теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Задлъжнялостта на българина расте, а всеки трети със заем към банка е безработен


от Иван Стойков
1 гласа5157 прочитания

Необслужваните кредити на българите към банките продължават да нарастват стремително и до края на годината по всяка вероятност ще надминат психологическата граница от 10 процента спрямо всички кредити, твърдят финансови анализатори. Към тревожната статистика се прибавят и данните от проучване на социологическия и икономическия институт към БАН, според които всеки трети българин с банков кредит е останал без работа и на практика няма как да погасява задълженията си.

Вижте репортаж с г-н Иван Стойков, старши финансов анализатор в МОИТЕ ПАРИ, излъчен по TV Европа тази Неделя, 06.12.2009 г.

Новини от Телевизия ЕвропаЕто и основните коментари и препоръки по темата на г-н Стойков:
  • “Започва да се покачва рискът за цялата банкова система и може отново да се стигне до поскъпване на кредити за стари и нови клиенти, корекции на такси, за да се намалят някои негативи, но не съм сигурен, че това ще помогне на банките. Заемите и сега са достатъчно скъпи, за да има възможност още да бъдат оскъпени и така да се покриват загуби от вече отпуснати кредити, превърнали се в лоши”
  • “За да имат достатъчно средства хората да обслужват заемите си, те трябва да имат работа, бизнеса трябва да може да работи, а той за да може да работи, съответно банките трябва да го финансират. За да могат фирмите да си позволят заеми, банките трябва да си коригират условията по тях - да намаляват лихвите, да намаляват примерно някои от таксите. Към хора, които са изпаднали в затруднение, банките трябва да са отзивчиви, да са готови да преговарят с тях, да им се разсрочва кредита, ако той не е бил взет за максималния срок.”
  • Въпреки че вече се забелязват първи плахи стъпки на някои банки към понижаване на лихвите по кредитите им, Иван Стойков подчертава, че тези намаления често биват компенсирани с по-високи такси. Затова клиентите на банките трябва внимателно да преценяват реалната обща стойност, която би им струвал един заем в момента, преди да предприемат стъпки по кандидатстване за него.
Някои интересни факти:
  • Най-голям дял от неплатените задължения към банките са на неправителствените и други организации (от всички отпуснати такива заеми, 12.26%* са лоши). В челото на класацията на лошите кредити се нареждат още потребителските заеми (10.5%* са лошите, от всички отпуснати потребителски кредити), следват заемите за бизнеса (8.84%*), а най-добре обслужвани се оказват ипотечните кредити. При тях размерът на необслужените спрямо всички отпуснати ипотечни заеми е 8%*.
    * - Изт.: БНБ. Данните са към 31.10.2009 г.
  • Според проучването на БАН около 76% от кредитите са взети от домакинства с ниски доходи до 600 лева. А 75 на сто от анкетираните, извършили покупки над 5000 лева, признават, че към днешна дата не биха ги повторили.
Свързани ключови думи