теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Взаимните фондове и някои видове застраховки носят по-висока доходност от банковите депозити


от Екип MoitePari.bg
1 гласа3535 прочитания

Участие на Десислава Николова и Иван Стойков, финансови анализатори в MoitePari.bg за БНР, Програма "Хоризонт".

Лихвите по депозитите спадат все повече, а кредитирането остава много свито. Това е ситуацията, в която в момента текат стрес - тестовете в банковата система. По-късно през годината пенсионните и застрахователните дружества също ще бъдат подложени на същото упражнение. Всичко това поставя въпросът - в какво да инвестираме, за да не изгубим парите си. Все повече хора се обръщат към животозастраховането като вид инвестиция.

Десислава Николова от „Моите пари“ обясни

Няма синтезирана информация, която да сравни доходността по една или друга застраховка. Тази доходност е бъдеща. Доста често, когато избираме една или друга компания, или продукт, се ръководим от реализирана миналогодишна доходност, която не означава непременно, че ще се реализира и след като сключим застраховката. Тя служи като ориентир. 

Средната годишна доходност, ще е по-висока от лихвите при депозитите, които, колкото и да са минимални, се облагат с осем процента данък.

Една от най-големите компании, реализира на пазара Застраховка живот. За 2014-та година е реализирала 3% годишно.

Ако изберем застраховка „живот“ не бива да разчитаме на парите поне 2 години, тъй като тя е дългосрочна форма на спестяване. 

Покупката на имот с цел последващо отдаване на имота под наем пък може да донесе 4% годишна доходност.

Друг вариант е инвестицията в т. нар. „трета пенсия“ в пенсионно дружество. Потребителите обаче трябва да имат предвид таксите  за участие в тези дружества, предупреди Николова. В края на месец март среднопретеглената двугодишна доходност на Фондовете за допълнително доброволно пенсионно осигуряване е 2,5%. Това прави 1,58% годишна доходност.

Много българи влагат парите си във взаимни фондове.  Финансовият експерт Иван Стойков уточни, че те се делят на 5 групи според поетия риск. Доходността която може да бъде постигната е между 2 и 12% годишно.

Целият репортаж може да чуете в звуковия файл.Консултантите на MoitePariConsult могат да отговорят на вашите допълнителни въпроси относно зacтpaxoвĸитe "Живот" със спестовен характер. Попълните заявка за консултация или изпратете имейл на consult @ moitepari . bg.


ЗАЯВКА ЗА КОНСУЛТАЦИЯMoitePariConsult е новата консултантската услуга на фирма „Моите Пари“, с фокус върху личното финансово планиране за важните решения в живота на клиентите. MoitePariConsult е естествено продължение на мисията на финансовия портал MoitePari.bg.

Сравнете всички оферти за срочни депозити

Сравнете доходностите на взаимни фондове