Иван Стойков, Старши финансов анализатор от MoitePari.bg, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

Основната причина за спада на лошите кредити е продажбата на необслужвани експозиции. С оглед на стрес тестовете в банковата система се налагат някои реформи в портфейлите на банките по отношение на кредитната структура. Продажбата на необслужвани експозиции доведе до подобряване на структурата на портфейлите. Това каза старшият финансов анализатор в MoitePari.bg Иван Стойков в предаването „В развитие“ с Велко Каменов по Bloomberg TV Bulgaria.

При бизнеса понижението на лошите кредити не е чак толкова изразено, което може да се тълкува като знак за застой в икономическата и бизнес среда. "Ако погледнем последните 5-6 години, ще видим, че необслужваните фирмени кредити са почти на едно и също ниво. Нещо повече, като процент от собствената си експозиция, те достигат доста по-високи нива в сравнение с необслужваните потребителски кредити спрямо общия размер потребителски кредити", коментира той. Делът на необслужваните бизнес кредити достига 26%, а този на потребителските 13%, допълни Стойков.

Финансовият анализатор прогнозира още каква динамика може да се очаква при лихвите по депозитите и кредитите. Според него осезаемо понижение при депозитните лихви не се очаква. Що се отнася до кредитите, Стойков коментира, че може да има плавни понижения след летния сезон до края на годината. При ипотечните кредити не са изключени нива от 4,5% и малко по-ниски, смята финансовият анализатор. 

Вижте повече във видеото:


Сравнете всички оферти за жилищни и ипотечни кредити от банкови институции