теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Социалният натиск – най-голямата грешка при управлението на финанси


0 гласа2229 прочитания

Деян Василев,  MoitePari.bg  в предаването "Бизнес среща" по Bloomberg

Най-голямата грешка при управлението на финансите е социалният натиск – желанието да купуваме продукти, сходни на тези на хората около нас. Следващата често допускана грешка е невъзможността за правилно приоритизиране на целите. Това каза Деян Василев, Моите пари, в предаването „Бизнес среща“ с водещ Таня Кръстева.

„Финансовото планиране помага на всеки да избере какъв живот иска без да му влияят външния натиск и консуматорската култура. Тя всъщност не се отрича, по-скоро правилното управление кара човек да прави наистина необходими за него покупки“.

Един от съветите, който Василев даде, е спестяването на 20% при получаване на заплата, хонорар, какъвто и да е доход.

Според него финансовата грамотност е спорно понятие, а за всеки човек правилното управление на финансите е различно. Все пак от съществена важност е подреждането на целите, а спрямо тях се избира и правилният инструмент за управление на средствата, уточни Василев.

ЗАЯВКА ЗА КОНСУЛТАЦИЯ

„Човек първо трябва да знае какво иска да постигне и колко е готов да жертва. Финансовото планиране е отлагане на текущи разходи с цел бъдещ просперитет“.

Планирането може да е полезно и за хора, които нямат възможност за спестяване в момента, посочи гостът. За всеки клиент има начин да се оптимизират кредитите и да се "излезе" възможно най-скоро от бързите, даде пример той. 

Василев смята, че на европейските пазари има ниша за финансови консултанти, които да помагат на клиентите и да създават навици за спестяване у тях, а и в България вече има интерес.

„Над 85% от хората имат хоризонт до няколко години за финансовите си цели. Имайки предвид, че основната и най-дългосрочна цел на човек, е да си осигури финанси за пенсиониране, това е твърде краткосрочен момент. Един млад човек, който е на 25 години и започне да заделя по 50 лв. месечно, имайки предвид 40-годишния период, който му предстои, може да натрупа до половин милион за пенсия“.

Порталът „Моите пари“, чийто основател е Василев, стартира със сравнение на всички оферти за кредити, които предлагат банките, разказа той. В последствие се добавят и депозити, спестовни сметки, инвестиционни фондове и пр. – всички банкови оферти, каза още гостът.

Различните секции стават сравнително популярни, а към настоящия момент ипотечните кредити са най-търсените справки, следвани от потребителските, поясни Василев.

Вижте целия разговор във видео материала.