теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Стимулират разплащанията с банкови карти


от Десислава Николова
1 гласа2063 прочитания

Коментар на Десислава Николова, финансов анализатор в MoitePari.bg за Новините на БНТ.

Могат ли банковите карти скоро да се превърнат в предпочитания метод за разплащане в България? Тази седмица Националния съвет за тристранно сътрудничество одобри предложенията на правителството за промени в данъчното законодателство. Една от тях ще стимулира безкасовите плащания от следващата година, като дава право на данъчно облекчение от 1% или до 500 лева. За да се възползват от него, потребителите трябва да получават доходите си по банков път и да харчат поне 80% от тях безкасово. Какви условия предлага българският пазар на данъкоплатците, за да изпълнят тези условия?

Именно изсветляването на икономиката е основният мотив за въвеждането на данъчно облекчение за безкасови плащания. Според Астер и финансовия консултант Десислава Николова, мярката е положителна, но на този етап ефектът ще бъде минимален. Като причина посочват размера на облекчението, което е само 1%. Още по-голям проблем е недостатъчният брой ПОС терминали в България.

Десислава Николова - финансов анализатор, "Моите пари": "В малките населени места често самите търговци нямат инсталирани ПОС устройства по една или друга причина - било то поради факта, че не могат да си позволят такива или просто не считат, че са им нужни". По този начин населението в малките населени места няма да има възможност да се възползва от предоставената възможност за намаляване на данъка.По данни на Европейската централна банки общият брой плащания с карти в България се е увеличил почти тройно за последните пет години. Броят на ПОС терминалите в страната също бележи стабилен ръст и понастоящем те са 81 000. Засега обаче остава най-широкоразпространен навикът на потребителите да плащат в брой.

Както мащабни статистически проучвания, така и потребителски анкети, ясно показват, че в България безкасовите плащания набират популярност. Обектите с ПОС терминали обаче все още не са особено разпространени. Търговците трябва да плащат такса на банката, за да предлагат такъв, а за много от тях това е лоша инвестиция. Затова и техните клиенти, дори и да искат, не могат да платят с карта.

Усъвършенстването на връзката между банките и търговците ще бъде от ключово значение за потребителите, които искат да се възползват от поправката в данъчното законодателство.
 
Целият репортаж може да видите по-долу:Сравнете всички оферти за дебитни карти