теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Ясни цели и лична дисциплина са в основата на успешното финансово планиране

След две успешни издания на EXPO MoitePari, за първи път тази година събитието ще провокира участниците да се включат в практически обучения, за да упражнят наученото от лекционната част. На работилниците ще се обсъдят не само начините за управление на личните финанси, но и наличните инвестиционни възможности.
0 гласа1034 прочитания

Йордан Генов e изпълнителен директор на Moite Pari Consult и вече близо 10 години работи в сферата на финансовото консултиране. Той е и един от лекторите на третото поредно издание на EXPO MoitePari, което ще се проведе на 16 и 17 ноември в Новотел София.

Въпрос: Г-н Генов, Вие сте изпълнителен директор на Moite Pari Consult – консултантската услуга към MoitePari.bg. Разкажете ни повече за нея и как възникна необходимостта от нейното съществуване.

Й.Г.: Все повече хора осъзнават необходимостта от професионални знания, свързани с управлението на личните доходи. Затова Moite Pari Consult се яви като логично продължение на MoitePari.bg с една услуга, която да даде независим поглед върху личните финанси и да помогне за правилния подход към личния бюджет. Идеята беше да помогне на всички онези, които искат да подходят отговорно към парите си, но понякога се затрудняват в правилното разпределяне на доходите си – колко процента би било добре да спестят, колко да отделят за лайфстайл, добре ли е да направят инвестиция и каква да е тя. Най-общо им помагаме да направят по-разумен избор във връзка с управлението на финансите си, който да е построен върху цялостен подход.

Въпрос: Това ли ще бъде и една от дискутираните теми по време третото издание на EXPO MoitePari, доказало се като най-големия финансов форум в страната?

Й.Г.: Важно е да отбележим, че тази година за пръв събитието ще провокира участниците да се включат в тематични уъркшопове, които ще дадат на всички включили се изключителна добавена стойност и практически аспект към наученото по време на събитието. Работилницата, която ще имам удоволствието да водя – „Работилница за изготвяне на личен/семеен финансов план”, ще представи най-общо подхода, който ние имаме с нашите клиенти. Ще очертае рамката, методологията, която ние ползваме когато работим с клиентите като се опитаме това да бъде представено по максимално практичен начин, така че след събитието хората да имат ясно изградена база, на която да стъпят докато планират и управляват средствата си.

Въпрос: Бихте ли разказали малко повече подробности за тази работилница и с какво тя ще бъде полезна на участниците?

Й.Г.: Много хора искат вече да работят за личните си финанси, за целите си, искат да имат някакви заделени средства. Не знаят обаче точно как да подходят, откъде да започнат работа и как въобще да намерят правилните за тях финансови инструменти. Самата работилница наистина ще бъде с много практическа насоченост. В нея ще започнем първо с определянето на нашите ценности, защото само така можем ясно да поставим и целите си. След това, имайки ясни цели всеки човек ще може да анализира своя бюджет и да разбере как да управлява финансите си по такъв начин, че това да му носи сигурност и удовлетворение, че е на прав път.

 

Купи билет за EXPO MoitePari

Въпрос: Към кого са насочени тези работилници, какви са вашите очаквания към тази нова добавена стойност, която включвате в събитието?

Й.Г.: Ще бъде ползезно за абсолютно всички, но моето очакване е, че ще се включат хора, които вече са осъзнали, че трябва да направят нещо те самите, осъзнали са нуждата да действат, за да постигнат своите цели. Хората които все още разчитат на някакъв късмет, на някакво добро стечение на обстоятелствата може би не са готови все още да се включат в такива уъркшопове и да работят целенасочено за личните си финанси. Според мен в България вече има немалко хора, които ясно осъзнават, че успехите, които са постигнали в своята сфера носят и отговорности. Точно тези хора, които вече вече са доказали се на работното си място и успяват да печелят доходи над средните за страната според мен ще са и участниците в EXPO MoitePari.

Въпрос: Кога според Вас е добре да започнем да мислим за личен или семеен финансов план?

Й.Г.: Никога не е рано да започнем да мислим за финансов план, защото практиката е доказла, че колкото по-рано започнем, толкова по-добри резултати ще постигнем. От друга старана не бих казал, че някога е късно, защото винаги е по-добре да започнем макар и на по-напреднала възраст да планираме финансите си, защото така все пак ще успеем да постигнем някакъв резултат. Може би това няма да са резултатите, които бихме постигнали, ако започнем още от 20-те или 30-те си години, но все пак дори и в една по-зряла възраст, планирайки личните си средства ще можем да се чувстваме спокойни и сигурни.


Купи билет за EXPO MoitePari

Първата стъпка на осъзнаване на необходимостта от планиране на личните финанси е най-важната, но не трябва да забравяме, че е много важна и личната дисциплина и това да останем фокусирани върху целите си, а не да се влияем от моментни емоции, тъй като финансовото планиране е дългосрочен процес. Важно е човек да е достатъчно мотивиран да действа и да бъде спокоен, да не се подвежда по желанието си за бързи печалби. Трябва да се залага на изпитани във времето практики, защото дори инвестиция с по-ниска доходност може да ни заведе там където искаме да стигнем.

 

Въпрос: Дали вече се променя мисленето на българина в тази посока? Склонен ли е той да инвестира и да търси професионални съвети как да управлява парите си?

Й.Г.: Има положително развитие в тази посока, което ние от Moite Pari Consult вече виждаме все по-често когато организираме семинари по темата, интересът определено се засилва към този тип услуги. Моето мнение е, че не е толкова лошо дори просто спестяваме пари макар и в депозити, които са с ниска доходност стига да имаме ясното съзнание защо го правим. Това е едно от най-важните неща в управлението на личните финанси – да имаме яснота защо спестяваме пари и защо правим определен разход. Често хората избират да събират пари в депозит, най-вече заради това, че все още не са достатъчно склонни да се доверят на някакви алтернативни финансови инструменти, които потенциално могат да носят по-висока доходност. Ако те обаче са осъзнали какво точно искат да постигнат с парите си, спестяването в депозити е добър сигнал за финансовата им култура.


Купи билет за EXPO MoitePari

Въпрос: Има ли еднозначен отговор на въпроса дали е по-добре да спестяваме или да инвестираме, управлявайки финансовите си средства?

Й.Г.:  Със сигурност и двете неща върват зедно. Тук отново ще отблежа, че е най-важно да определим целите си, какво искаме да постигнем с доходите си. За някоя наша цел няма смисъл въобще да инвестираме. За друга цел, съобразявайки се и с нашия рисков профил, т.е. колко ние сме толерантни към риска, вече можем да потърсим алтернатива за нашите средства, която да ни носи по-висока доходност.

Често хората идват при нас с желанието да чуят коя е най добрата инвестиция. Проявяват интерес към някоя инвестиционна застраховка или към потенциална инвестиция и искат да им потвърдим или да им подскажем за някаква друга алтернатива, която да гарантираме, че е много добра. Но ние винаги отговаряме, че със сигурност няма инвестиция, която да е най-добрата. Най-добрата инвестиция е тази, която ще ни доведе до целите ни и ще ни позволи да спим спокойно по пътя към тях. С такъв финансов план хората биха имали много по-голяма яснота всъщност какво търсят, за да реализират целите си и за тях би било много по-лесно да изберат подходящ финансов инструмент.

Въпрос: В тази връзка вярвате ли в психологията на парите, в това, че отношението към парите е по-важно от самите пари?

Й.Г.: Убеден съм, че е така. Парите са всъщност нещото, което потенциално ще ни даде възможност да постигнем един живот, който ние искаме да имаме. Ако просто се концентрираме в това да печелим повече пари или да изберем продукти с по-висока доходност, това няма да ни донесе абсолютно нищо. Много е важно да знаем защо искаме да спечелим тези пари и ако ги спечелим какво ще направим с тях.

Заповядайте  в третото издание на EXPO MoitePari!  Повече информация можете да видите на САЙТА НА СЪБИТИЕТО 

Свързани ключови думи