теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Висока доходност за кратък срок - внимавайте с обещанията


от Десислава Николова
0 гласа912 прочитания

MoitePari.bg подкрепя инициативата на БАЛИП „Разпознай лицензирания инвестиционен посредник“

Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП) започва информационна кампания под надслов „Разпознай лицензирания инвестиционен посредник“. Кампанията се подкрепя от Комисията за финансов надзор като част от общите усилия на сектора да бъдат предпазени потенциалните инвеститори от въвличане в измами от незаконни брокери и да се предотврати функционирането на подобни явления.

Ние от MoitePari.bg подкрепяме и насърчаваме такива инициативи и считаме, че те спомагат за повишаване на финансовата грамотност сред населението. Нещо към което ние MoitePari.bg се стремим вече почти 15 години. В тази връзка се присъединяваме към 10-те съвета как да разпознаем дали инвестиционния посредник е лицензиран и добавяме към тях още няколко полезни съвета, които сме споменавали и преди. 

Обещания за висока доходност за кратък период от време

Това е един от най-сигурните признаци, че става въпрос за измама. Обещанията за постигане на висока доходност е сред най-често срещаните методи за привличане на инвеститори. Тук се причислява т.нар. „Схема на Понци“ или още „Понци схема“, която е използвал Бърнард Мейдоф, който извършва най-голямата финансова измама в историята. Накратко този вид схема работи дотогава, докато има приток на нови инвеститори. Тази схема е обречена на провал и се разпада когато размерът на новите инвестиции не е достатъчен да покрие обещаните високи печалби, гарантирани на старите инвеститори. 

Това, което трябва да знаете e, че нито един лицензиран инвестиционен посредник няма и не може да Ви обещае или пък гарантира, че ще получите определена доходност, дори напротив. Той ще обясни, че текущата или историческата доходност не е гаранция, че и в бъдеще ще бъде постигната такава. Жертвите на такива измами признават, че не са проявили особена взискателност, спрямо фирмата-посредник, именно заради примамливото предложение. Не оставяйте алчността да Ви води! Имайте предвид също, че тези фирми често променят имената си.

Запомнете едно основно правило, което може да Ви спести доста главоболия и то е, че инвестиционните посредници нямат навика да се свързват с клиенти по телефона и да им предлагат определени услуги. Самото обаждане е по-скоро повод за особено внимание и наистина най-добре е да бъдат зададен въпросите: „Лицензиран ли сте от Комисията за финансов надзор? Къде мога да видя този лиценз?“. Често служителите на фирми заявяват, че имат лиценз, но това се оказва лъжа. Дори на сайтовете си те качват фалшив лиценз. 

Пълен и изчерпателен списък на инвестиционните посредници, извършващи дейност без лиценз, не съществува в сайта на КФН: списък с лицензирани инвестиционни посредници.

Проверете дали фирмата има издаден лиценз КФН

Инвестиционните посредници подлежат на надзорен режим от КФН, където има изложен публичен и достъпен за всички списък с тях. КФН също така публикува списък, който периодично обновява и с дружества, които не са лицензирани и нямат право да извършват дейност като инвестиционен посредник. Списъкът е достъпен тук. Ако имате предложение за инвестиране от такава фирма, то по-добре да се въздържите от такава оферта.

Свързани ключови думи