теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

В дългосрочен план лихвите по кредити ще растат


от Иван Стойков
0 гласа2836 прочитания

Поне до средата на следващата година не се очаква да има съществени промени на настоящите лихвени нива. Възможно е да има леки корекции на лихвените проценти, но тези колебания ще са минимални и до ниво, което да няма отражение върху вноските на вече отпуснатите кредити. Това мнение изрази Иван Стойков, старши финансов анализатор в Моите пари, в предаването „В развитие“ с водещ Светозар Димитров.

Според Стойков обаче в дългосрочен план единственото, което може да се очаква, е именно увеличение на лихвите.

„Исторически ниските лихвени нива, на които сме свидетели в последните няколко години, сочат, че вероятността размерът на лихвите да започне да расте е значително по-голяма от тази той да продължи да спада."

Гостът посочи, че един от най-често търсените и отпускани кредити у нас остава ипотечният. Той отдаде това на икономическия ръст и по-добрите кредитни условия.

Размерът на необслужваните кредити у нас се свива, добави още Стайков, като цитира данни на Българската народна банка, според които неизплащаните кредити към септември тази година намаляват до 8,5%.

Той коментира, че при небанковите институции, специализирани в кредитиране, се наблюдава и намаление на отпусканите кредити с 20% само за едно тримесечие. 

Според него тези данни се дължат на продажбата и изкупуване на подобни кредити от други компании, за да се поддържа здрав портфейл от кредитните банкови и небанкови организации.

Повече вижте във видеото по-долу.