се решава, че нужната сума ще бъде взета на заем от небанкова финансова институция. Причината, поради която се избира именно такова финансиране е бързината на отпускане, одобрение и изцяло онлайн кандидатстване. По-долу в таблицата може да проследите колко ще струва това удоволствие, като сме подбрали оферта на произволна фирма за небанково кредитиране. 

 Размер на кредита (лв.) Брой вноскиРазмер на вноската  Общо изплатени суми
 750.00 3 394.00 1182.00

*Посоченият пример е по оферта без осигуряване на поръчител, за което се заплаща допълнителна такса.


Общият разход (лихви и такси) при този пример възлиза в размер на 432 лв. Тази сума (макар и условна) представлява нагледен пример за цената на пропуските в планирането на личните финанси. Тази сума представлява и цифров израз на едно емоционално решение. Дали подобно поведение е рационално, преценете Вие.