теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Ще се вдигнат ли лихвите по кредити


от Иван Стойков
0 гласа2293 прочитания

Промените в закона ще важат само за новите кредити

Коментар на Иван Стойков, анализатор "Потребителски финанси" от MoitePari.bg, за TV7.

Повишаване на лихвите по заемите, прогнозират експерти. Промените в закона за потребителския кредит, внесени в парламента от БСП и ДПС, предвиждат премахването на таксите за усвояване и управление на кредитите. Съобразно промените, няма да има едностранно повишение на лихвите по вече отпуснатите заеми.

Почти всички банки вече са премахнали таксите за одобрение на кредитите. При отпускането на заема обаче се събира еднократна такса от 0,75 до 1,5% върху исканата сума. Отделно в разходите за кредита се начислява годишна такса за обслужване. Тя е от 0,25% до 0,7%. Според експертите банките може и да преглътнат отпадането на първата, но няма да се лишат от втората такса.

Ако по някакъв начин се регламентира да няма никакви такси, а да има само лихва, то всички съществуващи такси - в момента те са направени да покрият някакъв определен разход по кредита, ще се калкулират в тази лихва, обяснява кредитният консултант Тихомир Тошев.

В същото време пазарът в момента трудно ще понесе по-високи лихви по кредитите.

Ако решава да си прави някакви компенсации банката на пропуснати потоци и да ги компенсира с лихвата, мисля, че още по-малко бъдещи кредити ще има и ако, пък промени условията на текущи кредити може би трябва да очаква и някакъв ръст на необслужваните, коментира Иван Стойков от MoitePari.bg.

Предвижда се да отпадне и таксата за предсрочно погасяване на кредита. В момента тя е от 1 до 5% от оставащата за плащане сума. Банката ще е длъжна и да даде варианти на получателите на ипотечни кредити - заемът да се обезпечи само с купувания имот или с други средства на длъжника. В първия случай се очаква да се отпуска половината от цената на имота и при по-висока лихва.

Тези правила ще важат само за новите кредити.Сравнете всички оферти за жилищни и ипотечни кредити от банкови институции