теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Удобно и лесно с кредитна карта


0 гласа3296 прочитания

Удобно и лесно с кредитна карта

Пазаруването с кредитна карта е изключително удобство, но може да помогне и при покриване на спешна нужда от средства.

Един от най-честите поводи за ползването на кредитна карта е организирането на пътуване, тъй като тя улеснява планирането и реализацията му. С нея резервирате в целия свят без ограничение. Сами решавате как и кога да пътувате. Плащате спокойно самолетните билети за почивката си, без да разчитате на посредничеството на туристическа агенция, например. 

За да успеете да се възползвате от всичките й предимства, трябва да я познавате добре. Тя е полезен финансов инструмент, който помага по-лесно да реализирате своите планове. Независимо дали става дума за пътуване, за онлайн покупки или за да покриете непредвидени разходи, картата може да ви бъде подкрепа.
Експертите на БНП Париба Лични Финанси споделят, че за по-голяма сигурност при управлението на личните финанси и използването на кредитна карта, е необходимо да знаете какво означават някои важни термини:

Кредитен лимит: Сумата, с която разполагате по картата си. Тя е предварително определена от издателя на кредитната карта. Това е вид кредит, чието редовно обслужване Ви помага да изградите добра кредитна история.

Месечно извлечение: Ежемесечна справка за всички трансакции, които сте направили с картата си за 1 месец. В справката ще откриете всеки разход, който сте решили да направите с кредитната си карта, а също и информация както за изразходваната сума, така и за минимална дължима вноска и падежна дата, до която трябва да направите плащането. Не чакайте последния срок за плащане на дължима вноска по кредитна карта, тъй като е възможно да са нужни 2-3 дни за техническа обработка на плащането.

Гратисен период: Срокът, за който не се начислява лихва върху използваната сума. Това означава, че ако възстановите цялата сума в този този период няма да се налага да заплатите никаква лихва. При кредитните карти на БНП Париба Лични Финанси този срок е до 58 дни.

Минимална месечна вноска: Най-малката сума, която трябва да внесете, след като сте използвали кредитната си карта. 

Съвет: Не пропускайте падежна дата. Кредитната карта е страхотен инструмент за натрупване на добра кредитна история. Затова е важно да плащате задълженията си навреме, което ще бъде отчетено в кредитната ви история. Дори и минималната вноска, ако е платена навреме дава индикации, че редовно обслужвате задълженията си. 

Експертите от БНП Париба Лични Финанси Ви предлагат полезна информация, която ще ви е необходима, за да бъдете запознати и подготвени как да използвате картата правилно, за да работи за вас, а не да се превърне в бреме, с което трудно се справяте. 

Запознайте се с условията

Когато получите картата си, с нея ще има подробно описание на всички условия за ползването ѝ. От него ще научите каква е лихвата; какви такси има към картата, ако я ползвате в чужбина; на кое число трябва да платите минималната вноска; какъв е гратисният период и др. 
Съвет: Внимателно се запознайте с тях, ако не разбирате нещо, попитайте финансовата институция, издала картата.

Проучете таксите за обслужване

Сравнете офертите и изберете най-изгодната. Проверете и колко ще ви струват извлеченията и СМС известяването при трансакция. Дори и на пръв поглед малък, този разход може да акумулира сериозна сума на края на годината. С цел да спести тези средства на клиентите, БНП Париба Лични Финанси не начислява такива такси.

Определете си лимит и цели, за които ползвате картата

Една кредитна карта може да има и силно дисциплинираща роля по отношение на бюджета ви. Определете си каква сума от нея ще ползвате и за какво. Например, ако сте решили да си купите нова пералня, може да заложите вноските в месечния си бюджет и така всеки месец ще обслужвате картата си коректно.
Кредитната карта дава финансова сигурност. Но за да сте напълно спокойни, трябва разумно да преценявате как, за какво и кога да я ползвате.